How to: kersttips van 14 bekende Vlamingen

Geüpdatet op 3 december 2015 door Isabelle
How to: kersttips van 14 bekende Vlamingen

kersttips BV

Creatieve Vlamingen over hun mooie, zoete, lange, zotte en zatte feestdagen. Veertien versies van de laatste week van het jaar: 

1/

W83_2a.jpeg

Martena Duss (33) is make-upartieste en vriendin van Bent Van Looy. Ze lanceerde onlangs ‘Het Grote Receptenboek Tegen Verveling’.

“De tijd voor de feesten is mijn favoriete periode, die erna de meest vervelende. Ik hou vooral van de voorpret. Met nieuwjaar gaan we naar Stockholm, vrienden van ons hebben een prachtig huis in de archipel. Kerst vier ik zoals steeds met mijn familie en mijn lief in Zwitserland, dit jaar voor het eerst met onze dochter erbij. De reis ernaartoe is het allermooist. Op de trein of het vliegtuig heerst er die dag altijd een zeer magische, prachtige sfeer. Mijn familie haalt ons dan op met de auto en samen rijden we naar het kleine dorpje waar ik ben opgegroeid.

We houden heel erg aan traditie: veel eten, veel drinken, cadeaus uitdelen, nog eten, nog drinken. Het feestmenu bestaat uit minimum vier gangen, veel saus, veel wijn en afsluiten met chocolademousse. Ik ben een goede bakker, maar een middelmatige tot slechte kokkin. Aan de feestdis zelf laat ik mij liever bedienen, maar voor het dessert sta ik wat graag boven de oven te zweten.

In onze familie geeft iedereen aan één iemand een cadeau, op voorhand trekken we een lotje. Op nieuwjaar is het vooral improviseren. Ik heb thuis een ‘geheime’ lade met daarin een voorraad geschenken. Dat heb ik van mijn moeder afgekeken, vroeger was ik altijd gefascineerd door die mysterieuze, volgepropte laden. Nu zijn ze vooral handig als de tijd krap is.

Op mijn wishlist? Ik hou van mooie objecten zoals vazen, potten en sculpturen. Met mooie stiften, krijtjes en gommen maak je me ook altijd blij. En had ik niet al een stapel thuis liggen, dan had mijn nieuwe boek zeker en vast ook op mijn lijstje gestaan.

De dresscode op kerstdag moet comfortabel maar feestelijk zijn, niet te crazy. Nieuwjaar mag iets uitbundiger. Afhankelijk van de context was ik al in rendierpelzen verpakt (Icehotel), droeg ik een sombrero (Mexico), in plastiek verpakte sloefen (ziekenhuis) of gevaarlijk hoge hakken…”

Charlotte Dumortier (27) is freelance illustrator en woont in Antwerpen.

“De kerstperiode associeer ik vooral met verplichtingen, maar wel van leuke aard. Zoals elk jaar staan er ook deze keer gigantische kerstfeesten bij de grootouders gepland en ga ik op oudjaar naar het vuurwerk kijken op de Antwerpse kaaien. Traditiegetrouw komen alle Dumortiers nog eens samen op 1 januari om de katers weg te werken met hutsepot en taart. De feestdagen voelen minder magisch aan dan toen ik kind was, maar het blijft wel gezellig om met familie en vrienden te vieren. Hoewel de pakjes eigenlijk niet hoeven voor mij - mijn god, wat een verspilling - zoeken mijn zus en ik voor ons petekindje graag wekenlang naar het perfecte geschenkje. Voor de anderen is het helaas een wanhopige last minute jacht. Wat er op mijn wishlist staat dit jaar? Sneeuw!

2/

A Christmas Carol Picture 2

Christian Wijnants (38) is modeontwerper en opende onlangs de eerste flagshipstore van zijn label in Antwerpen.

