SOS Break-up: 5 gouden tips om over je ex te geraken

Geüpdatet op 9 juni 2023 door Sam Vandenbosch
SOS Break-up: 5 gouden tips om over je ex te geraken Alexander Krivitskiy - Unsplash

Tijd heelt alle wonden, maar hoe versnel je dat pijnlijke proces na een break-up? Met deze tips leg je alvast een pleister over dat gebroken hart zodat jij stilaan, maar zeker, over je ex heen geraakt.

1. Bingewatchen als therapie

Misery loves company. Naast jou gaan er vast duizenden mensen op dit eigenste moment door hartzeer, maar die lotgenoten loop je wellicht niet zomaar tegen het lijf. Ook je omgeving weet zich soms niet helemaal raad met waar jij precies bent aan het doorgaan. Om je wat minder alleen te voelen in die vreselijke periode helpt het dan om eens te kijken hoe de grote voorbeelden op het witte doek zich door hùn relatiebreuk spartelen. Wie we daarbij in gedachten hebben? De dames van Sex and The City natuurlijk; niemand doet single and fabulous immers beter dan Carrie Bradshaw. Explanation mark!

Verder kan je troost vinden in de hogesnelheidsmonologen van relatable waterval Lorelai Gilmore. Gilmore Girls is de ulitieme comfort-serie en voelt een beetje als een warm dekentje op een grauwe, donkere dag. Het ideale gezelschap tijdens een breakup dus. Ook miniserie I Hate Suzie, nu te bekijken op Streamz, is perfect voor wie zijn leven even niet meer op orde heeft. Ohja, en die cliché pot Ben & Jerry's erbij? Abso-fucking-lutely.

2. Note to self

Of je nu van nature een overthinker bent of niet, je relatiebreuk zal je hoe dan ook doen overdenken. Waar is het misgelopen? Had ik dingen anders kunnen aanpakken? Maar vooral en *kuch* als meest belangrijke: wat deed hìj allemaal fout? Om je ervan te beschermen dat je hoofd geen seconde stilstaat, schrijf je die gedachten, theorieën en realisaties best op in een notitieboekje. Die zal na een tijdje al snel 169.435 pagina's (front and back!) tellen, maar je kan je ervan verzekeren dat je heel wat redenen op zak hebt om niet terug aan te kloppen bij je ex.

3. Read all about it

Niets zo heerlijk als volledig verdwijnen in een boek, zeker als het verhaal een ver-van-jouw-bed show is. Kies daarbij voor een fictieboek zodat je even niet aan je eigen problemen en angsten hoeft te denken, maar je jezelf gewoon lekker kan onderdompelen in andermans chaotische wereld. Een beetje escapisme deed immers nooit iemand kwaad.

Ben jij toch meer van het zelfhulp-type? Kies dan voor een essay over break-ups met een humoristisch kantje, zoals 'Alles wat ik weet over de liefde' van Dolly Alderton. Al brengen de gedichtenbundels van Rupi Kaur of Frauke Heyde ook heel wat troostende herkenning.

4. Afkick-verschijnselen zijn normaal

Deze aflevering van podcast 'Onbespreekbaar' helpt om het fenomeen van liefdesverdriet beter te leren begrijpen. Jef en Nicolas, de jongens achter het platform over mentaal welzijn, belichten wat er psychologisch precies met je gebeurt tijdens de eerste fases van een relatiebreuk.

Wij onthielden vooral dat je echt even moet afkicken van je ex, en dat dat eigenlijk bovenal heel erg normaal is. Zoals het elke "junky" betaamt, is een cold turkey daarbij dan ook de beste techniek. Je ex blokkeren lijkt op het eerste gezicht erg drastisch, maar je zet er tien stappen mee vooruit, geloof ons. In de eerste plaats verwacht je zo geen berichtjes meer en pas na eindelijk geen - maar dan ook echt géén - contact meer te hebben, kan het verwerkingsproces eigenlijk pas beginnen. Daarnaast is het belangrijk om met jullie oude relatiegewoontes te breken en in de plaats daarvan nieuwe tradities te introduceren. Aten jij en je ex op zondagavond steevast frietjes voor de televisie? Spreek dan met je vrienden of huisgenoten af om in de plaats daarvan om de beurt een etentje te hosten. Ook jezelf een nieuwe garderobe aanschaffen of je kapsel een trendy update geven, laten een frisse wind door je leven waaien. New break-up, new me, zeg maar.

5. Out of office

Knijp er even tussenuit. Of dat nu met vriendinnen is of solo, even weg zijn van alle plekken die jullie samen bezochten, kan wonderen doen. Als je dan toch veroordeeld bent tot een aantal weken van paniekaanvallen, overdenken en ween-sessies, dan maar beter met een zonnetje op je gezicht en vanuit een pastellen koffiebar. Doe daar nog een soundtrack à la Taylor Swift of Adèle bij, en dat hart lijmt zich vanzelf.

LEES OOK: