10 cocktails in een winters jasje

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
10 cocktails in een winters jasje

teaser

Niet alleen de zomer staat synoniem voor een lekkere cocktail, ook in de winter gaat zo’n drankje vlot binnen. Staan er deze periode nog feestjes op het programma? Pak dan uit met een zelfgemaakte cocktail in een winters jasje.

1. Braambes en tijm

1

Ingrediënten voor 4 glazen

150 gram braambessen (met 8 bessen voor de presentatie)
240 ml water
200 gram suiker
1 fles champagne
120 ml gin
4 lange takjes tijm
240 ml crushed ijs
een beetje gele kleurstof

Breng de braambessen samen met het water en de suiker aan de kook in een pannetje. Zet het vuur daarna lager en laat zo’n 10 minuten sudderen tot de bramen zacht zijn en de siroop er felroze tot rood uitziet. Haal het van het vuur, giet de braambessen af en laat het afkoelen. Deze stap kan je ook op voorhand doen. De siroop blijft tot een week goed in de koelkast.

Tijd om de glazen voor te bereiden. Neem wat fijne suiker en giet er enkele druppels kleurstof bij zodat de suiker een mooie geelgouden kleur krijgt. Je kan de rand van het glas deppen in wat water, maar nog beter is om het voorzichtig met een beetje boter in te smeren. Zo blijft de suiker beter plakken en je proeft er nauwelijks iets van.

Giet daarna 30 ml gin in elk glas, doe twee braambessen erbij en giet tot slot zo’n 60 ml van de zelfgemaakte bessensiroop erbij. Vul de rest van het glas op met champagne en werk af met een takje tijm.

Bron: theeffortlesschic.com

1/

2. Honing en salie

2

Ingrediënten voor 4 glazen

Voor de cocktail:
90 ml gin
15 tot 30 ml honingsiroop, afhankelijk van hoe zoet je de cocktail wilt
15 ml vers limoensap
150 ml bruisend water
ijsblokjes
verse blaadjes salie voor de afwerking

Voor de honingsiroop:
170 ml honing
120 ml water
5 tot 6 blaadjes salie

Voor het randje van het glas:
honing
zeezout
gekruimeld spek

Beginnen doen we met de siroop. Giet de honing, het water en de blaadjes salie in een pannetje en breng al roerend aan de kook. Zet het vuur lager, maar blijf roeren tot de honing is opgelost. Haal het daarna van het vuur, haal de blaadjes salie eruit en laat afkoelen. De siroop kun je op voorhand maken en bewaren in de koelkast.

Voor het gedecoreerd randje meng je het spek en het zout op een bord goed onder elkaar. Neem het glas en bedek ongeveer een vierde van de rand met honing. Dep daarna het randje in de mix van zout en spek.

Vul vervolgens het glas met een paar blaadjes salie en ijsblokjes. Voeg dan de gin toe, dan zo’n 15 ml siroop en het limoensap. Roer het goed onder elkaar en voeg tot slot het bruiswater toe. Naargelang smaak kun je nog meer siroop toevoegen om het zoeter te maken. Werk uiteindelijk af met een extra blaadje salie.

Bron: howsweetitis.com en threadsence.com

2/

3. Rumcocktail met gember en veenbes

3

Ingrediënten voor 4 glazen

150 gram suiker
180 ml water
200 gram gewassen veenbessen
een stuk gember van zo’n 2,5 cm, geschild en dun gesneden
180 ml rum (bijvoorbeeld Captain Morgan gold spiced rum)
ijsblokjes
480 ml bruisende alcoholische cider
extra veenbessen als garnituur

Zet een pannetje op laag vuur met de suiker en het water in. Roer tot de suiker opgelost is en voeg dan de veenbessen en de gember toe. Laat het zo’n 15 minuten sudderen tot het dik en stroperig wordt. Roer af en toe om te voorkomen dat de veenbessen opkomen en duw ze tegen de pan aan om ze te laten ploffen. Haal het mengsel door een zeef een duw zachtjes op de veenbessen om er meer sap uit te halen. Laat het afkoelen en zet het in de koelkast.

Vul de glazen met 1 tot 2 eetlepels koude siroop en zo’n 45 ml rum (1 shot). Meng krachtig. Voeg de ijsblokjes toe en giet er 120 ml cider bij. Werk af met wat extra veenbessen en serveer.

Bron: katieatthekitchendoor.com

3/

4. Sprankelende margarita

4

Ingrediënten voor 4 glazen

360 ml vers limoensap
240 ml Tequila
240 ml Triple Sec of Cointreau naargelang smaak
1 fles champagne naar keuze
Limoenschijfjes en grof zout of suiker voor de randjes

Meng het limoensap, de tequila en de Triple Sec of Cointreau samen om de basis van de margarita te maken. Bereid de glazen voor door een suiker- of zoutrandje te maken en een schijfje limoen op de rand te prikken.

