Getest: 11 cocktails shaken op basis van Perrier

Geüpdatet op 18 oktober 2017 door ELLE België
Getest: 11 cocktails shaken op basis van Perrier

nr5Als cocktailfanaat zit ik natuurlijk op de eerste rij tijdens een Master Class van Laurent Greco. De les overtrof mijn stoutste verwachtingen. Met open mond en af en toe nippend van alweer een nieuw drankje, zat ik twee uur lang vol verbazing te staren naar de Parijse barman.

3

Laurent Greco leert ons vandaag adembenemende cocktails maken met... Perrier! Zeg niet zomaar bruiswater tegen dit natuurlijk mineraalwater. Laurent kan er uren over vertellen, maar het belangrijkste is dat Perrier afkomstig is uit een bron die al meer dan 150 jaar beschermd is. Dat maakt industrie en vervuiling onmogelijk in dat gebied. Als je Perrier drinkt, weet je dus wat je naar binnen giet.

De meer dan 1 miljard flesjes Perrier die jaarlijks wereldwijd worden verkocht zijn dus allemaal afkomstig uit die 3 bronnen uit Vergèze.
Hoe kan dat eigenlijk, natuurlijk bruiswater? Dat hebben we te danken aan de vulkanische activiteit van miljoenen jaren geleden. Regen, gesmolten sneeuw en gas ontmoeten elkaar ondergronds en vermengden zich. Het enige wat het bedrijf doet is het resultaat in flesjes gieten.

Laurent maakt cocktails voor elk moment van de dag. Hier vind je zijn cocktail-schema, uiteraard met tal van alcoholvrije alternatieven.Knipsel1
Ochtend

1. Komkommerunnamed
Giet de Perrier in het glas en snij met een dunschiller een fijne, langwerpige reep van de komkommer. Deze strook garneer je rond het glas. Als je klaar bent om hem op te drinken kan je de schijf komkommer zelf in het glas leggen.
Dit drankje is superfris en uitstekend voor ’s morgens vroeg. Je kan de komkommer vervangen door een schijfje pompelmoes, sinaasappel of gember. Het hoge gasgehalte in het water verspreidt de smaken binnen 15 seconden.

2. Een perfect geserveerde Perrier
Deze ultieme verfrissing drink je uit een longdrinkglas. Leg een dun schijfje citroen op de bodem waarover je de ijskoude Perrier giet. Voeg geen ijs toe, dat zou de kwaliteit van het pure water enkel naar beneden halen.

3. Perrier ProvenceKnipsel

Voeg aan het water een dun schijfje sjalot, chili, rode peper en rozemarijn toe. Variaties met tomaat en basilicum doen het ook goed!

Deze drank werkt perfect als aperitief voor de lunch.

1/

Namiddag

4. Gember cocktailunnamed
Als oppeppend drankje na de middag suggereert Laurent een Perrier op smaak gebracht met 5 druppels stevia, enkele schijfjes gember, 2 cl limoensap en een schijf komkommer. Laat de Perrier de smaken enkele seconden verspreiden en giet het drankje daarna door een zeef. Serveer met ijs.

5. Perrier café frappékoffie
Ijskoffies zijn een geniale uitvinding maar iets minder geniaal is dat ze vaak veel calorieën bevatten. Daar heeft de Parijse barman een ingenieuze oplossing voor. Hij vond namelijk een methode om schuim te creëren zonder melk. Geen calorieën, geen lactose!
Zo ga je te werk: meng de Perrier met 2 koffielepels instant koffiepoeder, 2 cl caramelsiroop (of andere siroop naar wens) en flashblend enkele seconden. Dit effect bekom je enkel met een echte flashblender, te koop voor zo’n € 30.

6. Smoothieperriersmoothie
Hiervoor meng ongeveer 1/3 kop aardbeipuree met 2 cl vanillesiroop en Perrier met de flashblender. Het resultaat is goddelijk.

2/

Avond

7. Magic Perrier2
Na de werkuren mag het allemaal wat gekker. Hou je het toch graag nog even alcoholvrij, dan is deze variatie een aanrader.

Neem een stuk suikerspin en leg het in een martiniglas. Daarnaast serveer je de Perrier. Giet het water op de suikerspin en het wordt binnen geen tijd een heerlijk drankje.
Succes verzekerd, én voor alle leeftijden!

3/

Aperitief

Nu is het tijd voor de echte cocktails. Laurent zegt met een vette knipoog: ‘cocktails moeten al je zintuigen prikkelen: je ogen, je neus, je mond en je handen om achteraf je portefeuille boven te halen.’

