Ja, je kan iemand succesvol daten met een andere liefdestaal

Geüpdatet op 11 januari 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: Imaxtree
Ja, je kan iemand succesvol daten met een andere liefdestaal

Hebben jij en je wederhelft een andere liefdestaal? Dat hoeft geen dealbreaker te zijn maar kan wel een uitdaging vormen.

Wil je een sterke en gezonde relatie opbouwen, dan is het essentieel om te begrijpen hoe zowel jij als je wederhelft liefde uitdrukken en ervaren. Dit is immers niet noodzakelijk voor jullie beiden hetzelfde.

LEES OOK: Wat is vriendschapsmoeheid en hoe ga je er mee om?

Wat zijn liefdestalen?

Daten-liefdestaal-2023

Volgens de Amerikaanse relatietherapeut Gary Chapman bestaan er wereldwijd vijf liefdestalen waarmee mensen hun liefde aan elkaar uiten. Het gaat om: positieve woorden, dienstbaarheid, cadeaus, quality time en lichamelijke aanraking. Hoewel iedereen een primaire liefdestaal heeft, beschikken we wel allemaal over het vermogen om liefde uit te drukken en te ervaren via alle vijf de talen.

Benieuwd naar wat jouw liefdestaal is of die van je partner? Op liefdestalen.nl ontdek je het door online een aantal vragen te beantwoorden.

Wanneer je iemand date met een andere liefdestaal, is het belangrijk om begripvol te zijn en open te staan voor elkaars behoeften en voorkeuren. Ervaar jij bijvoorbeeld liefde door lichamelijke aanraking, maar drukt je partner deze uit in cadeaus, dan moet je manieren vinden om je waardering voor elkaar te tonen die aansluiten bij elkaars liefdestaal. Dit kan wat compromissen en moeite kosten, maar uiteindelijk zal het jullie beiden helpen je meer geliefd en verbonden te voelen.

Open en eerlijke communicatie

Daten-liefdestaal-2023

Communicatie is daarom key wanneer je een andere liefdestaal spreekt dan je geliefde. Wees open en eerlijk over je liefdestaal en luister naar de behoeften van je partner. Dit kan jullie helpen om elkaar beter te begrijpen en manieren te vinden om liefde uit te drukken die jullie allebei zo ervaren. Misschien voelt je lover veel meer liefde van je wanneer je hem/haar/hen een huisgemaakte maaltijd voorschotelt in plaats van te verwennen met een duur cadeau.

Weet tenslotte dat je liefdestaal doorheen je leven kan evolueren. Zo kan je primaire liefdestaal - of die van je partner - op een bepaald moment veranderen. Blijf daarom steeds open en flexibel met je wederhelft en stop nooit met communiceren over je liefdestaalbehoeften. Pols geregeld eens naar het standpunt van je partner: voelt hij/zij/hen zich nog steeds geliefd door jou? Op welke momenten wel en in welke situaties minder?

Iemand daten met een andere liefdestaal vergt dan wel inspanning en begrip, het kan uiteindelijk leiden tot een sterkere en meer liefdevolle relatie.