2 x gezonde recepten op basis van yoghurt

Gepubliceerd op 31 juli 2014 door ELLE België
2 x gezonde recepten op basis van yoghurt

collage pur natur

Puur en gezond koken dragen we hoog in het vaandel, zo ook Pascale Naessens.  Speciaal voor ‘Pur Natur’ stelde de keukenprinses enkele recepten samen op basis van yoghurt.

‘Pur Natur’, producent van biologische melkproducten, vroeg Pascale Naessens om enkele gerechten te maken op basis van hun producten. Ze creëerde enkele toprecepten waarin de heerlijke Pur Natur yoghurt centraal staat als smaakmaker.

Yoghurt is immers een waardig en gezond alternatief voor gewone of zure room en kokosmelk. Wij geven je alvast 'de groentencurry met yoghurt en kurkuma' en 'de yoghurtcake met bosbessen'. De andere recepten vind je hier.

1. Groentencurry met yoghurt en kurkuma

recept 1
Ingrediënten:
-250 gr Pur Natur yoghurt natur
- 600 gr groenten
- broccoli
- bloemkool
- groene asperges
- kerstomaatjes
- jonge spinazie
- 3 knoflookteentjes, fijngesnipperd
- 1 eetlepel kurkuma
- zwarte peper
- zeezout
- olijfolie

Bereidingswijze:
Snijd de bloemkool, broccoli en de asperges in grote stukken. Kook ze beetgaar in water met een snuifje zout. Giet in een andere pan wat olijfolie en zet op een matig vuur. Voeg fijngesnipperde knoflook toe, de kurkuma en flink wat zwarte peper. Laat een minuutje zachtjes stoven. Voeg de rauwe jonge spinazie toe en roer goed. Eens de spinazie geslonken is, meng je de Pur Natur yoghurt en de rest van de groenten eronder: broccoli, bloemkool, asperges en de tomaatjes. Kruid af met zout. Roer voorzichtig om en laat nog een 5-tal minuutjes stoven.

Tip
Kurkuma is familie van de gemberplant, ook wel het goedkope saffraan genoemd. Het kleurt niet alleen gerechten maar geeft er ook een eigen, milde, warme aromatische smaak aan. Het is bijvoorbeeld het voornaamste bestanddeel van curry. In Azië kent men al langer de heilzame werking van kurkuma. Het bevat de kankerremmende stof curcumine, geen ander ingrediënt in de keuken is zo ontstekingsremmend. Om goed door het lichaam te kunnen worden opgenomen, is het belangrijk dat je kurkuma eerst oplost in olie en er zwarte peper aan toevoegt.

2. Yoghurtcake met bosbessen

recept 2

Ingrediënten:
- 250 gr Pur Natur yoghurt natur
- 250 gr bloem
- 250 gr Pur Natur karneboter
- 180 gr suiker
- 1 zakje vanille suiker
- 4 eieren
- 250 gr bosbessen

Bereidingswijze:
Laat de boter rustig smelten. Intussen meng je de suiker onder de eieren. Roer de gesmolten boter eronder en voeg beetje bij beetje de bloem toe. Pas op het laatste volgen de Pur Natur yoghurt en de bosbessen. Giet het deeg in een met boter ingevette cakevorm. Zet 30 minuten in een warme oven op 180°.

Smakelijk!

(Stagiaire Elisabeth Devue)