Dit zijn de grootste desserttrends van 2016

Geüpdatet op 27 mei 2019 door ELLE België
Dit zijn de grootste desserttrends van 2016

Ben jij een echte zoetekauw en pak je graag uit met iets origineels? Elle verzamelde de lekkerste en origineelste dessertideetjes van 2016. Smakelijk!

wortelcupcake

1. Wortelcupcakes

Wortelcupcakes zijn gezonder dan de typische, extreem gesuikerde cupcakes. Extra leuk: dit recept is helemaal vegan. Smullen zonder schuldgevoelens!

Ingrediënten

Muffin

  • 2/3 kopje bloem
  • 3/4 theelepel baksoda
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/4 theelepel kaneel
  • 1/4 theelepel gember
  • 2/3 kopje suiker
  • 1/3 kopje koolzaadolie
  • 1/3 kopje yofu (sojayoghurt)
  • 1 theelepel vanille-extract
  • 1 kopje geraspte wortels
  • 1/4 kopje gehakte walnoten
  • 1/4 kopje rozijnen in stukjes gesneden

Topping

  • 1/4 kopje plantaardige boter
  • 1/4 kopje plantaardige creamcheese  (tofutti)
  • 250 g poedersuiker
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Optioneel: fijngehakte walnoten als topping

Bereiding

Muffins

  1. Verwarm de oven voor op 180°C. Plaats de cupcake papiertjes in de muffinbakplaat.
  2. Meng de droge ingrediënten in een kom: bloem, baksoda, bakpoeder, zout en kruiden.
  3. Meng de natte ingrediënten in een andere kom: suiker, olie, yofu en vanille-extract.
  4. Meng vervolgens de natte en droge ingrediënten onder elkaar, tot je een homogene massa hebt.
  5. Voeg de rozijnen, wortels en walnoten bij het mengsel en roer goed met een spatel.
  6. Vul de muffin cups tot ongeveer 2/3. Bak 26 à 28 minuten in de oven.

Topping

  1. Meng de boter en de cheese cream. Voeg er geleidelijk aan de poedersuiker aan toe, terwijl je verder blijft mengen met een klopper of handmixer.
  2. Voeg als laatste het vanille-extract toe en meng goed.
  3. In de frigo bewaren tot je het gaat gebruiken.
  4. Voor gebruik: doe de topping in een spuitzak en decoreer de afgekoelde muffins.
bron: veggieleven.be
Bron: veggieleven.be

Bron: www.veggieleven.be

1/

Flower_power_cake
Bron: greenkitchenstories.com

2. Eetbare bloemen: flower power cake

Wil je all the way gaan? Dan is deze flower power cake zeker iets voor jou!

Ingrediënten

crispy korst

  • 225 gram amandelen
  • 1/2 kop zonnebloempitten
  • 2 eetlepel hennepzaad
  • 12 verse dadels, ontpit
  • 2 eetlepels vierge kokosolie
  • 1 theelepel zeezout

Vulling

  • 1 ½ kopjes rauwe cashewnoten (deze moeten minstens 2 uur weken)
  • 2 biologische citroenen, sap en zeste
  • 1 theelepel vanille poeder of 1/2 vanillestokje
  • 1/3 kop (0,8 dl) gesmolten kokosolie
  • 1/3 kop (0,8 dl) honing of agave siroop
  • 1 eetlepel rozenbottel poeder (optioneel)

Topping

  • 2 middelgrote granaatappels (zaden)
  • 1/3 kop (0,8 dl) bevroren frambozen
  • Sap van een halve limoen

Decoratie

Verse, biologische én eetbare bloemen

Bron: greenkitchenstories.com
Bron: greenkitchenstories.com

Bereiding

crunchy korst

  1. Blend de noten en zaden in een blender of keukenmachine gedurende 1 minuut.
  2. Voeg nadien de dadels, kokosolie en zeezout toe.
  3. Smeer het beslag uit op de bodem van de springvorm en bewaar nadien in de koelkast.

Vulling

  1. Verwarm de kokosolie en honing in een kleine steelpan op een laag vuurtje.
  2. Blend ondertussen de geweekte cashewnoten, het citroensap en zeste, vanillepoeder (of stok), kokosolie, honing en rozenbottel in de blender.
  3. Giet de vulling over de korst en plaats nadien ongeveer 30 minuten in de diepvriezer.