“Voor mij zijn de feestdagen een traditioneel en uniek moment om met de hele familie samen te komen. Wanneer ik bijvoorbeeld door Azië reis, ben ik steeds verbaasd over de invloed die tradities en religies daar nog hebben op de bevolking. Dergelijke familietradities worden bij ons steeds vaker vergeten, vandaar dat ik ze zo koester. Ik kijk er altijd naar uit om lekker en uitbundig te eten en tijd door te brengen met de kinderen van mijn zus. Dit jaar vieren we kerst bij mijn ouders in Brussel en dat doen we heel traditioneel, met Belgische en Zwitserse invloeden (Christians moeder is Zwitserse - red.). Zo zetten we echte kaarsen op de kerstboom terwijl we Duitse liedjes zingen en staan er zowel kalkoen als spätzle op het menu. Soms gaan we na het eten nog naar de middernachtmis. Ons kerstfeest is bijna een ritueel, heel bijzonder. Ik vind het heel leuk om cadeaus te geven en ik heb bovendien het voordeel dat ik stukken uit mijn collectie kan schenken. Soms breng ik een grote doos met allerlei stuks mee waaruit de ganse familie kan kiezen. Anderzijds probeer ik tijdens reizen doorheen het jaar al wat geschenkjes te kopen om die typische last minute stress te vermijden. Zelf word ik het liefst van al verrast. Bij ons geen speciale dresscode, alles moet kunnen, vind ik!”

Lara Taveirne (32) kreeg de Debuutprijs voor haar roman ‘De kinderen van Calais’.

larataveirne

“Feestdagen, dat is lichtjes ontwarren, de ballen en kerstbeeldjes uit kranten wikkelen en de watten op mijn kerststal vervangen. Op het kerstfeest voeren we met de familie elk jaar een levende kerststal op. Met schapen en koningen en herders, de hele santenkraam. Al sinds ik de kribbe ben ontgroeid, speel ik de rol van engel. De engel heeft vleugels en mag op het dak van de stal staan. Meerdere leden van de nieuwe generatie azen op mijn rol, maar ik ben niet van plan te capituleren. Ik ga door met engel zijn tot God zelf me van dat dak afblaast.

Kerstmis kan nooit compleet zijn zonder een keer aan de boezem van je tante te zijn gedrukt, maar op tweede kerst vieren we feest bij vrienden. Onder de blote hemel, op strobalen en met vuur. Op oudejaarsavond sluit ik me naar jaarlijkse traditie op. Dat feest laat ik over aan de rest van de wereld.

Mijn criterium bij cadeaus is dat ze makkelijk moeten kunnen verdwijnen. Als ik spullen in de winkel zie liggen, denk ik meestal al aan hun eindbestemming in het containerpark. Ik geef dus liever dingen als flessen sap van appels uit onze tuin. Of een boek. Dat kun je uitlenen of in de kachel gooien, als je niet van lezen houdt. Het lijkt me nogal triest om mijn eigen boeken cadeau te geven, maar andere boeken kunnen wel. Ik hoop nog altijd mensen te kunnen bekeren tot boeken waarin ik mezelf ben verloren. Zelf droom ik mijn hele leven al van een opgezette pelikaan.  Ik wil al heel lang iets doen rond ‘Het meisje met de zwavelstokjes’, het bittere sprookje van H.C. Andersen. Dat verhaal is als kind aan mijn ribben gaan hangen en het hangt daar nog steeds.”

3/

402128_10150431656687587_1050015587_n

Leonneke Derksen (29) heeft samen met haar vriend Matthias Medaer het modelabel Léo.

“We woonden zeven jaar in New York en Parijs en kerst was het enige moment waarop we naar huis kwamen, enkel om onze familie te zien. Even terug thuis zijn, geen collectie, geen productie, just one big happy family. Omdat het merk enorm veel aandacht vraagt, zijn we laatplanners. Heerlijk, die last minute creativiteit. Maar het staat wel vast dat we Sinterklaas in Nederland (Derksen is Nederlandse - red.) en kerst in België vieren. Bij ons worden er dan altijd krentenbollen gegeten, een Nederlandse traditie. Bij Matthias zijn familie gaat er met kerst altijd een oude fles wijn open. Zoals steeds kijken we er erg naar uit, iedereen nog eens samen. Mekaar verrassen en, vooral bij de cadeaus, plagen.

