De nieuwe Xiaomi smartphone waar iedereen nu op aast

Geüpdatet op 31 maart 2023 door ELLE Partner Foto’s: Emmanuel Laurent
De nieuwe Xiaomi smartphone waar iedereen nu op aast

Beslissen welke smartphone je koopt is het technisch equivalent van het kiezen van je volgende designer handtas. Daarom is het belangrijk om de beslissing te baseren op een testervaring. Toen ik dus een van Xiaomi’s nieuwste releases mocht uitproberen, de Xiaomi 13 pro, nam ik hem mee doorheen de dag van de gemiddelde 20- of 30-something.

Ik testte de Xiaomi 13 pro aan het bureau, ik had hem bij me tijdens de middag run om een latte te halen, scrolde er ’s avonds mee in de zetel door social media, je kent het wel. Ik heb alles geprobeerd zodat jij en ik beiden genoeg informatie hebben. Dit is wat ik heb ontdekt.

vrouw die bezig is op haar telefoon
©Xiaomi

Foto’s die al je vorigen overtreffen

Stel, je wil een foto maken van de knappe gebouwen in Antwerpen (wil je, met dit weer), dan is kraakhelder beeld natuurlijk gewenst. Simpel, voor dit toestel. Wil je liever dat de latte die je voor de camera in beeld houdt haarscherp is, en het gebouw wat vager? Kan ook, met één tap op het object in kwestie. Ook met de instellingen kun je handmatig eindeloos mooie beelden schieten. Handig voor m’n medecontrolefreaks die dingen als ISO, witbalans en belichting handmatig willen veranderen. Ben je helemaal pro? De Xiaomi 13 Pro ondersteunt ook Adobe’s ‘10-Bit RAW DNG Camera and Color Profiles’ waardoor je kunt nabewerken in Adobe Photoshop en Adobe Lightroom.

vrouw met een telefoon
©Xiaomi

Mede ontwikkeld door Leica

Achter deze professioneel ogende foto’s en 8K video’s zit logischerwijs behoorlijk wat technologie. Zo is Xiaomi voor de Xiaomi 13 en Xiaomi 13 pro een Strategisch Partnerschap in Imaging Technology aangegaan met Leica. Ben je hier een beetje mee bekend, dan weet je dat Xiaomi ons hiermee voor het eerst toegang geeft buiten China tot de iconische en professionele cameratechniek van de Duitse camerafabrikant. De langverwachte modellen bieden de Leica professionele optische lenzen aan (op een grote 1 inch-camerasensor, bijgestaan door twee andere: een groothoeklens en een telelens) en een groot aantal geavanceerde computational photography opties. Ik maakte bijvoorbeeld standaard gebruik van de ‘Leica Vibrant’ en ‘Leica Authentic’ filter, waarbij die laatste ervoor zorgt dat de natuurlijke kleuren nog beter uit de verf komen. Je hoort het, voortaan heb je alles wat je nodig hebt om professionele foto's te schieten in je broekzak.

gsm

 

Shop it

Best-in-class display

Maar er is nog één slimmigheid waar we het even met je over moeten hebben. Xiaomi hamert namelijk ook op het heldere scherm. Het 6,73 inch-oled-scherm met een hoge resolutie van 3200 bij 1440 pixels ziet er, en ik benadruk dit nog eens extra, haarscherp uit. De 1900 nits zorgen ervoor dat je ook op zonnige dagen (zoals de dag van testen) je notificaties uitstekend kunt aflezen. Denk: houd je je huidige smartphone onder een felle lamp, dan wordt het scherm automatisch ook een beetje feller. De Xiaomi 13 pro gaat daar dus nog verder in tot een oogverblindend niveau.

Opgeladen terwijl je doucht

Na al dat tikken, scrollen en swipen was het tijd om de batterij op te laden. Met de meegeleverde oplader van 120 Watt is de smartphone volledig opgeladen binnen een kleine 20 minuten. En ook dat blijft zo’n heerlijke luxe.

Sophisticated en eclectisch design

We weten: het oog wil ook wat. De Xiaomi 13 Pro is een minimalistische, glanzende smartphone met een licht gebogen Gorilla Glass Victus voorkant en een al even gebogen keramische achterkant. Een luxe materiaal dat minder snel krast dan glas. Het frame is gemaakt van aluminium en gepolijst tot in de perfectie. Die komt in zilver bij het Keramisch Wit-model en bijpassend donkergrijs voor de Keramisch Zwart-versie. Hand omhoog als je het ermee eens bent dat deze nieuwe Xiaomi 13 pro niet alleen de brains heeft, maar absoluut ook de sophisticated beauty.

De Xiaomi 13 Pro is verkrijgbaar in twee kleuren: Keramisch Zwart en Keramisch Wit, met opslagvariant 12 GB + 256 GB, geprijsd op €1.299.

Shop it

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Xiaomi.

www.mi.com/

Lees ook:
Dit zijn de 10 populairste sneakers die modemeisjes dragen in 2023
Rado Centrix: het uur tussen droom en woestijn
Waarom is vitamine C zo belangrijk voor ons lichaam?