4 x zomerse gerechten met conserven

Geüpdatet op 26 Februari 2018 door Britt Valkenborghs
4 x zomerse gerechten met conservenCook a meal
zomerse gerechten
Cook a meal

Wist je dat zowat 70% van de Belgen niet genoeg vis eet? Een probleem dat snel kan opgelost worden door bijvoorbeeld tonijn uit blik te eten. Hiermee maak je namelijk alledaagse, lekkere en zomerse gerechten. Dit volgens tonijnfabrikant Rio Mare, die er speciaal een wedstrijd voor uitdacht. 

Op 16 april lanceerde de tonijnfabrikant een kookwedstrijd voor foodbloggers. Het doel? Vlees door tonijn vervangen in enkele alledaagse gerechten. De foodbloggers deelden massaal hun recepten via sociale media met de hashtag #YesIcantuna. Een nieuwe foodtrend werd geboren: koken met tonijn uit blik van Rio Mare. De grote winnaar van de wedstrijd is Myriam Minne van Hap & Tap 

Wij hebben de 4 leukste recepten uit de wedstrijd op een rijtje gezet: 

1/

1. Tonijnmuffins met tomaten, mozzarella en verse basilicum 

zomerse gerechten
La Cuisine de Françoise

Benodigdheden: 
- 125g bloem
- 2 eieren
- 100 ml melk
- 1 zakje bakpoeder
- 1/2 bosje basilicum
- 2 teentjes knoflook
- 120g halfgedroogde tomaten in olie
- 1 bol mozzarella
- 150g tonijn uit blik in olijfolie
- 2 el olijfolie
- peper en zout

Bereiding:

  1. Laat eerst de tonijn uitlekken
  2. Meng de bloem, het bakpoeder en de eieren met 1el olijfolie en de melk in een kom
  3. Hak de basilicum en voeg deze toe aan het deeg, meng tot een glad deeg en kruid met peper en zout
  4. Verwarm de oven voor op 180°C
  5. Snij de knoflook heel fijn (of pers met een knoflookpers), hak de zongedroogde tomaten en meng deze samen met de knoflook, de rest van de olijfolie en de blokjes mozzarella. Voeg dit mengsel toe aan het muffinbeslag
  6. Giet het beslag in de muffinvormjes, zorg dat de vormpjes voor 3/4 vol zijn
  7. Bak gedurende 25 minuten. Controleer op het einde de gaartijd door met het puntje van een mes in het midden van een muffin te prikken. Als het mes er schoon uitkomt zijn ze gaar.Dit recept is heerlijk om te serveren als aperitief of voorgerecht. Serveer samen met een groene salade.

Recept door: La Cuisine de Françoise 

2/

2. Piadinarolletjes met ricotta, tonijn, abrikozen en basilicum

zomerse gerechten
De Foodmadam

Benodigdheden voor 4 piadine
- 400g tarwebloem
- 50g boter
- 2g bicarbonaat
- 6g zout
- 200 ml lauw water
- 250g ricotta
- 160g tonijn uit blik in olijfolie (Rio Mare extra vergine)
- 8 abrikozen op siroop
- verse basilicum
- peper en zout

Bereiding:
Meng de bloem met de bicarbonaat en het zout. Voeg de boter toe. Giet langzaam het water erbij en meng alles goed. Kneed het geheel ongeveer 10 minuten totdat je een stevig bolletje deeg bekomt. Laat het deeg 30 minuten rusten, verdeel het daarna in 4 bolletjes. Rol de bolletjes uit tot een dikte van 4 à 5 mm en een doorsnee van ongeveer 20 cm à 25 cm. Bak de piadine langs beide zijden 1 à 2 minuten in een anti-aanbakpan. Tip: om een regelmatige vorm te verkrijgen kun je een springvorm gebruiken of met een pizzasnijder langs een bord snijden.

