Dit moet je weten over de clitoris

Geüpdatet op 12 januari 2021 door ELLE België
Dit moet je weten over de clitorisGetty Images

De gemiddelde clitoris is tien cm groot (je hoort het goed) en stopt pas op je 32ste met groeien. Maak kennis met het plezantste orgaan in je lichaam! 

1. ID-kit van de clit

  • 8000 - Het aantal zenuwuiteinden in de clitoris (de penis heeft er maar 4000)
  • 32 jaar - De gemiddelde leeftijd waarop onze clitoris stopt met groeien
  • 30,5 cm - De lengte van de grootste clitoris ooit gemeten (geen paniek, de gemiddelde grootte is ‘slechts’ 10 centimeter)

2. Een lesje geschiedenis...

“Elke vrouw zou haar genotsorgaan door en door moeten kennen.” Aan het woord: Déborah Linz, seksuologe, gespecialiseerd in de clitoris. Want vooraleer een toevlucht te nemen tot allerlei opwekkende crèmes en pommades, zo benadrukt ze, is het van groot belang te weten hoe het daar onderaan marcheert. Eeuwenlang was dat niet aan de orde, de vrouw zorgde in de eerste plaats voor de reproductie en van vrouwelijk seksueel genot was geen sprake. Dat na de ontdekking van de louter stimulerende functie van de ‘klit’ (in de 16de eeuw) vrouwen met zichzelf aan de slag gingen, zonder man, was voor de - uitsluitend mannelijke - wetenschappelijke wereld uiteraard een slag onder de gordel. Dus werd de clitoris in literaire en academische werken genegeerd en gebanaliseerd. Psychoanalyst Sigmund Freud liet geen kans onbenut om te benadrukken hoe klein de clitoris wel niet was en hoe geïsoleerd ze lag, ver van de vagina. Clitorale masturbatie wimpelde hij af als iets meisjesachtigs, ter afwachting van het echte werk: de fallus. “Tot op een dag”, zo vertelt Linz, “Pierre Foldès, de chirurg die de clitoris van duizenden slachtoffers reconstrueerde, ontdekte dat ook besneden vrouwen genot ervaarden, van binnenin.” Pas in 2010 (!) slaagde hij erin een allereerste echografie van de clitoris te maken. Amper vijf jaar dus weten we dat onze clitoris zoals we die dachten te kennen slechts het topje van de ijsberg is. “Wat we aanraken aan de buitenkant, is eigenlijk een soort kopje van een orgaan dat in het lichaam zelf verschillende kleine armen heeft. Zelfs de G-spot, die we lange tijd als een uniek plekje kenden, maakt deel uit van die clitoris”, verduidelijkt Déborah Linz. Eigenlijk is het een soort interne micropenis die zich eveneens kan oprichten. Of beter: de penis is een gigantische uitwendige clitoris. In elk geval behoren ze tot dezelfde familie, zo schrijft Elisa Brune over het onderwerp. De clitoris mag dan zeer klein zijn, zichtbaar of bijna onzichtbaar, het blijft de ultieme genotsplek en het hoofd van de clitoris is de meest gevoelige zone van het menselijk lichaam. Een goede kennis speelt dus enkel in ons voordeel.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sex and The City (@satclines)

3. Vragen die je nooit durfde te stellen...

Moeten we 24/7 lekker ruiken?

NEE: Het is absoluut normaal om ‘down under’ te transpireren, kwestie van wrijvingen en oververhitting te beperken. De vagina kan dagelijks een koffielepel afscheiding produceren, vaak wit of transparant en geurloos. De normale zuurtegraad ligt ergens tussen de 3,5 en 4,5. Als die Ph-waarde te hoog wordt, ruimen de goeie bacteriën die voor de zelfreiniging zorgen plaats voor slechte bacteriën die voor onaangename geurtjes zorgen. Om de zuurtegraad in evenwicht te houden, wordt aangeraden om na een vrijpartij de vagina uitwendig goed te reinigen (de Ph-waarde van sperma is te hoog: 7,5).

Indien nodig en met goedkeuring van de gynaecoloog kan dat tijdelijk met een vaginale zeep als RepHresh, die een soort beschermingslaag legt, de Ph-waarde stabiliseert en bacteriën verhindert zich vast te zetten. Die behandeling herhaal je om de drie dagen, negen dagen lang. Het resultaat: minder onaangename geuren en afscheiding.

Maar professionelen benadrukken dat een eigen geur, afhankelijk van persoon tot persoon en moment in de cyclus, het meest natuurlijke is dat er bestaat. En daar valt niets tegen te doen.

Bestaat er een verzorgende behandeling?

JA: En velen onder jullie hebben het misschien in de keuken staan: kokosolie. Wrijf er voor het slapen gaan de vagina (of de penis, zo u wil) mee in en laat de ontstekingsremmers, antischimmels en antibacteriën hun werk doen. Zoals we dat met een goeie nachtcrème doen. Een laatste tip: loop - bij voorkeur - thuis zo veel mogelijk naakt rond, om alles te laten ademen.

Kan je de smaak van sperma beïnvloeden?

Het merendeel vindt sperma zout smaken. Maar toch is er geen sodiumchloride in te vinden. Sperma bestaat voor tien procent uit spermatozoïden, de rest zijn stoffen afkomstig van andere genitale klieren en de testikels.

 

Dit bericht bekijken op Instagram

 

Een bericht gedeeld door Sex and The City (@satclines)

JA: In hun boek ‘La mécanique sexuelle des hommes’ stellen seksuologen Catherine Solano en Pascal de Sutter een lijst op met voedingsmiddelen die de smaak van sperma mogelijk beïnvloeden. Pompelmoes, munt, groene of kamille-thee in hoge dosis kunnen volgens hen het zaad een extra ‘flavour’ geven.

NEE: Volgens Gérard Tixier, auteur van ‘Que sais-je? Le sperme’ is het pimpen van de smaak van sperma een mythe. In tegenstelling tot urine is sperma net als bloed zeer lichaamseigen en dus niet te beïnvloeden.