Topping

  1. Doe de frambozen, het limoensap en de zaden van de granaatappel in een blender en mix tot een homogene massa.
  2. Giet de topping bovenop de cashew vulling en plaats de taart opnieuw 30 minuten in de diepvriezer.

Het opdienen

Haal de cake 30 minuten voor het serveren uit de diepvriezer. Werk de taart af met verse, biologische bloemen naar keuze.

Bron: www.greenkitchenstories.com

Klik hier voor meer desserten met eetbare bloemen.

2/

Bron: Mars Chocolate Drinks & Threats
Bron: Mars Chocolate Drinks & Threats

3. Boterhammen met Twix-pasta

Move over Nutella, vanaf nu smeren wij Twix op onze boterham. Een pot Twix-pasta bevat heerlijke chocolade, stukjes karamel en crunchy stukjes biscuit. Ideaal als zoet dessertje of ontbijt! Helaas is de Twix-choco enkel nog maar in Engeland te verkrijgen. Nu heb je meteen een goed excuus om een weekendje naar Londen te boeken!

3/

Bron: cocoebaunilha
Bron: cocoebaunilha

4. De animal cake

Ingrediënten

  • 25 g maïzena
  • 250 ml melk
  • 50 g boter
  • 70 g suiker
  • een snuifje zout
  • 375 g bloem
  • 8 g verse gist of bakpoeder
  • 25 g cacao

Bereiding

De luipaardcake is doodeenvoudig te bereiden. Het enige wat je moet doen, is drie verschillende kleuren deeg maken: een wit-geelachtige, een lichtbruine en een donkerbruine. Verdeel elk deegmengsel in zes of zeven stukken met verschillende groottes. Maak van een stuk lichtbruin deeg een worst die zo lang is als je bakvorm. Neem dan een stuk donkerbruin deeg, maak het plat, en rol het rondom de lichtbruine deegworst. Doe hetzelfde met de geelachtige deeg: maak plat en rol het rondom de donkerbruine worst. Herhaal deze operatie totdat al het deeg op. Bekijk de tutorial hieronder voor een prachtig voorbeeld:

Klik hier voor meer recepten van cake in dierenprints.

4/

 

pindakaas-brownies
©Calvé

5. Pindakaas-brownies

Ingrediënten

  • 2 eieren
  • 250 g witte basterdsuiker
  • 115 g bruine basterdsuiker
  • 80g margarine + extra om in te vetten
  • 60 g pindakaas met stukjes noot
  • 120 g pure chocolade
  • 1 vanillestokje
  • 165 g bloem
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 100 g ongezouten pinda's (gepeld)

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 160°C.
  2. Vet een rechthoekige bakvorm in met margarine. Snijd het vanillestokje in de lengte door en schraap het merg eruit.
  3. Breek de chocolade in stukken en snijd de margarine in blokjes. Doe ze zamen in een glazen kom en plaats deze op een iets kleinere pan met daarin een laagje kokend water. Zorg dat de kom het water niet raakt. Smelt de margarine en chocolade zo 'au bain-marie'.
  4. Klop de eieren los met een mixer en voeg de basterdsuiker, het gesmolten chocolademengsel, de pindakaas en het vanillemerg toe. Klop het mengsel zo'n 2 à 3 minuten goed door. Zeef de bloem en het bakpoeder erboven en roer alles tot een glad beslag.
  5. Schep het beslag in de bakvorm en strijk de bovenkant wat glad. Strooi de pinda's eroverheen en druk ze er een beetje in.
  6. Zet ongeveer 40 minuten in de oven.
  7. Laat het gebak ongeveer 15 minuten afkoelen en snijd het in vierkante brownies. Smakelijk!

Bron: www.calve.nl

Voor meer recepten met pindakaas, klik hier.

5/

raindrop cake
©Tim Ireland

6. Raindrop Cake

De raindrop cake is dé nieuwe hype in New York. Het populaire dessert, dat eruit ziet als een regendruppel (vandaar de naam), heeft op zich niet zo veel smaak maar is vooral populair door zijn unieke verschijning, textuur en de sensatie in je mond voordat het verandert in een koel, waterachtig drankje.

