Run baby run! 8 red flags bij daten en relaties

Gepubliceerd op 22 maart 2023 door Sam Vandenbosch
Run baby run! 8 red flags bij daten en relaties

Met deze 8 red flags ga jij een potentieel slechte date of ongezonde relatie uit de weg.

Red flags bij het daten kan je maar beter niet negeren. De problemen die je aan het begin van een relatie ontwijkt, zijn vaak de reden van de uiteindelijke break-up en het liefdesverdriet achteraf. In een wereld waar een date maar een Bumble-like verwijderd is, heb je dus maar beter een aantal waarschuwingssignalen op zak.

1. Hij/zij praat de hele tijd over zichzelf

Steevast is één van de eerst genoemde red flags dat de date in kwestie enkel over zichzelf praat. Hij/zij luistert amper naar wat jij te vertellen hebt en pikt enkel in als hij/zij de conversatie terug naar zichzelf kan trekken. Een gebrek aan interesse in jouw verhalen of meningen is een enorme red flag en komt verbazingwekkend vaak voor in de dating scene. Terwijl jij honderden bijvragen stelt over zijn nieuwe hobby, kan hij/zij zich aan het eind van de date nauwelijks je naam herinneren.

2. Al zijn/haar exen zijn “gestoord”

Wanneer je date het over zijn ex-partners heeft, neemt hij/zij wel héél gemakkelijk de woorden 'gestoord' of 'psycho' in de mond. Maar als dat keer op keer het geval is, wie is dan de gemeenschappelijke deler? Eén woord: run.

3. Hij/zij bombardeert je met liefde

"Jij bent de enige waaraan ik nog kan denken", "ik zie je graag" en "er is niemand zoals jij" zijn woorden die je niet wil horen na een eerste date. Als iemand té snel z'n gevoelens op tafel legt of meteen in een relatie wil stappen, is dat heus geen liefde op het eerste gezicht maar gewoon een klassiek voorbeeld van 'love bombing'. Iemand overladen met complimenten en cadeaus is vaak een manipulatietechniek en kan in het ergste geval een voorbode zijn voor fysiek of mentaal partnergeweld. Het is dan ook niet voor niets dat slachtoffers in een dergelijke situatie niet zo snel uit de ongezonde relatie willen stappen. Constante bevestiging werkt verslavend en werkt het idee in de hand dat je afhankelijk bent.

4. Hij/zij maakt geen tijd voor je vrij

Voel jij je soms eerder een backup-plan in zijn/haar leven of cancelt je date jullie afspraakje als er een beter voorstel op zijn/haar pad komt? Hou dan de eer aan jezelf, want dit is een serieuze red flag. Als een potentiële partner al in deze fase geen tijd voor je wil vrijmaken, dan gaat hij/zij dat nooit doen.

5. Controlerend gedrag

Red flag-alert tot in het kwadraat: je geliefde controleert je. Wanneer de machtspositie vanaf het begin van de relatie scheef zit, is dit zeker een fout teken. Dat gaat van kleine dingen zoals opmerkingen over je kleding en boos worden als je niet snel genoeg reageert op berichten tot jaloers worden wanneer je met vrienden afspreekt of - in extreme gevallen - serieuze dreigingen uiten bij een ruzie. Op die manier raak je geïsoleerd en word je gemanipuleerd om je anders te gedragen in de hoop mogelijke conflicten te ontwijken. Dergelijk gedrag wordt alleen maar erger hoe verder jullie relatie vordert en kan soms zelfs leiden tot een gevoel van terreur.

6. Je krijgt het gevoel dat jullie enkel 'friends with benefits' zijn

Tekenen dat hij/zij jullie relatie niet serieus neemt: je ontvangt alleen berichtjes laat op de avond, jullie dates komen niet verder dan de slaapkamer en je maakt nooit kennis met elkaars vrienden of familie. Zie jij casual dating niet meteen zitten? Ontmatchen maar. De kans is groot dat er geen serieuze toekomst in zit of - erger - dat je één van vele opties bent.

7. Hij/zij praat honderduit over een vorige relatie

Onnodig veel praten over een vorige relatie met een specifieke ex, doet ook heel wat alarmbellen afgaan. Grote kans dat je date nog niet volledig over de break-up is en de relatie wil verwerken met een rebound. Opt out.

8. Je date noemt zichzelf een 'good guy'

Al gehoord van de 'toxic good guy'? Dat is een man die zich voorstelt als 'goede gast' in vergelijking tot alle 'slechte mannen'. Dit soort uitspraken zijn wel degelijk manipulatief en leiden ertoe dat je date wegkomt met het absolute minimum, simpelweg omdat hij geen 'overduidelijke klootzak zoals alle anderen' is. Dit mag echter nooit zomaar een vrijgeleide zijn, want er bestaat ook nog zoiets als happy single, toch?

LEES OOK: