10 hartige brunchrecepten

Geüpdatet op 18 Oktober 2017 door ELLE België
10 hartige brunchrecepten

cover

Een druk weekend achter de rug en geen zin om op zondag nog een heel diner te staan klaarmaken? Met deze 10 makkelijke brunchrecepten tover je in geen tijd een hartige maaltijd op tafel: 

1/

ei

1. Gepocheerd ei in hollandaisesaus

Ingrediënten voor vier personen

4 grote eieren
4 plakjes ontbijtspek
150 gram jonge spinazie
4 zachte broodjes
1 el olijfolie
1 teentje knoflook
3 el witte wijnazijn
2 dl hollandaisesaus (kant-en-klaar)

Hak de knoflook fijn en stoof ze samen met de spinazie aan in de olijfolie. Roerbak tot de spinazie geslonken is. Kruid met peper en zout. Bak de plakjes spek zonder vetstof in een pan met antiaanbaklaag. Laat ze uitlekken op keukenpapier.

Breng wat water aan de kook in een pannetje samen met de witte wijnazijn. Breek elk ei afzonderlijk in een kommetje. Roer het water tot een draaikolk en laat het ei er daarna in glijden. Pocheer elk ei apart gedurende ongeveer 3 minuten. Schep het daarna uit het water en laat het afkoelen in koud water.

Snijd de broodjes in twee en rooster ze. Besmeer ze met boter en leg er een plakje spek op. Verdeel de spinazie en leg er het gepocheerd ei op. Werk af met wat hollandaisesaus en wat bieslook.

Bron: whatkatieate.com

2/

bananenwafels

2. Bananenwafels

Ingrediënten voor 6 wafels

90 gram tarwemeel
een snuifje kaneel
een snuifje zout
1,5 tl bakpoeder
1 tl vanille-extract
1 rijpe banaan, geschild en geplet
1 ei
125 ml melk
1 tl plantaardige olie

Voor de kaneelsuiker:
1 el boter
2 el basterdsuiker
1 el kaneel

Zet het wafelijzer op en laat het warm worden. Meng de tarwemeel, het zout, de kaneel en de bakpoeder in een grote kom. Voeg daarna het vanille-extract, de banaan, de olie, de melk en het ei eraan toe. Meng alles goed bij elkaar tot je een homogene substantie hebt. Schep het deeg in kleine porties in het wafelijzer en bak de wafels goudbruin. Gebruik een beboterd mes om de gebakken wafels voorzichtig los te trekken. Meng de basterdsuiker onder de kaneel en strooi op de wafels.

Bron: topwithcinnamon.com

3/

bosbessenscone

3. Scones met bosbessen

Ingrediënten voor 12 scones

390 gram bloem
2 1/2 tl bakpoeder
een snuifje zout
180 gram koude boter, in kleine blokjes
2 losgeklopte eieren
180 ml botermelk
150 gram verse of diepgevroren bosbessen

Verwarm de oven voor op 200°C. Meng de bloem, het bakpoeder en het zout in een grote kom. Voeg daarna de boter toe en roer alles samen tot een grof gemend geheel. Giet daarna in een andere kom de losgeklopte eieren en de botermelk samen en klop alles onder elkaar. Giet dan het natte mengsel bij het droge en voeg de bosbessen erbij. Gebruik wat bloem om de bosbessen mee te bestrooien, zo zakken ze niet naar de bodem van het deeg, en spatel ze voorzichtig door het deeg.

Bestrooi je werkvlak met wat bloem, haal het deeg uit de kom en kneed het zo’n 15 keer voor een glad resultaat. Rol de deeg uit tot het overal zo’n 2,5 cm dik is. Haal er met een rond bokvormpje zo veel mogelijk scones uit. Leg alle scones onder een stuk bakpapier op de bakplaat en laat ze 15 à 20 minuten goudbruin bakken. Serveer ze met een klontje boter en wat confituur.

Bron: joythebaker.com

4/

quiche

4. Quiche met zalm en spinazie

Ingrediënten

1 kruimeldeeg (kant-en-klaar)
200 gram gerookte zalm
1 broccoli
100 gram gemalen kaas
4 eieren
2 dl room
een snuifje peper
een snuifje zout

Verdeel de broccoli in roosjes en kook het gedurende 5 minuten. Verwarm de oven voor op 180°C. Klop de eieren luchtig met de room en kruid met peper en zout. Leg het bakpapier met het kruimeldeeg in de taartvorm. Prik er met een vork wat gaatjes in. Verdeel de broccoliroosjes en de zalm over de taart en giet het eimengsel erop. Werk af met wat gemalen kaas en laat de taart bakken gedurende 30 minuten.

Bron: Libelle Lekker

5/

kaneelbroodje

5. Kaneelbroodjes met amandel

Ingrediënten

Voor het deeg:
250 gram zelfrijzende bloem
een snuifje zout
90 gram boter in blokjes gesneden
165 ml melk

Voor de amandelvulling:
150 gram fijngehakte geroosterde amandelen
110 gram amandelpasta
6 el lichtbruine suiker
2 el kaneel

Voor het glazuur:
125 gram gezeefde poedersuiker
1 el kokend water

Verwarm de oven voor op 200°C. Zeef de bloem en het zout in een kom en doe er de blokjes boter bij. Meng met een deegkneder de blokjes geleidelijk door het deeg. Maar daarna een kuiltje in het midden van de kom en giet er de melk in. Meng alles met een pollepel tot een zacht deeg. Strooi wat bloem op het aanrecht en kneed daarop het deeg tot het helemaal glad is. Gooi opnieuw wat bloem op het aanrecht en rol het deeg volledig uit tot een lap van 5 mm dik en ongeveer 25 cm op 40 cm.

