5 x recepten met restjes groenten

Geüpdatet op 18 October 2017 door Christin Ho
5 x recepten met restjes groentenHealthy Organic Vegetable Chips
Foto: Thinkstock

Het einde van de week nadert, wat doe je met al die restjes groenten in de koelkast? Deze gerechten zijn misschien niet even gemakkelijk als een slaatje, maar wel lekkerder en veelzijdiger.

1/

1. Groentechips

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • Groenten naar keuze (populair: rode biet, pastinaak, aardappel, zoete aardappel.) TIP: Liefst geen groenten die veel water bevatten vb. courgette, komkommer, tomaten);
  • zeezout;
  • olijfolie.

Bereiding

1. Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakplaat met bakpapier.
2. Was de groenten goed. Snijd vervolgens alle groenten in dunne plakjes van 0.50 cm.
3. Leg de plakjes op een bakplaat en besprenkel met een klein beetje olijfolie en zeezout. Niet te veel, anders worden de chips niet knapperig.

Bron: ilovehealth.nl

2/

2. Quiche met groenterestjes

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 4 eieren;
  • 2dl room of 1 dl melk;;
  • 600 g groenterestjes
  • olijfolie;
  • 1 vel bladerdeeg;
  • geraspte kaas (ricotta, geitenkaas, of parmezaan).

Bereiding

1. Klop 3 à 4 eieren los, samen met de room of melk
2. Stoof de groenterestjes in een kookpot even in olijfolie en breng op smaak met peper, zout en/of andere kruiden.
3. Verdeel ze over de bodem van een vel bladerdeeg.
4. Giet er het eiermengsel over en werk eventueel af met geraspte kaas.
5. Zet de quiche 40 min. in een op 200 °C voorverwarmde oven.

Bron: Colruyt

3/

3. Romige avocadodip

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 2 rijpe avocado's;
  • 1 rode peper ;
  • 1 teentje knoflook;
  • twee handjes koriander;
  • 1 limoen;
  • 3 eetlepels Griekse yoghurt;
  • 1/4 theelepel komijn.

Bereiding

1. Haal het vruchtvlees uit de avocado. Hak de knoflook en de peper (zonder het zaad) fijn. Hak de koriander grof. Pers de limoen uit.
2. Doe alle ingrediënten in de keukenmachine of een blender en mix het geheel tot je een romige, gladde substantie hebt.
3. Proef het en voeg dan naar smaak zout en/of peper toe.
4. Serveer bijvoorbeeld met tortillachips, in reepjes gesneden groenten of pitachips.

Bron: mytaste.nl

4/

4. Frittata

Foto: Thinkstock

Ingrediënten

  • 30 g boter;
  • 1 prei;
  • 6 champignons;
  • 1/4 kopje zongedroogde tomaten;
  • 1/2 kopje gemalen kaas;
  • 6 eieren;
  • 1/2 kopje room.

Bereiding

1. Snij de prei in stukjes, verhit boter in een pan en bak de prei in twee minuten goudbruin.
2. Snij de champignonnen en de zongedroogde in kleine stukjes. Mix ze samen met de prei en de kaas tot kleinere stukjes in een kom. Doe het verkregen mengsel in een taartvorm.
3. Klop de eieren samen met de room en zout en peper en giet het over het groentemengsel.
4. Strooi er gemalen kaas over.
5. Zet de frittata voor 20 min. in een voorverwarmde oven van 170°C.

Bron: bestrecipes.com.au

5/

5. Groentetajine met couscous

groente6

Ingrediënten

  • 1 courgette;
  • 2 aubergines;
  • 2 rode uien;
  • 1 schaal tomtrostomaat;
  • 2 tenen knoflook;
  • 6 el rijstolie (fles 500 ml);
  • 2 el tajine fruity tagine paste;
  • 400 ml hete groentebouillon (van tablet);
  • 300 g couscous;
  • 2 tl gemalen komijn (djinten).

Bereiding

1. Snijd de courgette in de lengte in vieren en daarna in stukken van 2 cm. Snijd de aubergines in blokjes en de uien en tomaten in parten. Snijd de knoflook fijn. Verhit 1/3 olie in een stoofpan en bak de aubergine 5 min. op middelhoog vuur.
2. Voeg de tajinepasta, de rest van de groenten en de knoflook toe en bak 3 min. Voeg 50 ml bouillon toe en draai het vuur laag, doe de deksel op de pan en laat 20 min. stoven. Roer af en toe. Breng op smaak met (versgemalen) peper en eventueel zout.
3. Doe ondertussen de couscous in een ruime schaal. Schenk de rest van de groentebouillon erover, dek af en laat 10 min. staan.
4. Roer de couscous los met een vork en meng de rest van de olie en de komijn erdoor. Breng op smaak met peper en eventueel zout.
5. Serveer de groentetajine met de couscous. Lekker met een gekookt eitje.

Bron: Albert Heijn