Trending: zelf verse oesters plukken

Geüpdatet op 8 april 2017 door ELLE België
Trending: zelf verse oesters plukkenBeeld: Gettyimages

Verse oesters zijn heerlijk en stimulerend voor het libido, maar jammer genoeg ook erg kostelijk. Pluk ze zelf en dien gratis een echt feestmaal op!

Oesters kan je bereiden op heel wat manieren en zijn ongelooflijk lekker -probeer eens de gefrituurde variant als aperitief.

Oesterfans kunnen hun favoriete weekdieren gaan plukken aan de Nederlandse kust. Ze liggen daar voor het rapen. Zo kan je in Stavenisse, de Oosterschelde en op enkele andere hotspots op de plukwijzer terecht. Een heerlijk zeetripje koppel je nu dus aan het rapen van lekkere oesters. Er zijn ook regels verbonden aan het plukken van oesters: je mag slechts tien kilogram per persoon meenemen.

oesters openen oesters plukken
Beeld: Cameron Spencer/Getty Images

Hoe ga je te werk?

Oesters worden bij laag water geplukt. Kijk even na wanneer het net eb is. Ze zitten vast op stenen of aan de dijk liggen er ook voor het rapen. Neem enkel gesloten schelpen mee! Je krijgt de oesters los met behulp van een beitel of platte schroevendraaier en een hamer. Een emmertje is een must om de weekdieren daarna te bewaren. Voorzie ook een oestermes, zodat je de overheerlijke zeeschelpen meteen kan degusteren en je eigen vangst kan beoordelen.

Wat trek je aan?

Kleed je warm aan met stevige laarzen aan de voeten bij je oesterexpeditie. Bij het plukken, zal je immers met je voeten in het water staan. Voorzie ook handschoenen om je handen te beschermen. Neem ook propere kleding en een handdoek mee om je daarna weer om te kleden.

Echte oesterfans moeten deze 10 Brusselse oesterbars zeker eens testen!

(Lien Egghe)