Ingrediënten (voor 2 porties)

  • 2/3 kopje bronwater
  • 1 theelepel vanillesuiker
  • Ongeveer 1/8 theelepel agar-agar poeder
  • Kinako (geroosterd sojameel)
  • Kuromitsu (zwarte suikerstroop)

Bereiding

  1. Meng de suiker en het water in een maatbeker en warm gedurende 30 seconden op in de microgolfoven. Roer totdat de suiker volledig opgelost is.
  2. Terwijl je aan het roeren bent, voeg het agar-agar poeder toe. Warm opnieuw gedurende 30 seconden op in de microgolfoven en roer vervolgens 1 minuut. Herhaal dit proces van opwarmen en roeren totdat het agar-agar poeder volledig is opgelost. Opgelet: je zal altijd hele kleine stukjes blijven zien in het water, dat is normaal.
  3. Giet het mengsel in 2 vormen naar keuze. Als er kleine bubbeltjes zouden verschijnen, stek deze dan kapot.
  4. Laat de bereiding een nachtje staan in de koelkast (nog steeds in de vormpjes).
  5. Haal de 'regendruppels' voorzichtig uit de vormpjes en dien onmiddellijk op met de gewenste saus (meestal Kinako en Kuromitsu)

Bron: The cooking of Joy

6/

©Pornchai Mittongtare
©Pornchai Mittongtare

7. Banaan-mango loempia's met kokosnoot- en chocoladeganache

Ingrediënten

Ganache

  • 1 blikje ongezoete kokosmelk (ongeveer 400 g)
  • 1/3 kopje palmsuiker of 1/3 kopje lichtbruine cassonadesuiker
  • Anderhalve theelepel gemalen gember
  • 225 g fondant chocolade, in stukjes gesneden

Loempia's

  • 8 vierkante bevroren loempiavellen (laten ontdooien) (te koop in Albert Heijn)
  • 2 bananen, eerst in de lengte gehalveerd en dan in plakjes gesneden
  • 1 mango in reepjes van 7 op 2 cm gesneden
  • 1 ei, geroerd
  • Plantaardige olie
  • Verse muntblaadjes

Bereiding

Ganache

  1. Meng de kokosmelk, palmsuiker en gember in een pan. Laat even sudderen op een laag vuurtje en roer totdat de suiker opgelost is. Verwijder de pan vervolgens van het vuur.
  2. Voeg de chocolade toe en roer tot het mengsel gesmolten is en een gladde brij vormt.

Opgelet: Maak de ganache 1 dag op voorhand. Dek af en zet het in de frigo. Warm nog eens op op een licht vuurtje vlak voor het serveren.

Loempia

  1. Leg 1 loempiavel in diamandvorm op een werkblad (1 punt naar jezelf gericht en 1 punt in de omgekeerde richting).
  2. Leg eerst een stukje banaan in het midden van het loempiavel en leg er dan 2 reepjes mango bovenop. Vouw de onderste helft (die naar jou gericht is) van het loempiavel toe naar het midden over het fruit. Vouw vervolgens ook de zijkanten om naar het midden. Smeer het nog niet omgevouwen stuk loempiavel in met het geklutste ei. Vouw nu het loempiavel volledig samen, zodat het fruit helemaal bedekt is.
  3. Leg de loempia op bakpapier. Herhaal de handeling nog 7 keer totdat je 8 loempia's hebt.Tip: Je kan de loempia's maximum 4 uur op voorhand maken. Dek af met vershoudfolie en bewaar in de frigo.
  4. Doe genoeg plantaardige olie (4cm diep) in een diepe pan en warm de olie op tot 180°C - 190°C. Leg de loempia's in de olie en bak totdat ze goud en krokant zijn. Vergeet ze niet om te draaien, zodat beide kanten gelijk gebakken zijn. Leg de loempia's vervolgens op een velletje keukenrol om uit te lekken.
  5. Besprenkel de loempia's voor het serveren met wat muntblaadjes en de kokosnoot- en chocoladeganache.

Bron: www.epicurious.com

7/

©www.thekitchn.com
©www.thekitchn.com

8. Avocado-chocolademousse 

Ingrediënten (4-6 porties)

  • 4 rijpe avocado's
  • 1/3 kopje kokossiroop (te koop op www.superfood.nl)
  • Een half kopje ongezoete cacaopoeder
  • 1 theelepel vanille-extract
  • Snuifje zout
  • Vers fruit of noten als garnituur

Bereiding

  1. Mix de avocado tot een vloeibare brij met een blender.
  2. Voeg alle andere ingrediënten toe en mix totdat je een homogeen mengsel hebt.
  3. Zet 2 uur in de frigo of een half uurtje in de diepvries.
  4. Versier met vers fruit of fijngehakte noten.

