10 Japanse ingrediënten die in jouw keuken moeten staan

Geüpdatet op 10 maart 2017 door ELLE België
10 Japanse ingrediënten die in jouw keuken moeten staan

Kamo mag zich trots de enige Japanse sterrenchef van België noemen. Hij vertelt ons welke tien Japanse ingrediënten jij altijd in huis moet hebben. 

1. Sojasaus (Higashimaru)

Dit is een bruine gefermenteerde saus. Er zijn verschillende soorten sojasauzen, maar Higashimaru is Kamo's favoriet. Deze variant heeft een uitgesproken, zoute smaak.

Snel recept: een groenten wok. Gooi de groenten in een hete wokpan en voeg de saus toe zodat de groenten karameliseren. Hmmm!

2. Mirin 'Mikawa'

Mirin is een zoete rijstwijn die vaak in de Japanse keuken gebruikt wordt.

Snel recept: kip teriyaki. Meng 1/3 mirin, 1/3 sake en 1/3 sojasaus. Hierna dompel je de kip onder in dit mengsel. Even in de wok en klaar!

3. Yuzu sap

Yuzu is een citrusvrucht met subtiele smaak maar sterke geur. Het gebottelde sap is momenteel erg populair in de gastronomische keuken.

Snel recept: zalm tartaar. Meng grof gesneden zalm met Yuzu sap, gember, lente-uitjes, sesamolie, sojasaus en miso pasta. Laat een uur in de koelkast marineren alvorens te serveren.

4. Yukari

Dit is een Japans mengsel van basilicum en zout.

Snel recept: gebruik deze pittige kruidenmix om smaak te geven aan salades.

5. Ponzu

Ponzu is een pittige, citroen-achtige saus.

Snel recept: tartaar van rundvlees. Hoe moet je het bereiden? Verwarm arachideolie in een pan. Vervolgens bestrooi je de steak met zout langs twee kanten. Snijd het in dunne plakjes en bak het kort af. Leg tenslotte op een bord en bestrooi met Ponzu saus.

1/

10_japanse_ingrediënten_die_je_in_huis_moet_hebben_2

6. Kombu

Kombu is een soort van gedroogd zeewier. Kamo gebruikt het vooral in combinatie met gedroogde bonito-vlokken. Zo maakt hij dashi, een Japanse bouillon.

Snel gerecht: je kan Kombu gebruiken als basis voor bijna elk Japans gerecht!

7. Iwashi

Iwashi is een gerecht op basis van sardines. Sardines zijn goedkoop en gezond, en dus perfect om sashimi, tartaar of sushi mee te maken.

Snel recept: tempura sardines. Meng bloem, maïzena, water en een geklopt ei. Dompel de sardines in het beslag en frituur op 190°C. Smakelijk!

8. Wagyu

Wagyu is zacht rundvlees.

Snel recept: kruid het rundvlees met zout en bak het vervolgens de teppanyaki-plaat. Simpel, maar lekker.

9. Rode miso

Dit is een saus op basis van gefermenteerde sojabonen. Dankzij het langere fermentatieproces smaakt deze rode miso veel zouter dan de 'gewone' variant.

Snel recept: aubergine miso. Verwarm 1 theelepel zout en 2 theelepels suiker in 1 dl mirin op een laag vuur. Voeg daarna 150 gram rode miso en 1 theelepel citroensap toe. Haal vervolgens de pan van het vuur en roer er nog 1 theelepel sojasaus doorheen. Laat afkoelen. Snijd 2 aubergines in dikke plakken en bak 30 minuten op 180°C. Tenslotte besmeer je de aubergines met de rode miso saus en grill 5 minuten in de oven. Klaar!

10. Taro

Dit is een Japanse aardappel.

Snel recept: gebruik de aardappel om er frietjes van te maken. Optioneel: serveren met wasabi-mayonnaise.

Loopt het water je in de mond? Dan kan je altijd een bezoekje brengen aan restaurant Kamo.

Pssst! Nog meer recepten? Kijk hier hoe je zelf op een eenvoudige manier granola kan maken!

(Maaike Geys via ELLE Belgique, Céline Pécheux)