Snij de abrikozen in stukjes, plet lichtjes de tonijn. Meng de tonijn en de abrikozen met de ricotta. Bestrijk de piadina met het ricotta-tonijn-abrikozenmengsel. Kruid met peper en eventueel zout (voorzichtig met zout, want de tonijn op zich heeft al een zoute smaak). Scheur de blaadjes basilicum en schik ze op de piadina. Rol de piadina op zoals je met een pannenkoek zou doen en snij de rol in schijfjes. Schik de schijfjes op een bord. Versier met basilicum of serveer met een slaatje.

Recept door: De Foodmadam 

3/

3. Komkommer-tonijnrolletjes met groentensalade

zomerse gerechten
Hap & Tap

Benodigdheden voor 4 personen:
- 4 worteltjes, geschild
- 150 g peultjes, getopt
- 12 ovale mini-tomaatjes
- 25 ml witte-wijnazijn
- 2 kl dragonmosterd
- 1 el bieslook, fijngehakt
- 1 el peterselie, fijngehakt
- 1/2 el dille, fijngehakt
- 80 ml fruitige olijfolie, extra vierge
- 1/2 kl honing
- 1/2 kl zeezout
- Witte peper
- 2 blikjes Rio Mare tonijn in eigen nat
- 1 el kappertjes
- 8 el zure room
- 1 komkommer
- 1 kropje little gem, gewassen
- 24 takjes rucola, gewassen

*kl = koffielepel

Bereiding:

Voor de groentensalade:
Halveer de worteltjes in de lengte. Blancheer ze in ca. 2 minuten beetgaar. Spoel ze direct af met koud water en laat ze uitlekken. Blancheer de peultjes op dezelfde manier beetgaar als de worteltjes. Maak met een klein mes een kruisje bij de steelaanzet van de tomaten. Dompel ze 10 seconden in kokend water, schep ze direct in ijskoud water. Verwijder de velletjes.

Voor de dressing:
Roer de azijn met de dragonmosterd, de verse kruiden en een halve koffielepel zeezout door elkaar. Klop met een staafmixer de olijfolie druppelsgewijs door het azijnmengsel tot de dressing is gebonden. Voeg de honing toe. Breng de dressing op smaak met witte peper uit de molen.

Tonijn:
Open de blikjes tonijn en giet het overtollige vocht af. Spoel de kappertjes onder de kraan en dep ze droog tussen keukenpapier. Meng de zure room en kappertjes door de tonijn.

Eindbereiding:
Schil met een (hoefijzer) dunschiller rondom twaalf lange linten van de komkommer. Schep een eetlepel tonijn aan het begin van het komkommerlint, leg er een blaadje little gem en twee takjes rucola op. Rol het komkommerlint voorzichtig strak op. De rolletjes kunnen 1 uur voor het presenteren voorbereid worden.

Recept door Hap & Tap 

4/

4. Tonijnkroketjes

Zomerse gerechten
Cook a meal

Benodigdheden voor 6 personen:
- 2 blikken tonijn (Rio Mare Tonno Naturale)
- 3 grote aardappelen (+-500g)
- 3 el boter
- 1/2 ui
- 1 el lookpoeder
- 1 ei
- +- 50g geraspte kaas (kan ook perfect zonder!)
- Mespunt komijn
- Peper&zout
- Handvol verse peterselie
- Paneren: bloem – losgeklopt ei – paneermeel

Bereiding:
1. Schil de aardappel en kook ze gaar in gezouten water
2. Pureer samen met de boter
3. Snipper de ui, voeg toe aan de puree
4. Meng met de kaas
5. Voeg de tonijn toe en meng alles goed
6. Hak de peterselie fijn en schep onder de puree
7. Voeg nu de kruiden toe
8. Om de vulling af te werken meng je deze met het ei
9. Rol nu balletjes van de vulling, de grootte kan je zelf bepalen
10. Zet de balletjes een kwartiertje in de koelkast voor je ze gaat paneren
11. Paneer de balletjes: rol ze eerst door de bloem, vervolgens door het losgeklopte ei en als laatste door het paneermeel
12. Frituur op 160° c
Heerlijk met een peterseliemayonaise, een looksausje of simpelweg een beetje mayonaise!

Recept door: Cook a meal