Europese Rosé met BOB-label: kwaliteitsvol, divers en duurzaam

Gepubliceerd op 1 augustus 2023 door ELLE Partner
Europese Rosé met BOB-label: kwaliteitsvol, divers en duurzaam ©Maxime Degée

Door hun hoge kwaliteitsniveau vormen Europese roséwijnen met BOB-label een waar genot voor de zintuigen. De wijnen zijn het resultaat van eeuwenoud lokaal vakmanschap en bieden een breed smaakpalet.

De Europese roséwijnen met BOB-label zijn veel meer dan een trend. Als aperitief of bij het diner, in de winter of in de zomer, ze passen bij elke eetgelegenheid. De wijnen zijn ook ideaal om ontdekkingen te vieren op vakantie of te klinken met vrienden. De Grenache, met aroma's van aardbei, hibiscustoetsen en levendige zuren. De cinsault, met heerlijke aroma's van bosbes en braam, en noten van kruiden. De Groppello Gentile, met toetsen van rozenbloesem, citrusfruit, aardbeien, frambozen, acaciahoning en zoete specerijen.

De Marzemino, met frisse en fruitige, licht bittere toetsen, aroma's van zwarte pruimen en zwarte kersen en heel intense kleur. De syrah, met lichtzure toetsen van olijven en peper, kersen en aardbeien. De Barbera, op basis van druiven met dunne schil en met fruitige nuances van wilde kers, vanille en zwarte bes. De Sangiovese, met levendige toetsen van kers, rode bes, veenbes en braam en een vleugje viooltjes. De Mourvèdre, met bijzonder fruitige, bloemige nuances en een vleugje viooltjesaroma, soms gecombineerd met rijpe pruimen en knapperige kersen, gedroogde kruiden of rooksmaak.

friends drinking rosé wine
©iStock: Geber86

DE BESCHERMDE WIJNGEBIEDEN VAN EUROPA 

Volgens de Eurobarometer 2020 beschouwt 82% van de consumenten in de Europese Unie de bescherming van lokale tradities en vakmanschap als belangrijk. Wijnliefhebbers geboren tussen 1980 en 2000 gaan op zoek naar wijnen die niet alleen gemakkelijk te drinken zijn, maar ook authenticiteit bieden. De interesse in de herkomst van producten, productiemethoden, milieubescherming en duurzaamheid neemt bovendien alleen maar toe.

Al eeuwenlang cultiveren de wijnboeren in de traditionele wijnbouwgebieden van de Provence en de Valtènesi bewust druivensoorten die specifiek bedoeld zijn om rosé van te maken. In de loop van de jaren hebben ze hun vakmanschap voortdurend kunnen verfijnen. Het resultaat zijn wijnen van topkwaliteit. Want je kunt er niet omheen: rosé is veel meer dan alleen een kleur.

©Hervé Fabre

PROEVEN, PAIREN, GENIETEN

Roséwijnen en dan vooral die met een beschermde oorsprongsbenaming – zijn ideaal om culinaire gerechten te begeleiden. Van soepen over antipasti tot salades, roséwijnen met een beschermde oorsprongsbenaming passen perfect bij elk voorgerecht.

Wit en rood vlees, wild- en lamsgerechten, eendenborst, mals kalfsvlees, varkensvlees en gevogelte gaan ook goed samen met Europese BOB-roséwijnen. De legendarische Italiaanse combinatie van gegrilde zeebrasem en Valtènesi-rosé is een genot dat je minstens één keer in je leven moet ervaren. Zoete vijgen of rijpe abrikozen passen goed bij Europese BOB-roséwijnen met subtiele minerale tonen die prachtig contrasteren met een vleugje zoet. Paprika, tomaten, aubergines, courgettes, champignons en artisjokken vullen dit gevarieerde smaakpalet perfect aan.

©iStock: Foxys_forest_manufacture

‘VEEL MEER DAN EEN KLEUR’ 

De Conseil Interprofessionnel des Vins de Provence en het Consorzio Valtènesi bundelden hun krachten en lanceren een Europese campagne om roséwijnen van topkwaliteit met BOB-label te promoten. Dit initiatief richt zich op het vakmanschap, de passie voor wijnbouw en de uitzonderlijke kwaliteit van producten uit deze regio's. Voor zowel wijnprofessionals als consumenten is 'Veel meer dan een kleur' een unieke en verrijkende ervaring die de diversiteit en uitmuntendheid van Europese roséwijnen laat zien.

Dit artikel kwam tot stand in rechtstreekse samenwerking met de Europese campagne ‘Veel meer dan een kleur’.
www.pdorosewines.com

Gefinancierd door de Europese Unie. De hier geuite ideeën en meningen komen echter uitsluitend voor rekening van de auteur(s) en geven niet noodzakelijkerwijs de ideeën of meningen van de Europese Unie of het Europees Uitvoerend Agentschap onderzoek (REA) weer. Noch de Europese Unie, noch de steunverlenende autoriteit kan ervoor aansprakelijk worden gesteld.

LEES OOK:
Porsche: vrouwen en luxewagens
10 hotspots voor een weekendje Maastricht
Summer Roller Skating in Docks Bruxsel: hoe was het?