Het is een sport in de familie om gedurende het hele jaar cadeaus te verzamelen. Soms gaat het zover dat je niet meer weet voor wie je iets hebt gekocht. Of dan vinden we na kerst nog ergens een verstopt cadeau. We werken nooit met lijstjes, verrassen blijft het leukst. Maar iedereen krijgt elk jaar een tube Marvis-tandpasta, omdat we daar in Parijs een goed adresje voor hebben. We doen ook de moeite om ons op te kleden, maar de dag erna is de dresscode sowieso pyjama.”

Johannes Faes (31) is beter bekend als hiphop- en kleinkunstartiest Tourist Lemc.

“Ik heb veel mooie herinneringen aan familiefeestjes, vroeger keek ik uit naar die periode, de laatste jaren hecht ik er minder belang aan. Zeker met oudjaar doen we al jaren geen zotte dingen meer. Maar ik geniet wel van de feestelijke sfeer en de kerstmarktjes, samen met familie. De laatste jaren kijken we met de kleintjes van de familie op kerst naar
‘A Christmas Carol’ met Jim Carrey. Een boem van een film, een beetje de ‘Home Alone’ van mijn tijd.

Ik hou niet van de commercialisering van kerst, wel van de familiewaarden en het menselijk contact in het algemeen dat benadrukt wordt. Het magische in kerstfilms kan ik ook enorm appreciëren. Ik geloof namelijk in magie en in het feit dat je die zelf kan creëren. Een leuke en gezellige avond met vrienden of familie, dat kan mij het meest plezieren. Voor de rest weet ik niet wat ik als cadeau wil krijgen, laat staan wat een ander zou willen hebben.

Een kerstliedje maken, dat is misschien nog wel een idee. Tourist goes Christmas of zo, komt goe!”

4/

natashakerst2010tasmania

Natasha Casteleyn (36) werkt vanuit Antwerpen aan haar artisanale juwelenlijn NimZu.

“Te veel eten, donkere, knusse avonden, verlichte straten. Goede voornemens en even het voorbije jaar evalueren. Met NimZu zijn de feestdagen natuurlijk een drukke periode. Ik moet zorgen dat de verkooppunten goed aangevuld zijn, dat de online bestellingen op tijd klaar en verstuurd zijn en dat last minute shoppers - vooral mannen - dat ene speciale cadeautje nog vinden. Ik kan daar echt van genieten.

Ik heb het wel elk jaar moeilijker met de overdaad aan cadeautjes en hoop dat de kerstperiode de mensen ook wat meer over solidariteit doet nadenken. Uiteindelijk is dat toch de boodschap. Dit jaar gaan we met de familie voor minder pakjes, maar steunen we een gezin vluchtelingen zodat ook zij een fijne kerst kunnen hebben.

De vrouwen in mijn familie krijgen voor kerst al een paar jaar een juweel speciaal voor hen ontworpen. Het is fijn om erover na te denken waarmee ik hen dit jaar kan doen stralen en ik weet dat ook zij er al naar uitkijken. Zelf hou ik van minimalisme, ook in mijn juwelenlijn. Less is more, maar als het echt moet, kan je me altijd plezier doen met een goed (kook)boek.

Ik heb ondervonden dat kerstmis weer dat magische en sprookjesachtige krijgt eens je kinderen hebt. Ons zoontje is nu 2,5 en ik kijk er naar uit om samen de kerstboom te versieren en de lichtjes aan te zetten. Voor de rest houden we het dit jaar vrij rustig, ons dochtertje is net geboren. Nieuwjaar is het perfecte moment om met de vrienden nog eens de bloemetjes buiten te zetten. Acht jaar geleden, op nieuwjaarsavond, kusten mijn man en ik voor het eerst. Dat maakt het altijd extra speciaal.”

