Elle Cuisine: 3x ontbijtrepen

Geüpdatet op 27 februari 2018 door ELLE België
Elle Cuisine: 3x ontbijtrepen

BeFunky_GRANOLA.jpg

Genoeg van die ontbijtrepen uit de winkel? Met behulp van volgende receptjes maak je ze in geen tijd zelf! 

Het leuke aan deze receptjes is dat je ze kan invullen met jouw favoriete ingrediënten. Chocolade, nootjes, andere lekkernijen... Je maakt het zo vettig en zo prettig als je zelf wil. Geef de mensen letterlijk een koekje van eigen deeg en experimenteer er op los. Hier alvast 3 receptjes om jou op weg te helpen:

1) Klassieke ontbijtrepen

gewonegranola.jpg

Ingrediënten

- 250 gram havermout
- 100 gram gedroogde vruchtjes (cranberry's, rozijnen, dadels, abrikozen...)
- +\- 50 gram pure (kook-)chocolade in stukjes, nootjes (pistache-, pindanootjes,   amandelen),    zonnebloempitjes, pijnboompitjes, sesamzaadjes...
- Een blikje gecondenseerde melk: 397 gram
- Voor het vloeibare deeltje: stroop (appel, suiker), honing, pindakaas, choco...

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 130°C en vet een bakplaat in met olie.
  2. Mix de havermout, vruchtjes en andere smaakmakers door elkaar.
  3. Verwarm de gecondenseerde melk in een pan en voeg het havermoutmengsel toe.
  4. Roer het geheel door elkaar op een laag vuurtje (want melk brandt makkelijk aan)
  5. Giet het mengsel op de bakplaat en strijk het plat met een spatel.
  6. Bak een uurtje in de oven en laat 15 min afkoelen.
  7. De lekkerbekken kunnen de repen dompelen in yoghurt, choco, pindakaas, of voor een crunchy touch wat (ongekookte) quinoa toevoegen
  8. Snijd het geheel in reepjes.

(Bron: Nigella Lawson)

1/

2) Ontbijtrepen met crumble

granolacrumblecover2.jpg

Ingrediënten 
 
Crumble:
  • 65 gram bloem
  • 45 gram bruine suiker
  • 90 gram havermout
  • 120 gram boter
Vulling:
  • 45 gram bloem
  • 90 gram bruine suiker
  • 300 gram aardbeien

Werkwijze

1. Verwarm de oven voor op 180°C en maak een bakplaat klaar met bakpapier.
2. Voor de crumble: mix de bloem, de suiker en boterstukjes door elkaar en voeg de granola toe.
3. Neem een beetje van het mengsel en zet het apart voor de topping (dat zal je later nog nodig hebben)
6. Giet de rest van het mengsel in een bakplaat en strijk het glad met een spatel
7. Voor de vulling: meng de bruine suiker, bloem en voeg gesneden aardbeien toe. Verdeel de aardbeien gelijk over het oppervlak.
8. Strooi de topping die je eerder maakte over de aardbeien.
9. Bak het geheel 40 à 45 minuten in de oven. Laat het daarna 40 minuten afkoelen.
10. Snijd het geheel in reepjes.

(Bron: Messforless.net)

2/

3) Ontbijtrepen met vulling

granolaspecialcover.jpg

Ingrediënten

  • 90 gram havermout
  • 25 gram lijnzaad  (found at natural foods stores, Trader Joe’s, and Whole Foods)
  • 65 gram bloem
  • 5 gram bakpoeder
  • 15 ml honing
  • 4 gram vanille extract
  • 1 ei
  • 15 ml kokosnoot olie
  • 15 à 30 ml melk
  • 450 gram verse vruchtjes naar keuze
  • een halve limoen
  • 50 gram suiker

Werkwijze

  1. Verwarm de oven voor op 180°C en maak een bakplaat klaar met bakpapier.
  2. Voor het deeg: mix de havermout, het lijnzaad en het bakpoeder.
  3. Voeg honing, vanille, ei en kokosolie toe, en doe er geleidelijk aan de melk bij.
  4. Kneed het deeg, bestrooi het met bloem en laat het 15 min afkoelen in de frigo.
  5. Voor de vulling: warm de bessen, het limoensap en de suiker op in een pan op mediumwarmte. Roer totdat je een soort van confituur bekomt. Laat de vulling afkoelen
  6. Neem het deeg uit de frigo en rol het met een deegrol in een rechthoek. Snijd de rechthoek daarna in reepjes. Laat de zijkanten van de partjes vrij en leg de vulling in het midden van de reepjes. Plooi beide zijkanten naar het midden en knijp het dicht. Een beetje water kan hierbij helpen.
  7. Leg de deegreepjes op de bakplaat. Bak het 15 min en laat het afkoelen.

(Bron: yummymummykitchen.com)

(Foto's: Pinterest, Stagiaire Babette Debouver)