Giet zo’n 80 ml van de margaritabasis in elk glas en vul het verder op met champagne. Als je wil, kun je er nog een theelepel of twee zoetstof aan toevoegen naargelang de smaak.

Bron: gimmesomeoven.com

4/

5. Earl Grey thee

5

Ingrediënten

Voor het concentraat:
480 ml water
8 zakjes Earl Grey thee
2 eetlepels honing

Voor de cocktails:
30 ml Earl Grey thee concentraat
30 ml gin
60 ml champagne
ijsblokjes
limoenschijfjes
suiker voor de rand

Start met het maken van het concentraat. Breng het water aan de kook en laat er de theezakjes zo’n 5 à 10 minuten in weken. Laat het daarna afkoelen tot kamertemperatuur en roer er de honing onder. Zet het daarna in de koelkast.

Bereid de glazen voor door eerst een suikerrandje te maken. Meng het concentraat samen met de gin en een paar ijsblokjes en giet het daarna in het glas. Vul het verder op met champagne en werk af met de limoenschijfjes.

Bron: withfoodandlove.com

5/

6. Ananas en kokosnoot

6

Ingrediënten voor 4 glazen

180 ml ananassap
180 ml kokosnootsap
Champagne of Prosecco
Siroop
Kokosnootschilfers

Maak eerst de siroop. Dat doe je door evenveel suiker als water aan de kook te brengen. Roer tot de suiker helemaal is opgelost en laat het dan afkoelen. Eens die afgekoeld is, dep je de randen van de glazen er in, dep ze daarna in de kokosnootschilfers zodat alles mooi blijft zitten.

Giet in elk glas 45 ml ananassap en 45 ml kokosnootsap. Vul het glas op met champagne of Prosecco en serveer meteen.

Bron: pineappleandcoconut.com

6/

7. Veenbes en sinaasappel

SONY DSC

Ingrediënten voor 4 glazen

340 gram veenbessen (verse of diepgevroren)
Zeste van een sinaasappel
300 gram suiker
360 ml water
60 ml (versgeperst) sinaasappelsap
45 ml vodka

Breng in een pannetje de veenbessen, sinaasappelszeste, suiker en het water aan de kook op een middelmatig vuurtje. Laat het zo’n 10 minuten sudderen tot de veenbessen zacht zijn. Haal het dan door de zeef en laat afkoelen in de koelkast.

Vul dan een glas met ijsblokjes en doe er 3 eetlepels siroop bij. Vul het aan met de sinaasappelsap en de vodka. Werk het af met wat sinaasappelzeste.

Bron: jellytoatsblog.com

7/

8. Pompelmoes en salie

8

Ingrediënten

Vers geperst sap van een pompelmoes
Een zoete, sprankelende wijn zoals rosé
Een aantal blaadjes verse salie
Pompelmoespartjes voor de decoratie
IJsblokjes

Halveer een paar blaadjes salie, leg ze op de bodem van het glas en voeg de ijsblokjes toe. Giet zo’n 50 cl pompelmoessap in het glas en vul de rest aan met de wijn. Werk af met een blaadje salie en serveer met een pompelmoespartje.

Bron: bakeaholicmama.com

8/

9. Gember en munt

9

Ingrediënten 4 glazen

170 ml gemberbier
60 ml whisky
ongeveer 8 blaadjes munt
IJsblokjes

Meng het gemberbier met de whisky en zo’n 3 blaadjes munt in een glas totdat de munt zijn smaak heeft afgegeven. Haal er de blaadjes uit en voeg de ijsblokjes toe. Werk af met een takje munt.

Bron: gimmesomeoven.com

9/

10. Wintersangria

10

75 gram veenbessen
40 gram vijgen in stukjes
40 gram peren in stukjes
120 ml kaneel vanille siroop
droge Prosecco
rozemarijn en kaneelstokjes voor de decoratie

Breng evenveel water als suiker aan de kook in een steelpannetje met wat vanille-extract en een kaneelstokje. Roer goed op een gematigd vuurtje tot de suiker is opgelost. Haal van het vuur, verwijder de kaneelstok en laat afkoelen.

Giet de afgekoelde siroop en het fruit in een karaf, giet er de Prosecco bij en roer er eens door. Schenk het in de glazen en werk af met takjes rozemarijn en een kaneelstokje.

Bron: camillestyles.com

(Stagiaire Kiënta Martens)