Word je 30 dit jaar? Zo overleef je de overstap naar tram 3

Geüpdatet op 18 april 2023 door Lisa Aelvoet
Word je 30 dit jaar? Zo overleef je de overstap naar tram 3 Launchmetrics

Word je binnenkort 30 en krijg je last van koudwatervrees? Je bent niet alleen! Veel mensen ervaren stress of angst bij het naderen van deze mijlpaal. Maar waarom precies? En vooral: wat kan je hier tegen doen?

Breekt het zweet je spontaan uit bij het plannen van je dertigste verjaardagsfeest? Misschien zijn er nog zoveel dingen die je had willen doen of bereiken vóór deze kaap en heb je het gevoel dat je achterop hinkt. Wij vroegen aan psychologe Marjolein Cloutte waar deze angstige gevoelens vandaan komen en hoe we ze kunnen overwinnen.

LEES OOK: Zijn non-monogame relaties de toekomst? Dit moet je weten

Waarom is 30 worden zo eng?

"Het is eigen aan de mens om richting te willen geven aan het leven en daarbij bepaalde doelen voorop te stellen. Deze doelen koppelen we vaak aan leeftijden en emoties. Daarbij vergelijken we onszelf met onze omgeving en hanteren we sociale media als een maatstaf. Bijvoorbeeld: wanneer ik 30 word, wil ik een huis kopen, een partner vinden, mijn professionele carrière op de rails krijgen, een gezin stichten,... Onderliggend hoor je vaak 'en dan zal ik gelukkig zijn'. Deze emotionele doelen leggen dus heel wat druk op onze schouders."

"Daarenboven zijn veel van deze doelen erg afhankelijk van het toeval, externe factoren en/of andere mensen. Ze zijn met andere woorden niet duurzaam voor ons geluksniveau. Want vóór je het weet, richt je je weer op een volgend doel en herhaalt het verhaal zich opnieuw. Behalen we onze vooropgestelde doelen niet binnen de termijn die we voor ogen hadden, kan dit bovendien leiden tot gevoelens van angst en frustratie", legt Cloutte uit.

Wat je dan wél kan doen? "Je doelen terugbrengen naar waarden aka dingen die voor jou belangrijk zijn en waar je elk moment van de dag op kan inzetten. Wanneer een van je doelen is om een partner te vinden, dan kan dit te maken hebben met bepaalde waarden als intimiteit en verbondenheid. Stel jezelf dan de vraag: hoe kan ik me verbinden met mijn vrienden en familie, wat betekent intimiteit voor mij en hoe kan ik dit op dit moment vormgeven?"

"Het verschil hierbij is dat je in het hier en nu kan inzetten op je waarden en dat deze minder afhangen van toekomstgebonden, externe factoren. Ook is er geen eindpunt gekoppeld aan waarden, je kan deze niet 'behalen'. Wel kan je er telkens weer op inzetten wat hen duurzamer maakt voor ons geluksniveau."

Wil dit nu zeggen dat we massaal onze vision boards en bucket lists moeten opbergen? Volgens Cloutte niet: "Er is in se niets mis met het vooropstellen van doelen zolang je er geen emoties aan koppelt."

Zo overleef je je dertigste verjaardag

Zonder zorgen 30 worden, draait dus allemaal om de juiste instelling en aanpak. Zo ga je te werk:

30-jaar
Launchmetrics

Vier je successen

In plaats van je te concentreren op wat je nog niet hebt bereikt, neem je beter even de tijd om stil te staan bij alles wat je tot nu toe wél al op je palmares hebt staan. Vier dan ook je successen: of het nu gaat om een geweldige carrière, een bevredigende relatie of persoonlijke groei. Focus daarbij op het heden en leef niet teveel in de toekomst.

Vergelijk jezelf niet met anderen

Dit is gemakkelijker gezegd dan gedaan, zéker wanneer je een aanzienlijk deel van je dag doorbrengt op sociale media. Toch kan het een negatief effect hebben op je zelfbeeld wanneer je jezelf (te veel) vergelijkt met anderen. Focus daarom op jezelf en je eigen waarden. Onthoud: iedereen heeft zijn eigen tijdlijn.

Omarm verandering

Verandering kan eng zijn, maar vormt wel onvermijdelijk een onderdeel van het leven. Probeer het dan ook niet te weerstaan, maar omarm het en zie het als een kans voor groei en ontwikkeling. Of het nu gaat om een nieuwe baan, een nieuwe stad of een nieuwe relatie: sta open voor nieuwe ervaringen en sta jezelf toe ervan te leren en te groeien.