Daten met een collega? Dit zijn de do’s & dont’s

Geüpdatet op 13 februari 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: IMAXTREE
Daten met een collega? Dit zijn de do’s & dont’s

Tijdens het uitgaan, online of op het werk: zo leren de meeste koppels elkaar kennen. Toch blijft daten op het werk nog vaak taboe. Val jij als een blok voor je collega - en hij/zij ook voor jou - volg deze tips om je ontluikende relatie in goede banen te leiden.

Volgens een onderzoek van Jobat heeft maar liefst 28 procent van de Vlaamse werknemers ooit een partner leren kennen op het werk. Het is dus niet ongewoon als je plots vlinders voelt voor je collega. Maar hoe pakken jullie de situatie best aan?

LEES OOK: Ja, je kan iemand succesvol daten met een andere liefdestaal

Wat zijn de regels omtrent daten op het werk?

Özlem Simsek, Managing Director van HR-specialist Walters People Belgium, biedt inzichten: "Werkgevers zijn er meestal niet laaiend enthousiast over wanneer medewerkers een relatie beginnen, maar ze kunnen dit ook niet zomaar verbieden. Meer zelfs: werknemers zijn niet verplicht om hun relatie te melden aan hun leidinggevende. Toch moet dit enigszins genuanceerd worden, zodat een relatie op het werk niet leidt tot enige vorm van misbruik of belangenconflict. Volg daarom deze do's en dont's om de juiste koers aan te houden zowel in je professionele als liefdesleven."

Daten-op-het-werk-419x628

Daten op het werk: do's

  1. Raadpleeg het arbeidsreglement of je contract bij twijfel. Vind je niet meteen iets terug? Check dan even bij collega’s hoe hier in het verleden mee werd omgegaan.
  2. Ga louter professioneel met elkaar om op kantoor. Op het werk zie je de ander in zijn of haar functie en niet als partner. Dit betekent dat je je avond- en weekendplannen alsook het huishouden thuis bespreekt en niet in de open space of aan de koffiehoek.
  3. Bespreek onderling hoe jullie de relatie kenbaar maken aan de werkgever of collega’s. Verwittig eerst jullie leidinggevende(n), en daarna pas collega’s. Wacht hiermee tot je voelt dat je relatie goed zit en schreeuw je liefde nog niet van de daken na slechts een paar dates.
  4. Wees voorzichtig bij een relatie met je leidinggevende. Dit kan leiden tot jaloezie of collega’s het gevoel geven van voortrekkerij.
  5. Dit voelt misschien raar aan wanneer je je nog in de beginfase van een relatie bevindt, maar bespreek hoe je dingen zou regelen mochten jullie toch uit elkaar gaan.

Daten op het werk: don'ts

  1. Deel de details van je relatie niet met je collega's. Je hart luchten doe je bij vrienden, ook moesten jullie niet langer een koppel vormen.
  2. Verstop je relatie niet, dat leidt vaak alleen maar tot geroddel en is niet houdbaar.
  3. Stuur geen verliefde e-mails of Teams-berichten naar elkaar. Houd deze kanalen strikt professioneel.
  4. Don't kiss & tell, een one night stand of fling onder collega's houden jullie best voor jezelf.
  5. Het kan misschien spannend lijken maar deze grens wil je liever niet overschrijden: geen seks op kantoor.