Gedaan met die grommende maag: 5 anti-snack foods

Geüpdatet op 20 februari 2018 door ELLE België
Gedaan met die grommende maag: 5 anti-snack foods

snack

Zelfs met een evenwichtig dieet zwichten we nog vaak voor een snack tussen twee maaltijden door. De kans dat je tijdens deze schranspartijtjes terugvalt op chocoladerepen en andere zoetigheden uit de dichtstbijzijnde snoepautomaat is bijzonder groot. Hieronder vijf gezonde tips van de redactie om tussendoor binge-eating voorgoed een halt toe te roepen!

  • Granola

LAFAVO

Granola is al een tijdje een musthave op de ontbijttafel van foodies. Onze keuze gaat naar de quinoavariant. Quinoa is een glutenvrije superfood en bevat tal van vitaminen, mineralen en anti-oxidanten. Bovendien bevat quinoa trage koolhydraten en is het glutenvrij wat dan weer voordelig is voor de spijsvertering.

LA FAVO is het allereerste Belgische granolamerk die quinoa als basis van zijn ontbijtvlokken gebruikt. Ook ethisch gezien is LA FAVO een goede keuze: de quinoa is biologisch en afkomstig uit het Andesgebergte waar het geteeld wordt door lokale boeren.

In het granolazakje uit dit receptje zijn havervlokken, pompoenpitten, zonnebloempitten, pecannoten, rozijnen, ahornsiroop, olijfolie en kaneel toegevoegd aan de quinoa. Gebruik deze granola bijvoorbeeld als topping op een Griekse salade en proef zijn goddelijke smaak! Een enkel nadeel is het prijskaartje: je telt zo’n 15 euro neer voor 750g.

1/

  • Hardgekookte eitjes

ei

Eieren zijn rijk aan eiwitten (oh really?) en laag in calorieën, ideaal dus om een verzadigd gevoel te behouden voor een langere periode. Laat het eigeel achterwege (lees: hoog vet- en cholestorolgehalte) en stort je liever op het eiwit. Een receptje is niet nodig hier, you know the drill! Kleine tip: blijf weg van de mayonaisepot!

2/

  • Miam-O-Fruit

miamofruit

Dit receptje is populair bij sportievelingen en atleten vanwege de “boost” die het je achteraf geeft. Verder is het ook een geschikte aanvulling op een detoxdieet of een sapjeskuur.

What you need: 3 soorten fruit, een halve banaan, lijnzaad, sesamzaad, amandelen, pompoenpitten, koolzaadolie en een halve citroen.

What you do: Maal de zaden en plet de helft van een rijpe banaan. Voeg 2 eetlepels olie toe en meng het goedje grondig. Giet vervolgens het citroensap erbij en twee eetlepels van de granenmengeling. Snijd tot slot het fruit in stukjes en leg het bovenop de bereiding. Aan de slag!

3/

  • Agar agar

agaragar

Wat je waarschijnlijk nog niet wist over dit Japanse voedingsmiddel is dat agar agar een extract is van rood zeewier met en een sterk gelerende werking heeft. Je leest het goed: agar agar is Maleisisch voor gelei. Agar is verkrijgbaar in natuurwinkels en wordt vaak gebruikt in de bereiding van dieetproducten. De belangrijkste eigenschap van dit voedingsmiddel is dat het in combinatie met en andere vloeistof de maag doet zwellen waardoor het hongergevoel vermindert. Voor de keukenprinsessen onder ons volgt hier het recept voor een kokosnootpudding van chiazaden met ananasgelei:

- 1 ½ kopje kokosmelk
- 1 half kopje water
- 2 eetlepels agavesiroop
- 1 theelepel vanille
- 1/3 kop chiazaden
- 3 kopjes ananassap
- 2 g poedervormig agar agar
- enkele aardbeitjes ter versiering

Meng de kokosmelk, het water, de agavesiroop en de vanille in een kom. Voeg de chiazaden toe en mix het geheel. Laat het mengsel vervolgens een nachtje rusten in de koelkast en verdeel het de volgende dag in kleine glazen (vul ze ongeveer voor twee derde). Giet het ananassap samen met de agar in een kleine steelpan en laat sudderen tot het kookpunt. Zet het vuur uit en vul de glazen verder aan. Garneer met fruit naar keuze. Yummy!

4/

  • Konjac noedels

noedels

Konjac noedels - beter bekend als shirataki noedels - zijn afkomstig uit Azië en danken hun populariteit aan hun absorberende werking. De Konjacknol bevat namelijk de stof “glucomannaan” die maar liefst 100 maal zijn eigen volume aan water kan opnemen. Dat water vormt zich op zijn beurt tot een volumineuze, elastische gel in de maag die het hongergevoel stilt. Op die manier misleid je dus vetten en suikers. Bovendien zijn de noedels een van de zeldzame voedingsmiddelen die een gezondheidsclaim met betrekking tot gewichtsverlies mogen etaleren op hun verpakking.

Suggestie van de redactie: Eet de noedels met courgette, een beetje pesto en pijnpoompitjes. Overheerlijk! De grote eters maken een lightversie van carbonara (ja, zelfs dat is mogelijk)! Houd er echter rekening mee dat de konjac geen vitaminen of mineralen bevat en dus geïntegreerd moet worden in een gevarieerd dieet dat rijk is aan groenten. Dinner is served!

(Stagiaire Elise Van de Meulebroucke via ELLE Belgique)