Europese champignons, de sterren van onze feestelijke recepten

Gepubliceerd op 19 december 2023 door ELLE Partner
Europese champignons, de sterren van onze feestelijke recepten

Champignons zijn geliefd op z'n Grieks, in soep, in fricassee of in meer uitgebreide bereidingen. En hoewel ze veel gegeten worden in de herfst, zijn ze net zo lekker in de winter, vooral tijdens de feestdagen!

Hier zijn 5 soorten paddenstoelen om van te genieten tijdens de feestdagen, samen met een paar van onze beste recepten.

5 soorten paddenstoelen om toe te voegen aan onze feestelijke borden

Witte champignons

Waarschijnlijk de bekendste en meest gekweekte paddenstoel. De wetenschappelijke naam is "Agaricus bisporus". Hij heeft een gladde, ronde, ivoorkleurige hoed en een milde smaak die hem ideaal maakt voor een breed scala aan gerechten, waaronder salades, roerbakgerechten en soepen.

Witte champignons

Bruine of blonde champignons

Met zijn café-au-lait kleurige hoed en ruigere gevoel heeft de bruine (of blonde) champignon nootachtigere, rijkere, diepere tonen en een iets knapperigere, stevigere textuur. Wat is het lekkerst? Roosteren, grillen of sauteren!

Bruine of blonde champignons

Shiitake

Deze paddenstoel komt oorspronkelijk uit Oost-Azië en heeft een afgeplatte bruine hoed als hij rijp is, een vlezige textuur en mals vruchtvlees en een uitgesproken umami-smaak. Shiitake wordt niet rauw gegeten, maar is het perfecte ingrediënt voor soepen, roerbakgerechten, sauzen of zelfs stoofschotels.

Shiitake

Oesterzwam of Pleurotus ostreatus

De oesterzwam is genoemd naar zijn gelijkenis met het weekdier en is verkrijgbaar in wit, grijs en roze. Met een brede, platte hoed en een vrij korte steel is het een paddenstoel met een delicate smaak en malse textuur, die zowel in de eenvoudigste als de meest verfijnde recepten past, vooral in pastagerechten of risotto's.

Oesterzwam of Pleurotus ostreatus

Populierzwam of Pholiota aegerita

Met zijn onmiddellijk herkenbare donkerbruine hoed is de foliote een paddenstoel met een compacte textuur en een ondergrondse smaak, die zich onderscheidt door zijn lichte hazelnootsmaak. Het is een perfecte smaakmaker voor roerbakgerechten en risotto's, of als topping voor pizza's en bruschetta's.

Populierzwam of Pholiota aegerita

 

 

 

*Gefinancierd door de Europese Unie. De standpunten en meningen zijn echter die van de auteurs en komen niet noodzakelijk overeen met die van de Europese Unie of het Europees Agentschap voor Onderzoek en Ontwikkeling (REA). Noch de Europese Unie, noch de subsidieverlenende instantie kan hiervoor verantwoordelijk worden gehouden.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met europeanmushrooms.eu.

Lees ook:
De grote ELLE Adventskalender 2023
Shopping: de mooiste design en deco cadeaus onder €100
We love : het winterwonderland van het prestigieuze Omega house

Recept: Scandinavisch stoofpotje van paddenstoelen Recept: Scandinavisch stoofpotje van paddenstoelen Een winters stoofpotje met een healthy toets op basis van paddenstoelen Lees meer
Aziatische bouillon met ravioli van portobello Aziatische bouillon met ravioli van portobello Comforting, eenvoudig en heerlijk, deze portobello-ravioli maakt vast indruk aan tafel. De bouillon is bovendien vooraf klaar te maken! Lees meer
Vegetarische maki met shiitake en avocado Vegetarische maki met shiitake en avocado Deze maki is lekker veggie en supergezond Lees meer