5 x soepen met herfstgroenten

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door Christin Ho
5 x soepen met herfstgroenten

soep1

Elk seizoen van het jaar biedt een overheerlijk groenteassortiment. In de herfst kiezen we voor de lekkere pompoen, venkel, rodekool, prei en pastinaak verwerkt tot verse soep. Smakelijk!

1/

1.Pompoensoep

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 1 kg pompoen;
  • 1 ui;
  • 2 rode paprika's;
  • 2 preien;
  • 1 kopje melk;
  • 1 blokje kippenbouillon of visbouillon met 1,5 liter water;
  • 4 eetlepels boter.

Bereiding

  1. Pel de ui en snijd in kleine stukjes. Doe hetzelfde met de rode paprika's en de prei. Laat ze ongeveer 5 minuten in een kookpan in 2 eetlepels boter zachtjes stoven.
  2. Breng het water met het bouillonblokje aan de kook.
  3. Snijd de pompoen in kleine blokjes. Voeg ze samen met de ui, de prei en de paprika bij de bouillon. Laat op een zacht vuurtje koken, ca. 30 minuten, tot de pompoen gaar is.
  4. Pureer met de mixer. Voeg er al roerend de rest van de boter en de melk aan toe. Breng op smaak met peper en zout.

2/

2. Pastinaaksoep met wortelen

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 200 gram pastinaak (geschild en in grove stukken gesneden);
  • 300 gram wortelen (geschild en in grove stukken gesneden);
  • 1 ui (geschild en in grove stukken gesneden);
  • 2 cm fijngehakte gember;
  • 1 teentje fijngehakte knoflook;
  • 1 liter groentebouillon;
  • 1 tl kurkuma;
  • 1/2 tl koriander;
  • 1 el verse koriander;
  • cayennepeper naar smaak.

Bereiding

  1. Verhit wat olie in een pot en fruit daarin de ui. Voeg daarne de knoflook en gember toe en laat 1 minuut bakken.
  2. Voeg de kurkuma en koriander toe en roer alles goed om. Breng de bouillon in een andere pan aan de kook.
  3. Doe de aardappelen, wortel en pastinaak erbij. Roer goed om en laat zo'n 5 minuten meebakken op een matig vuur.
  4. Overgiet de groenten met de groentebouillon. Breng opnieuw aan de kook en laat 15 minuten garen.
  5. Mix de soep en kruid af naar smaak met peper, zeezout en eventueel wat cayennepeper. Roer vlak voor het serveren de verse koriander door de soep en werk af met een vers blaadje koriander en eventueel een scheutje sojaroom.

Bron: veganistischkoken.be

3/

3. Rodekoolsoep

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 1 el olie;
  • 1 teen knoflook, fijngehakt;
  • 1 ui, gesnipperd;
  • 2 cm verse gemberwortel, geschild en fijngesneden;
  • 300 g rodekool, in dunne repen;
  • mespunt gedroogde chilivlokken;
  • 1 tl gemalen komijn (djinten);
  • sap van ½ citroen;
  • 750 ml warme groente- of vleesbouillon;
  • 125 ml zure room;
  • gemalen komijn om te bestrooien.

Bereiding

  1. Verwarm de olie in een pan met dikke bodem en bak knoflook, ui en gember gedurende een minuut.
  2. Voeg de rodekool, chilivlokken, komijn en het citroensap toe.
  3. Schenk de bouillon erbij en breng aan de kook. Zet het vuur lager en laat de soep 20-25 min zacht koken tot de kool gaar is. Breng op smaak met peper en zout.
  4. Pureer de soep in een blender of met een staafmixer heel fijn. Schenk de soep in glazen en schep in elk glas een lepel zure room. Strooi er komijn over.

4/

4. Venkelsoep met aardappelen en spek

soup

Ingrediënten

  • 2 el olijfolie;
  • 1 venkel (snijd de stelen eraf en snijd wat er van over blijft in stukjes);
  • 2 teentjes knoflook (geplet);
  • 2 grote aardappelen;
  • 3 kopjes kippen- of groentebouillon;
  • 1/2 kopje volle room;
  • 1/2 bakje spekblokjes.

Bereiding

  1. Verwarm de olie in een pan op een matig vuurtje. Voeg de venkel en knoflook toe. Breng op smaak met zout. Bak ze vijf minuten.
  2. Voeg de aardappelen toe en roer. Giet de bouillon erover. Laat sudderen voor 30 minuten, totdat ze zacht zijn.
  3. Laat de soep afkoelen. Mix vervolgens de soep tot een glad geheel. Voeg de room toe en breng op smaak met peper en zout.
  4. Bak de spekblokjes goudbruin.
  5. Verwarm de soep, verdeel in kommen en strooi er de spekblokjes over.

Bron: Thekitchn.com

5/

5. Romige preisoep met appel

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 400 gram prei:
  • 1 grote of 2 kleine appels:
  • 1 tl citroensap:
  • 1 teentje knoflook:
  • 2 el vloeibare margarine:
  • 3 kopjes kippen- of groentebouillon;
  • 75 ml kookroom.

Bereiding

  1. Maak de prei schoon, snijd de prei in de lengte tot in de kern en was de prei goed. Snijd in ringen, houd 1 handje fijngesneden ringetjes achter voor de garnituur.
  2. Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd 1 partje in miniblokjes. Meng de miniblokjes met het citroensap en houd dit achter voor de garnituur. Snijd de rest van de appel(s) in stukjes.
  3. Pel de knoflook, hak het teentje fijn en zet de knoflook even aan in 1 eetlepel vloeibare margarine. Roerbak de prei 2 minuten mee. Voeg de appelstukjes toe en bak kort mee. Voeg de Bouillonketeltjes en 1 liter water toe en roer af en toe totdat de soep kookt.
  4. Laat de soep 10 minuten zachtjes koken. Draai het vuur uit en laat de soep 1 minuut rusten. Pureer de soep glad met een staafmixer of blender.
  5. Roer de kookroom door de soep.
  6. Serveer de soep voor de kinderen met de mini-appelblokjes, voor de volwassenen met fijne preiringetjes en wat versgemalen peper.

Bron: Knorr