Voor de vulling meng je fijngehakte geroosterde amandelen, de amandelpasta, de lichtbruine suiker en de kaneel met een vork tot een luchtige crème. Verdeel het daarna gelijkmatig op het uitgerolde deeg. Rol het deeg op en snijd het in schijfjes van ongeveer 3 cm. Leg de schijfjes onder een stuk bakpapier op de bakplaat met wat ruimte ertussen. Bak de broodjes zo’n 20 à 25 minuten goudbruin.

Werk af met glazuur. Die maak je door de poedersuiker in een kommetje te doen met een eetlepel kokend water. Roer goed door tot er een glanzend mengsel ontstaat en besprenkel er dan de afgekoelde broodjes mee.

Bron: countryliving.com

6/

granola

6. Noten en veenbessen granola

Ingrediënten voor 6 tot 8 porties

180 gram havermout
50 gram pompoenzaden
75 gram gedroogde veenbessen
1 tl vanille-extract
80 ml ahornsiroop
60 ml kokosnootolie
een snuifje zout
40 gram geplette walnoten
40 gram fijngehakte amandelnoten
1 tl kaneel
een snuifje nootmuskaat

Verwarm de oven voor op 150°C. Meng alle ingrediënten samen in een grote kom. Gebruik je handen om alles zo goed mogelijk te mengen en te verdelen. Giet het mengsel in een met bakpapier beklede vierkante bakvorm. Bak gedurende 50 minuten tot 1 uur tot het geheel er goudbruin uitziet. Laat het daarna 20 minuten afkoelen. Serveer met amandelmelk of romige yoghurt.

Bron: camillestyles.com

7/

appelcompote

7. Appelcompote uit Noorwegen

Ingrediënten

1 kg appels (bij voorkeur Golden Delicious) geschild, zonder klokhuis en in stukjes gesneden
sap van een halve limoen
40 gram rozijnen
1 el rum
100 gram suiker
40 gram boter
260 gram paneermeel
2 el suiker
½ tl kaneel
romige yoghurt

Zet een kookpot op het vuur met de appels, het limoensap, de rozijnen, de rum en de suiker in. Breng het aan al roerend aan de kook tot de appels zacht zijn gedurende zo’n 10 minuten. Zet het vuur af en laat het afkoelen. Neem een nieuwe kookpot en smelt er de boter in. Doe het paneermeel erin samen met de suiker en de kaneel. Laat het al roerend opkomen tot het goudbruin ziet. Zet aan de kant en laat afkoelen.

Zorg ervoor dat alles volledig is afgekoeld en serveer het dan in hoge glaasjes met afwisselende laagjes appelcompote, paneermeel en yoghurt.

Bron: sweetpaulmag.com

8/

taart

8. Taart met Camembert en tomaat

Ingrediënten voor 4 personen

1 vel bladerdeeg
200 gram kerstomaatjes
1 el olijfolie
2 teentjes geplette knoflook
Een paar takjes tijm
200 g Camembertkaas

Verwarm de oven voor op 180°C. Rol de bladerdeeg met het bakpapier in een ronde taartvorm. Vul de bodem op met gedroogde witte bonen en bak gedurende 5 à 10 minuten blind. Halveer ondertussen de kersttomaatjes en stoof ze aan in een pan in de olijfolie met de knoflook en de tijm gedurende 5 minuten.

Haal de taartvorm uit de oven, snijd de Camembert in stukken en beleg de taart. Werk af met de tomaten. Laat het in de oven bakken tot de kaas gesmolten is en het deeg goudbruin ziet. Serveer met verse fijngehakte tijm en wat zwarte peper.

Bron: tastemag.co.za

9/

sticks

9. Sticks van donut en fruit

Ingrediënten

Donuts zonder suikerglazuur
Klein fruit (aardbeien, druiven, veenbessen, frambozen, stukjes banaan)
Satéstokjes
Karamelsaus
Chocoladesaus
Kokosnootschilfers

Snijd de donuts in gelijke stukken. Halveer de aardbeien en snijd de banaan in gelijke stukjes. Prik de donutstukjes afgewisseld met het fruit op satéstokjes. Doe de sausjes en de kokosnootschilfers in kommetjes en serveer.

Bron: valsocal.blogspot.be

10/

pannenkoeken

10. Klassieke Amerikaanse pannenkoeken

Ingrediënten voor 4 personen

130 gram bloem
2 el suiker
2 tl bakpoeder
een snuifje zout
240 ml melk
2 el boter
1 groot ei
1 el plantaardige olie

Verwarm de oven voor op 90°C om gebakken pannenkoeken warm te houden. Meng in een kom de bloem, suiker, bakpoeder en het zout en zet opzij. Neem een nieuwe kom en doe er de boter, de melk en het ei in. Voeg de droge ingrediënten bij de natte en meng alles samen tot een glad geheel.

Vet een grote pan in met wat olie en zet op het vuur. Schep met een middelgrote pollepel 2 tot 3 pannenkoekjes in de pan. Laat ze aan elke kant 1 tot 2 minuten bruinbakken. Leg ze als ze klaar zijn op een bord en houd ze warm in de oven. Vet de pan terug in met nieuwe olie en begin terug te bakken. Werk af met verschillende toppings zoals suiker, honing, siroop, een klontje boter, jam en slagroom.

Bron: marthastewart.com

(Stagiaire Kiënta Martens)