Guy Thiron (42)is zaakvoerder van de Antwerpse schoenenboetiek Thiron en heeft sinds
enkele seizoenen ook een gelijknamige schoenenlijn.

“Mijn favoriete herinnering aan de feestdagen: mijn zoon Cesar is op 25 december geboren, tijdens het kerstdiner met de familie moest iedereen om de zoveel tijd even zwijgen zodat mijn vrouw zich op haar weeën kon concentreren. Ik hou sowieso van die gezellige wintersfeer, de stad ziet er dan ook fantastisch uit. Ook al is het professioneel een drukke periode, toch is het eindejaar voor mij een rustpunt. Een nanovakantie waarin ik graag tijd voor familie en vrienden maak. Fijn eten en drinken met mensen die je graag hebt, hoe kan je daar nu niet naar uitkijken? Met vrienden hebben we een huis in de Ardennen gehuurd. Overdag spelen de kinderen en ’s avonds feesten de ouders.

Ik hou van winkels als Wünderkammer in de Steenhouwersvest, waar je nog originele en authentieke cadeaus vindt die je zelf wilt krijgen. Als ik het juiste cadeau voor iemand vind, kan ik daar meer van genieten dan er zelf een te krijgen. Ik geef ook vaak een paar van mijn schoenen cadeau, mijn vrouw, ma en zus klagen niet. Op mijn verlanglijstje dit jaar: ‘The Sartorialist X’, het nieuwe boek van streetstylefotograaf Scott Schuman.

‘I’ve Got You Under My Skin’ van Frank Sinatra, dat is een van de favoriete nummers van mijn vader, die het tijdens de kerstperiode dan ook grijs draaide. Ik word er nog altijd happy van. En Julian Casablancas’ cover van ‘Wish It Was Christmas Today’, uit de ‘Saturday Night Live’-sketches. Hij maakte er de eerste coole kerstsong van.”

5/

Schermafbeelding 2015-12-03 om 16.24.55

Fien Deman (21) is zangeres bij de Gentse band I will, I swear.

“Ik ben student en moet in de kerstperiode blokken, maar toch geniet ik van de feestdagen. Kerst vier ik al jaren thuis met de familie, die traditie zal niet snel veranderen. Het leukste vind ik het lekkere eten en de gezelligheid. Maar het commerciële gedoe errond vind ik wel wat jammer, het lijkt alsof cadeaus geven en krijgen het belangrijkste is. Plannen voor oudjaar heb ik nog niet, maar ik hoef zeker niet naar een groot feest te gaan. Hoe spontaner de avond verloopt, hoe fijner. Vroeger kleedden we ons voor oudjaar helemaal op, maar de laatste jaren draag ik gewoon waar ik zin in heb, zolang het niet té casual is. Het lijkt me zonde om niets speciaals te dragen, zo vaak krijg je de kans niet.

Ik zou niet zo snel een kerstnummer coveren, ik heb niet zo’n positieve gevoelens bij themanummers. Tijdens de feestdagen durf ik stiekem wel eens naar een heruitzending van ‘Home Alone’ te kijken. Nostalgie, denk ik dan.”

ine1

Ine de Parade (29) heeft samen met haar man Michiel Meekels het Deens geïnspireerd dinerconcept Let’s HYGGE.

Ik heb een fortuin aan kerstballen uitgegeven, dus het is eigenlijk een must. De feestdagen zijn heel druk, onze beide ouders zijn gescheiden en dat is altijd een getouwtrek. Het is een zootje, dus ik doe voornamelijk waar ik zelf zin in heb. Eigenlijk zou ik het liefst naar de andere kant van de wereld vliegen om de drukte en de verplichte nummertjes te vermijden. Op kerstavond hebben we nog geen plannen, ik hoop dat Michiel en ik samen kunnen vieren. We steken de open haard aan, Michiel kookt lekker en gezond en we doen een goeie fles wijn open. Op kerstdag rijden we naar zijn familie in Amsterdam en dan maken we er ineens een lang weekend van. Oudjaar vieren we thuis, samen met zijn dochtertjes.

