Het ABC van vitamine d voor jonge mama’s

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door ELLE België
Het ABC van vitamine d voor jonge mama’s

Must-knows

Als je één ding uit dit artikel moet onthouden – alvorens het te belerend gaat klinken of je bij het lezen onderbroken wordt door hartverscheurend gehuil, een luier die vervangen moet worden, een boertje, een sabbeldekentje dat zoek raakt, een fopspeen die op de grond valt of andere onverwachte voorvalletjes uit het dagelijkse leven van een supermama – dan is het dit: vitamine D is on-mis-baar voor de groei van een baby!

 Bewijzen nodig?

1. Vitamine D zorgt voor de mineralisatie van botten en tanden (en verstevigt ze dus voor het leven).
2. Ze versterkt de immuunafweer (en beschermt baby’s beter tegen de zo gevreesde winterinfecties)

Bonus: volgens recent onderzoek lopen kinderen die vitamine D toegediend krijgen minder risico op allergieën of astma-aanvallen.
Allemaal goed en wel… Maar hoe doe je dat als je weet dat vitamine D door het lichaam wordt aangemaakt onder invloed van de zon! En in België de zon niet schijnt (in elk geval niet voor een hele poos nu), en als ze al zou schijnen, een babyhuid hoe dan ook veel te teer is om aan de zonnestralen te worden blootgesteld?!

vista-d3-sick-family-1

(Foute) veronderstellingen

Misschien kan je zijn behoeften dan invullen met aangepaste voeding? Als hij al oud genoeg is om vaste voeding te eten! En tenzij hij zo dol is op zachtgekookte eitjes

en kalfslever dat je er hem alle dagen kan voorschotelen, is er maar weinig vitamine D op het bord terug te vinden. En niet omdat je niet hebt gezocht…

Je geeft borstvoeding? De baby krijgt dus alles wat hij nodig heeft. Punt uit. Ja en neen. Hoewel een baby die borstvoeding krijgt inderdaad een heleboel vitaminen en mineralen via de moedermelk naar binnen krijgt, bevat ze slechts een 20ste van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.

Je poedermelk is verrijkt met vitamine D?  In tegenstelling tot wat je zou denken, bevat eerste- en tweedeleeftijdsmelk onvoldoende vitamine D om je baby geen supplement toe te dienen. Zelfs als hij zijn flesjes netjes leeg drinkt, blijft de dosis vitamine D onvoldoende om goed te groeien.

Het antwoord op zijn behoeften

 De enige oplossing is een nieuw en eenvoudig ochtendritueel invoeren…Het VISTA D-3 tabletje verstrekt van bij de geboorte de juiste dosis vitamine D. Het lost in een oogwenk op in de fles, kan zelfs opgewarmd worden zonder zijn doeltreffendheid te verliezen. Geef je borstvoeding, laat de tablet dan smelten in een lepeltje mineraalwater dat geschikt is voor zuigelingen, mondje open en klaar!

0416vista-d3-400nl

Als de baby te veel wriemelt of zijn hoofdje nog niet recht houdt, kun je het toedienen met behulp van een pipet of een spuit (zonder naald uiteraard). Als je kind ouder is, kun je de tablet als “snoepje” geven, de zoete smaak is afkomstig van natuurlijk steviaplantextract. Het zou zelfs best kunnen dat hij erom vraagt! Het kost helemaal geen moeite en het is oh zo belangrijk voor zijn gezondheid. Het zou jammer zijn het hem niet te geven (hij zou het beamen als hij kon spreken)

Beschikbaar in de apotheek