Bron: www.thekitchn.com

8/

©bettycrocker.com
©bettycrocker.com

9. Smeuïge chocolade-hazelnootkoffie

Kan jij niet zonder je koffiepauze om 4 uur? Probeer eens deze chocolade-hazelnootkoffie uit. Hemels!

Ingrediënten (4 kopjes)

  • Een half kopje opgeklopte room
  • 2 theelepels poedersuiker
  • 1/8 theelepel amandelextract
  • 4 bolletjes chocolade-ijs
  • 4 kopjes sterke, hete koffie
  • Optioneel: geroosterde amandelschilfers of chocoladedruppels.

Bereiding

  1. Mix de room, poedersuiker en amandelextract met een elektrische mixer op de hoogste stand totdat je een stijf mengsel hebt.
  2. Doe 1 bolletje chocolade-ijs in elk van de 4 kopjes. Giet de koffie eroverheen en werk af met slagroom. Versier eventueel met wat geroosterde amandelschilfers of chocoladedruppels. Dien onmiddellijk op.

Bron: www.bettycrocker.com

Liever koffie-chocoladetruffels? Klik hier voor een overheerlijk raw food recept.

9/

© www.dessertswithbenefits.com
© www.dessertswithbenefits.com

10. Smoothie met banaan en blauwe bessen

Ingrediënten

  • 3 grote bananen, in stukken gesneden en bevroren
  • 1 kopje bevroren ongezoete blauwe bessen
  • 1/2 kopje geroosterde bietenpuree, gekoeld**
  • 1/2 kopje babyspinazie
  • 1/4 theelepel gemalen gember
  • 1/4 theelepel gemalen kurkuma
  • 3 koffielepels natuurlijke zoetstof (zoals Stevia)
  • 2 kopjes ongezoete vanille- en amandelmelk
  • 2 kopjes ijsblokjes

** Wikkel 2 bieten in Aluminiumfolie en rooster ze een uur lang in de oven op 190°C (of tot wanneer je de biet gemakkelijk kan doorprikken met een mes). Als de bieten afgekoeld zijn, rasp de schil, snij de bieten in stukjes en pureer met een blender. Als je liever de gemakkelijke weg kiest, kan je ook voorgekookte bieten of bieten in blik kopen in de winkel.

Bereiding

  1. Meng alle ingrediënten in een blender totdat je een glad mengsel hebt.
  2. Verdeel in verschillende porties en geniet!

Bron: www.dessertswithbenefits.com

Lees ook: Detox smoothie voor een stralende huid.

10/

eggloo wafle cone

11. Wafelhoorntje 

Een bolletje ijs eet je vanaf nu niet meer uit een toeter of een potje maar wordt geserveerd in een wafel. De cone is met zijn 3000 calorieën misschien niet de gezondste optie, maar af en toe eens zondigen, mag toch? De wafle cone is een uitvinding van de New Yorkse ijsverkoper Eggloo. Voor een proevertje moet je dus nog wel even een vliegticket boeken naar de andere kant van de oceaan.

Je kan dit heerlijke dessert natuurlijk ook zelf proberen namaken: bak enkele verse wafels, steek die in een puntzak, doe er enkele bolletjes ijs bij en vers fruit naar keuze. Misschien niet helemaal hetzelfde, maar zeker wel even lekker!

11/

cookie-ijshoorntje

12. Het cookie-ijshoorntje

Fan van cookies? Fan van ijs? Wij hebben het ideale recept voor jou die de twee combineert!

Ingrediënten

  • 100 g boter
  • 100 g suiker
  • 1 ei
  • 100 g chocoladedruppels
  • 150 g bloem
  • 1 zakje bakpoeder
  • 1 soeplepel vanille-extract
  • Een snuifje zout
  • Bakvormen in de vorm van een ijshoorntje

Bereiding

  1. Verwarm de oven voor op 180°C.
  2. Doe de gesmolten boter, de suiker, het ei en het vanille-extract in een kom en meng goed.
  3. Voeg geleidelijk aan de bloem, bakpoeder, chocoladedruppels en het zout toe. Meng opnieuw. Nu heb je de cookiepasta.
  4. Zet de pasta enkele minuutjes in de oven en haal die er vervolgens weer uit.
  5. Giet de cookiepasta in de bakvormen voordat hij hard is en zet de bakvormen in de oven.
  6. Haal de cookie-ijshoorntjes uit de vormpjes, wacht tot ze afgekoeld zijn en garneer met je favoriete ijssmaken!

(Stagiaire Laura Vermeire)