8. Perrier POPpop up

Ingrediënten:

2cl Wodka met perensmaak
2 cl Fruitsap – smaak passievrucht
2cl Frambozen suikersiroop
- Schenk de 3 ingrediënten in een smal en hoog shotglas van 6cl.
- Zet het shotglas op de rand van de tafel. Zet daar een groot copa glas (breed wijnglas) bovenop en draai deze samen met het shotglas in 1 vlotte en snelle beweging om.
- Het shotglas staat nu omgekeerd in het copa glas, de wodka en sappen zitten nog steeds in het shotglas.
- Giet de Perrier in het copa glas en dien deze zo op aan de gasten, samen met het flesje Perrier. Het shotglas blijft omgekeerd in het glas staan.
- Laat de gasten zelf het shotglas in een vloeiende beweging uit het glas halen. De ingrediënten in deze mengen zich in één keer met het Perrier water.

TIP! Je kan het shotglas vullen met de ingrediënten/alcohols en smaken die je zelf wilt. Je kan er ook perfect alcohol vrije cocktails mee maken.

9. Russian Perrierrus

Ingrediënten:

4 cl Wodka (Grey Goose)
2 cl Fruitsap – smaak passievrucht
2cl Frambozen suikersiroop
- Vul en cocktailshaker met ijsblokjes. Voeg de ingrediënten toe en shake kort maar krachtig. Voeg Perrier toe in de shaker.
- Giet de inhoud van de shaker in een glas (Perrier glas) met behulp van een strainer (zeefje).
- Neem een Matroesjka waarin het glas past en goed blijft vastzitten (een matroesjka, vaak ook baboesjka genoemd, is een Russiche holle houten pop die onderdeel is van een reeks steeds kleinere in elkaar passende poppen). Boor een gaatje bovenin de Matroesjka en steek daar een lang rietje in. Het rietjes moet tot in het glas geraken.
- Dien op deze manier op aan de gasten.

10. Perrier Vodka sorbet
- Giet in een shaker zonder ijs: 4 cl vodka, 2 cl siroop van appel (of fruit naar keuze)
- Roer met een lepel en giet in een cocktailglas.
- Zeef er gedroogd ijs doorheen en roer zeer goed. Langzaam maar zeker ontstaat er sorbet. Pas op,er mag geen enkel stukje droog ijs resteren!
- Leg een aardbei op de sorbet voor de garnering.
- Giet 5 cl Perrier over de sorbet en geniet van je cocktail.

11. Perrier Paris Paris5
Laurent verklapte ons met enige trots zijn grootste geheim, de Perrier Paris Paris.
Ingrediënten:
- 3 verse frambozen
- 1 cl citroensap
- 5 cl St-Germain likeur
- 4 cl Perrier
- Eetbare zeep
- Droogijs
- Parfum Chanel n°5
- Een flexibel buisje van 40 cm
- Een kleine karaf
- Warm water
- Vul een shaker voor 3/4 met ijsblokjes en doe daarin de verse frambozen, het citroensap en de likeur.
- Schud krachtig en open de shaker, voeg de Perrier toe en zeef dubbel in een martini glas.
- Vlak voor het serveren doe je 15 gram droog ijs in de kleine karaf en parfumeer tweemaal met Chanel n°5.
- Giet het warm water bij dit mengsel, er ontwikkelt zich rook. Leg daarom je hand op de karaf en steek de buis erin. De rook komt nu uit de buis.
- Dat uiteinde dompel je in de eetbare zeep, waardoor er rookbellen zullen ontstaan. Die bel plaats je dan op de cocktail, die bij het uiteenspatten een zalige geur van Chanel n°5 door de kamer zal verspreiden.
11. Perrier-mojitomoj

Laurent verklapte ook zijn ultieme mojito recept. Aangezien hij een eigen mojito-bar heeft, was ik één en al oor.
Ingrediënten:
- 4 cl spiced rum
- 4 cl Perrier
- Verse munt
- Limoen
- Suiker (siroop)
- Doe de munt, het limoensap en de suikersiroop in een glas en pers dit 4 keer met een vijzel.
- Voeg de rum toe en vul daarna het glas met vermalen ijs.
- Overgiet het geheel met Perrier.
In zijn bar, serveert Laurent de cocktail onder een stolp die gevuld is met kaneelrook.

(Stagiaire Nele Sarens)