Ik hou wel van de sfeer van kerst, de straatverlichting, het koude weer, kruidenthee, lange avonden voor de open haard en de prachtige kerstboom in huis. We kiezen er bewust voor om geen cadeautjes te geven, de laatste en eerste maanden van het jaar zijn er al verjaardagen en Sinterklaas en zo, van die overdaad word ik op zijn minst gezegd ongemakkelijk. Het eten heb ik altijd graag onder controle. Ik hou niet van de klassieke keuken en ben best wel verwend, dus stuur ik het feestmenu graag een beetje. Michiel kookt altijd vers, mij doe je geen plezier met fondue of ‘pannekes’. Het menu pas ik aan het aantal gasten aan. Voor ons tweeën zou ik mijn favoriete visgerecht kiezen: een wit stukje vis met gember en spinazie. Als de tafel vol zit, zou ik vanuit een lekkere wintersalade met verschillende toppings vertrekken. Zo doen we het met onze Let’s HYGGE-etentjes ook. We voorzien meestal een uitgebreide apero met lekkere homemade tapenades en gaan daarna onmiddellijk door naar het hoofdgerecht. De potten op tafel en aanvallen maar.”

6/

kenneth

Kenneth Ramaekers (40) is directeur van het Hasseltse Modemuseum.

“De feestdagen zijn voor mij een rustperiode na een druk jaar. Het hoofd helemaal leegmaken en zo weinig mogelijk plannen. Het hele jaar door is één grote planning, maar op deze dagen is het heerlijk om op het moment zelf te kunnen beslissen. Niets moeten is voor mij de grootste ontspanning. Kerstavond breng ik door met mijn vrouw en kinderen, kerstdag vier ik bij mijn ouders. Dat is al vele jaren traditie. En uiteraard hoort daar lekker eten en goede wijn bij én oesters en champagne. Ik denk wel dat ik talent heb om het perfecte geschenk te vinden, maar dat zou je in mijn omgeving moeten checken. Het geeft me ook enorm veel voldoening, aan hun blik zien dat ik de juiste keuze heb gemaakt. Ik verander vaak de verpakking, stop de cadeautjes in een andere doos en gebruik inpakpapier van andere winkels. Zelf heb ik veel interesses: mode, muziek, design, fietsen… Voor wie mij kent, is het heus niet zo moeilijk om een goed geschenk te vinden. Dit jaar vraag ik een bijdrage voor de nieuwe racefiets die ik op het oog heb. Daar kan ik nog wel wat sponsoring voor gebruiken.

De dresscode? Helemaal opkleden uiteraard! Er zijn al zo weinig momenten waarop mensen dat nog doen, tegenwoordig gaan mensen zelfs in jeans naar huwelijken en begrafenissen. Niets is zo fijn als je eens volledig opdirken voor een speciale gelegenheid. James, mijn nieuwe outfit please!”

Mathieu1

Mathieu Terryn (22)zanger bij de Nederlandstalige band Bazart.

“Ik word oprecht gelukkig van de feestdagen. Samenzijn met familie en vrienden doet deugd tijdens die periode, hoe cliché dat ook mag klinken. Kerst vier ik standaard met het gezin en met mijn grootouders. Het wordt de eerste keer zonder mijn bompa, dat zal wel raar zijn, denk ik. Voor de rest blijven de plannen ongewijzigd: zo veel mogelijk eten en drinken, over een zo lang mogelijke tijdspanne. Al merk ik met ouder worden dat het enorme verlangen niet in verhouding staat tot het eigenlijke gebeuren. Ik vind het altijd spannend om cadeautjes te geven. Een van mijn specialiteiten is op het laatste moment improviseren, hoewel dat mij al vaak in moeilijkheden heeft gebracht.

