Alles wat je wilt weten over cash-candid daten

Geüpdatet op 12 juli 2023 door Marthe De Mooter en ELLE België
Alles wat je wilt weten over cash-candid daten ©Pexel

Hou je meer van een gezellig etentje thuis dan een diner in een chic restaurant? Dan is cash-candid daten iets voor jou.

Het is al lang geen must meer om voor je eerste dat af te spreken in een chic restaurant. Heel wat singles kiezen dan ook bewust voor cash-candid daten. Dat betekent dat ze hun datebudget zo laag mogelijk houden. Bovendien zijn ze open over hun financiële situatie.

Wat is cash-candid daten?

Cash-candid daten wordt gekenmerkt door budgetproof dates en openheid over je financiële status. Bij een zo'n afspraakje kies je bijvoorbeeld eerder voor een snelle snack in een frituur dan voor een uitgebreid etentje op restaurant. Je kan ook thuis koken of cocktails maken in plaats van naar een bar te gaan. Het is daarbij belangrijk om te beseffen dat afspreken met een kleiner budget niet hetzelfde is als op minder dates gaan. Bij cash-candid daten kan je nog steeds een bruisend liefdesleven hebben, je spendeert er gewoon niet je hele loon aan.

Daarnaast ben je bij cash-candid daten open en eerlijk over je financiële status. Er rustte lang een taboe op het bespreken van je financiën op je eerste dates. Dat is nu niet meer het geval. Je bent van in het begin eerlijk over hoe je er financieel voor staat.

Waar komt cash-candid daten vandaan?

De economische crisis van de laatste jaren heeft cash-candid daten in de hand gewerkt. Sommige singles konden dure dates simpelweg niet meer betalen. Daarnaast leeft het taboe om over financiële zaken te praten veel minder bij Millenials en Gen Z dan bij de oudere generaties. Aangezien zij nu actief zijn of worden in het datingleven, oefenen ze er een invloed op uit. De jongere generaties zijn zich ook meer bewust van het budget dat ze spenderen aan dates en proberen dat meestal behapbaar te houden.

Enkele cash-candid date ideeën

1. Koken

Nodig je date uit om samen te koken. Je hebt alle tijd om elkaar rustig te leren kennen en bij een ongemakkelijke stilte kan je “volledige opgaan in het snijden van de groenten”. Bovendien is het de perfecte gelegenheid om al je kaarsen aan te steken en je mooiste servies boven te halen.

Kook date

2. Spelletjes avond

Gezelschapspelletjes zijn het ideale budgetproof tijdverdrijf. Je kan ook je oude PlayStation of Wii bovenhalen om samen de favoriete games uit je jeugd te spelen. Een spelletje Monopoly of Singstar zal het ijs direct breken.

Game date

3. Picknick

Is er iets romantischer dan een picknick? Neem je date mee naar een mooi plekje in de buurt of organiseer een indoor picknick bij slecht weer.

Picknick date

4. Nostalgische filmavond

Je hoeft niet per se naar de bioscoop voor een filmdate. Je kan ook thuis een nostalgische film kijken. Kan je geen film kiezen? Ga dan gewoon voor een klassieke Netflix and chill.

cash-candid daten

5. Bezoek een museum

Heel wat musea zijn gratis of tegen een kleine prijs te bezoeken. Leer samen iets over de geschiedenis, een andere cultuur of deel jullie mening over kunstwerken. Een perfecte date om elkaars interesses te ontdekken.

museum date