5 verrassende recepten met frambozen

Geüpdatet op 18 juli 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
5 verrassende recepten met frambozen Shutterstock

Geeft je frambozenstruik meer frambozen dan je kan opeten, of eet je het rode fruit simpelweg graag? Probeer dan eens een van deze vijf onverwachte recepten.

Het is weer het seizoen dat onze fruitbomen en -struiken ons overladen met hun heerlijke vruchten. Vaak geven ze er zoveel tegelijk dat we niet meer weten wat ermee kunnen doen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij frambozen. Je kan die rode vruchten uiteraard verwerken in een ijsje of een mojito, maar er zijn nog veel meer mogelijkheden. Wat dacht je van deze vijf onverwachte recepten met frambozen?

1. Iced frambozen latte

Ingrediënten

  • 230g verse frambozen
  • 170g suiker
  • 60ml water
  • Crushed ice
  • 1 à 2 shots espresso
  • Melk naar keuze (koe, haver, soja, ...)

Bereiding

  1. Verwarm de frambozen samen met de suiker en het water op een middellaag vuur. Roer tot de suiker is opgelost.
  2. Laat het mengsel ongeveer 5 minuten sudderen tot de frambozen uit elkaar gevallen zijn.
  3. Giet het mengsel door een zeef en bewaar in de koelkast.
  4. Vul je latteglas met crushed ice en giet er 2 à 3 eetlepels van het frambozenmengsel over.
  5. Voeg de espresso naar smaak toe en vul de rest van het glas met melk. Werk af met enkele frambozen.

Recept

2. Salade met burrata en frambozen

Ingrediënten

  • 100g gemengde sla
  • 150g komkommer
  • 125g frambozen
  • 1 burrata
  • 1 eetlepel pijnboompitten
  • 15g basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel mosterd
  • 1 theelepel honing
  • 1 theelepel citroensap

Bereiding

  1. Meng de olijfolie met de mosterd, honing, citroensap en wat peper.
  2. Snij de komkommer in de lengte door en haal er met een lepel het binnenste gedeelte uit. Snij vervolgens in plakjes.
  3. Pluk de blaadjes basilicum van de takjes en snij ze in stukjes.
  4. Rooster de pijnboompitten even in een droge pan en laat vervolgens afkoelen.
  5. Pak een schaal of bord en leg daar de sla op, dan de stukken komkommer en een deel van de basilicum. Giet een groot gedeelte van de dressing eroverheen.
  6. Doe de frambozen op de salade en leg de bol burrata er ook op. Verdeel het laatste beetje dressing over het bord en eindig met de afgekoelde pijnboompitten en de rest van de basilicum.

Recept

3. Carpaccio met frambozenvinaigrette

Ingrediënten

  • 150g gerookte heilbot
  • 125g noordzeegarnalen
  • 2 coeur de boeuf tomaten
  • 1 granaatappel
  • 75g frambozen
  • 1 plantje basilicum
  • 200g quinoa
  • 1 eetlepel frambozenazijn
  • 2 eetlepels olijfolie
  • Peper en zout

Bereiding

  1. Snij de tomaten in dunne schijfjes.
  2. Verwijder de pitjes uit de granaatappel.
  3. Snij de sneetjes heilbot in stukjes.
  4. Kook de quinoa gaar in lichtgezouten water.
  5. Schik de tomatenschijfjes en de plakjes heilbot afwisselend op een bord.
  6. Plet de frambozen met een vork en meng er de frambozenazijn onder. Kruid met peper en zout.
  7. Bestrooi de carpaccio met de garnalen en de granaatappelpitjes. Werk af met de frambozenvinaigrette en basilicumblaadjes. Serveer met de quinoa.

Recept

4. Frambozen croissant

Ingrediënten

  • 500g verse frambozen
  • 1/2 citroen
  • 1/2 vanillestok
  • 250g geleisuiker
  • 1 blik croissantdeeg
  • Melk
  • Poedersuiker

Bereiding

  1. Meng de frambozen met de suiker, het sap van een halve citroen en het merg van een halve vanillestok. Laat 30 minuten trekken.
  2. Breng het mengsel al roerend aan de kook en laat 5 minuten goed doorkoken.
  3. Doe de frambozenjam in een goed afsluitbare pot en laat afkoelen.
  4. Rol het croissantdeeg uit op een bakplaat.
  5. Smeer 1 à 2 eetlepels frambozenjam uit op de degen. Rol ze vervolgens op.
  6. Bak de croissants zoals aangegeven op de verpakking.
  7. Meng de poedersuiker met de melk tot glazuur. Maak enkele glazuurstrepen op de afgekoelde croissants.

Recept

5. No bake frambozen cheesecake bites

Ingrediënten

  • 450g platte kaas
  • 110g kristalsuiker
  • 340g verse frambozen
  • 230g slagroom
  • 360g petit beurre

Bereiding

  1. Doe de platte kaas in een grote mengkom met de suiker en klop met een elektrische handmixer op middelhoge snelheid tot een gladde massa.
  2. Voeg de frambozen toe en roer tot ze goed verspreid zijn in het mengsel.
  3. Roer de slagroom erdoor. Dek af met plasticfolie en zet de vulling 2 uur in de vriezer.
  4. Doe de petit beurre koekjes in een keukenmachine of vijzel en plet ze tot fijne kruimels.
  5. Schep met een lepel toefjes van het frambozenmengsel (ter grootte van 1 à 1,5 eetlepel) en maak er bolletjes van. Rol de cheesecake bites vervolgens één voor één in de petit beurre kruimels tot ze een laagje hebben. (Als je merkt dat het cheesecake mengsel te los wordt om te hanteren, zet het dan in de vriezer om weer op te stijven).
  6. Zet de bites een paar uur in de vriezer tot ze bevroren zijn.
  7. Laat ze 5 minuten op kamertemperatuur rusten, voor je ze serveert.

Recept

LEES OOK: Opgerolde merengue met room, framboos en pistache