Wat mij betreft, is het ideale kerstgeschenk groot en mooi ingepakt. Wat er in zit, maakt niet zo veel uit, als het maar met liefde gegeven is. Wat ik dit jaar graag wil? Een winnend kraslotje. We blijven proberen! ‘8 Days of Christmas’, van Destiny’s Child, dat zou ik ooit wel willen coveren. Ik ben een grote fan van Destiny’s Child en wie zou de kerstdagen nu niet met Beyoncé willen doorbrengen?”

7/

Gilles Klein-2Gilles Draps (31) is de man achter het online foodplatform eat.WARM, die onlangs de hotdogcatering dot.HOGS lanceerde.

“De feestdagen zijn een goede reden om samen te komen en lekker te eten en drinken. Elkaar graag zien en het jaar achter je laten. Ik moet toegeven dat ik er elk jaar opnieuw naar uitkijk om van mijn kerstboom een echt kunstwerk te maken. Maar dat zal ik wel van mijn papa hebben. Met mijn zussen en broer hebben we een ‘tournante’ ingevoerd: elk jaar vieren we kerst bij iemand anders. Onze ouders hebben ons al die jaren tijdens de feesten in de watten gelegd, nu is het aan ons om hetzelfde te doen.

Eten speelt bij mij het hele jaar een grote rol in mijn leven. Maar met de feestdagen wil ik nog net dat ietsje meer doen. Wat langer op zoek gaan naar de juiste ingrediënten, de juiste recepten uitdokteren. Het zijn de weinige dagen in het jaar waarop ik van ’s ochtends vroeg al in de keuken sta. Ik sta er niet per se op om alles zelf te bereiden, mijn zussen en broer steken ook graag de handen uit de mouwen. En als het moet, zal onze papa ook meehelpen.

Ik hou er eigenlijk meer van om pakjes te géven, iemand gelukkig maken maakt zelf ook gelukkig, niet? Cadeautjes zoeken zie ik eerder als een avontuur dan als een vervelende klus, al begin ik er vaak pas op 24 december om 16u aan. Sorry aan al die lieve winkelbedienden, ik ben die man die jullie de laatste stress bezorgt. Ik denk dat het moeilijk is om voor mij een perfect cadeau te vinden. De dingen die ik echt wil, koop ik meestal zelf al. Ik geef ook mezelf elk jaar een cadeau, dat ene dat iedereen misschien net iets te duur vindt.”

Schermafbeelding 2015-12-03 om 16.28.22

Mieke Dierckx (31) heeft een eigen accessoirelijn met tassen en juwelen.

“Tijdens de kerstdagen is het heel druk in het atelier om alle bestellingen af te werken zodat iedereen tijdig zijn geschenk heeft. Met nieuwjaar heb ik wel even de tijd om uit te blazen en met familie en vrienden te vieren. Normaal gaan we altijd een weekje naar de sneeuw of de zon, maar dit jaar zit dat er niet in, want in maart verwachten we ons eerste kindje. Ik ben geen voorstander van tradities, met de familie bepalen we graag zelf wat we tijdens die periode doen. De ene keer op reis, de andere keer gezellig thuis. Ik vind het fijn om het in huis gezellig te maken, met kerstlichtjes, kaarsjes en cadeautjes onder de boom en een lekker menu voor het bezoek. Anderzijds hou ik echt niet van de winter omdat het zo’n sombere, donkere periode is.

Ik hou ervan het ideale geschenk te vinden en maak daar echt werk van. Een cadeaubon zal ik niet snel geven. Ik vind het leuk om een cadeau met een verhaal te zoeken, iets handgemaakts, iets Belgisch… iets dat ze kunnen koesteren. En natuurlijk geef ik vaak een eigen creatie, vrienden laten wel eens vallen welk stuk uit de collectie ze mooi vinden, dat zal ik zeker onthouden. Ik weet niet wat ik wil krijgen, maar ik ben een shoe addict, voor een extra paar heb ik altijd plaats.”