Mode en kunst komen samen in de Antwerpse expo van Kaifan Wang

Geüpdatet op 30 augustus 2023 door Sam Vandenbosch
Mode en kunst komen samen in de Antwerpse expo van Kaifan Wang Beeld: Wiktoria Swidzinska

Wanneer kunst en mode samenkomen: de expo van kunstenaar Kaifan Wang en mode-ontwerper YENTSÉ is nu te bezichtigen bij GNYP Gallery in Antwerpen.

De jonge kunstenaar Kaifan Wang presenteert zijn eerste solotentoonstelling 'Is the spot on the neck bitten by mosquitoes?' in Antwerpen. Voor deze tentoonstelling werkte GNYP Gallery ook samen met de Chinese mode-ontwerper YENTSÉ, die enkele looks zal presenteren tijdens de tentoonstelling.

Kaifan Wang: muggenbeet of zuigzoen?

De jonge kunstenaar creëerde een groot deel van zijn werken tijdens een residentie in het atelier boven de galerieruimte in Antwerpen. Zijn doeken zijn groter dan ooit, bewust de verhouding uitdagend tussen zijn lichaam en het doek. Om de bovenste delen van het canvas te bereiken, moest hij immers opspringen en flirten met de grenzen van zijn eigen lichaam.

Beeld: Wiktoria Swidzinska

Kaifan Wang brengt zijn abstracte golvende vormen aan met sponsen en oliepastels. Tijdens de coronacrisis zag hij veel studenten van de Chinese gemeenschap in Berlijn, waar hij zelf ook woont en werkt, terug naar huis trekken. Ze lieten veel spullen achter, waaronder hun matrassen. Hij nam die over, sneed ze open en maakte er schildermateriaal van. Omdat de matrassen gebruikt zijn, zijn ze een drager van intimiteit, van zaken die binnenshuis gebeuren. Die suggestie van sensualiteit schuilt ook in de vragende titel van de tentoonstelling: 'Is the spot on the neck bitten by mosquitoes?' Wat als dat plekje geen muggenbeet is, maar een zuigzoen?

Wanneer kunst en mode samenkomen

Voor deze tentoonstelling werkte GNYP Gallery samen met de Chinese mode-ontwerper YENTSÉ, die enkele looks zal presenteren tijdens de tentoonstelling en Wang kleedde tijdens de fotoshoot. Deze buitengewone samenwerking laat hun gedeelde Chinese achtergrond zien, doordrenkt met een fascinerende mix van oosterse en westerse culturele invloeden. Yentsé Jin studeerde af aan de Antwerpse Modeacademie en werkte al voor grote beroemdheden, waaronder de Amerikaanse rapper Russ. Het merk staat bekend om zijn vloeiende lijnen en organische vormen uit het oosten die het nut en de structuur van het westen ontmoeten.

Beeld: Wiktoria Swidzinska

Kaifan Wang 'Is the spot on the neck bitten by mosquitoes?'. Van 26 augustus tot 24 september 2023 bij GNYP Gallery Antwerpen.