Agenda: 5 expo’s in Antwerpen om naar (uit) te kijken

Gepubliceerd op 11 mei 2023 door Jolien Vanhoof
Agenda: 5 expo’s in Antwerpen om naar (uit) te kijken

Zin in een citytrip in eigen land? Maak tussen het shoppen en lekker eten door zeker even tijd voor een snuif cultuur. Deze 5 nieuwe expo's in Antwerpen moet je zien!

‘Prologue’, Ritsart Gobyn

Onlangs nam hij nog deel aan de groepstentoonstelling ‘Head Games’ bij Piermarq Gallery in Sydney, maar binnenkort doet Gentenaar Ritsart Gobyn het helemaal solo. In ‘Prologue’ neemt hij de kijker mee in the act of painting. Op het eerste gezicht lijken zijn schilderijen een willekeurige verzameling van verfvegen, tape, stukjes hout of snippers papier op een onbewerkt doek. Maar eens dichterbij herken je kleine trompe-l’oeils. Alles wat dacht waar te nemen, blijkt een illusie. Ga het vooral zelf ontdekken tijdens Antwerp Art Weekend.

expo
Ritsart Gobyn, Untitled, 2023

Van 18 mei tot 18 juni bij PLUS-ONE Gallery Zuid, Vlaamsekaai 74-75

‘An angel, kissing spring’, Dirk Van Saene

Ook te bewonderen tijdens Antwerp Art Weekend is de tweede solotentoonstelling van Dirk Van Saene bij Gallery Sofie Van de Velde. Hij zette de Belgische mode begin jaren 80 op de wereldkaart als een van de ‘Antwerpse Zes’, maar verrast vandaag met zijn sculpturen. Een mooie herinnering dat we de tijd niet kunnen tegenhouden. “Het voelt oncomfortabel om je te realiseren dat niets eeuwig is, maar deze gedachte werkt zowel verlammend als bevrijdend. Zo blijft tijd zowel vriend als vijand," aldus Van Saene.

Dirk Van Saene, ontwerper, kunstenaar, Antwerpen, mode, Antwerpse Zes, expo's
Dirk Van Saene 2023 - Courtesy by Dirk Van Saene and Gallery Sofie Van de Velde

Van 13 mei tot 18 juni bij Gallery Sofie Van de Velde, Léon Stynenstraat 21

‘Portraits’, Zachary Armstrong

Kakelvers in Antwerpen: GNYP Gallery in de Jan Van Rijswijcklaan, na Berlijn de tweede vestiging van galeriehouders Marta Gnyp en Giovanni Springmeier. Openen doen ze met de expo ‘Portraits’, waarbij je oog in oog komt te staan met een dozijn levensgrote schilderijen van … hanen. ‘Zijn ze zoveel anders dan de gefilterde reclamebeelden van influencers op social media?’, vraagt de Amerikaanse kunstenaar Zachary Armstrong zich af. Om kippenvel van te krijgen.

expo's, antwerpen

Nog tot 15 juli bij GNYP Gallery, Jan Van Rijswijcklaan 112

‘Man Ray en mode’

Wat een man die Man Ray! ModeMuseum Antwerpen belicht het oeuvre van de joods-Amerikaanse fotograaf vanuit modeperspectief. Zijn surrealistische stijl viel in de smaak bij toonaangevende couturiers zoals Paul Poiret, Elsa Schiaparelli en Coco Chanel, en ook Harper’s Bazaar, Vanity Fair en Vogue werkten regelmatig met hem samen tijdens de roaring twenties. MoMu curator Romy Cockx haalt er voor de volledigheid ook hedendaags en zelfs Belgisch modetalent bij (Olivier Theyskens, Dries Van Noten, Quinten Mestdagh …) – het bewijs dat Man Ray’s invloed brandend actueel blijft.

expo's, antwerpen, mode, MoMu
Man Ray, Tête de femme vue en plongée, 1930/1979 - Courtesy Fondazione Marconi, Milan (© Man Ray 2015 Trust / Sabam België 2023)

Nog tot 13 augustus bij MoMu, Nationalestraat 28

‘The Group’, Marcin Dudek

Doet de naam Marcin Dudek niet meteen een belletje rinkelen? ‘The Group’ is de perfecte eerste kennismaking met zijn beklijvende sculpturen en installaties. De Poolse kunstenaar groeide op als lid van de gewelddadige hooligangroep rond de voetbalploeg MKS Cracovia, en wrikte zich los uit deze gemeenschap door radicaal te kiezen voor kunst. Door terug te blikken op zijn hooliganverleden snijdt Dudek thema’s als massapsychologie, groepsdynamieken en veiligheid aan. Van rammelende stadionhekken tot een gigantische bomberjack dat acht meter boven de grond bengelt.

expo's
Tablica (2021), Marcin Dudek. (© Damon De Backer)

Van 13 mei tot 8 oktober bij Kunsthal Extra City, Provinciestraat 112