Daarom moet jij meedoen aan Dagen Zonder Vlees

Geüpdatet op 6 maart 2017 door ELLE België
Daarom moet jij meedoen aan Dagen Zonder Vlees

Na Tournée Minérale zijn we alweer toe aan iets nieuw: Dagen Zonder Vlees. Waarom zou jij er aan moeten meedoen? 

Onze maand zonder alcohol is nog niet voorbij of we wagen ons aan een volgende uitdaging: 40 dagen geen vlees of vis meer eten. Maar waarom zouden we dat doen?

Je helpt mee aan een betere wereld

De mens eet gigantisch veel vlees en vis. Deze overconsumptie is een van de grote oorzaken van de klimaatverandering. De VN heeft al aan de alarmbel getrokken. Met een oproep tot minder vleesconsumptie vragen ze de wereldbevolking om één dag per week geen vlees te eten.

De klimaatsproblematiek bespreken is nodig, meer dan ooit, wanneer politieke leiders weinig tot geen actie ondernemen. Waarom? Wel, de veranderingen zullen op termijn voor hongersnood zorgen, ook in de rijke landen.

Als we vlees blijven eten zoals we nu doen, zullen er dier- en plantensoorten verdwijnen. Hoe warmer het klimaat wordt, hoe meer er zullen verdwijnen. Bewuster nadenken over onze vleesconsumptie is dus nodig om de klimaatsveranderingen aan te pakken en zo mee te helpen aan een betere wereld.

Je hebt geen vlees nodig

Nog een reden nodig? Je hebt geen vlees nodig, maar wel proteïnen: en die kan je ook uit andere soorten voedsel halen. Het is dus helemaal niet nodig om dagelijks vlees te consumeren! Je kan proteïnen halen uit vleesvervangers, insecten, linzen, eieren, noten...

dagen_zonder_vlees_getty_images_lokaal_geproduceerd_vlees_koetjes

Toch vlees eten? 

Kan je het toch niet laten om af en toe een stukje vlees te eten? Begrijpelijk, maar kies dan voor lokaal en duurzaam geproduceerd vlees. Zoals altijd geldt: consumeer met mate. Alleen zo kunnen we een gezonde wereld voor de volgende generatie garanderen.

Zin gekregen om mee te doen aan Dagen Zonder Vlees? Inschrijven kan hier.

Ps. Zo kan jij een lief scoren tijdens Dagen Zonder Vlees!

(Stagiaire Maaike Geys)