Zijn gembershots echt zo gezond als TikTok beweert?

Geüpdatet op 6 februari 2023 door Lisa Aelvoet Foto’s: CANVA
Zijn gembershots echt zo gezond als TikTok beweert?

Gembershots zijn trending op TikTok. Ze maken furore vanwege hun zogenoemde heilzame werking. Maar wat is daar nu van aan? 

Je dag beginnen met een shotje gembersap: volgens vele TikTokkers is dat een uitstekend idee. Als je hen moet geloven zou het goedje positieve effecten hebben op de werking van je darmen (oftewel gut health in TikTok termen) alsook je immuniteit. Er circuleren dan ook talloze video's met recepten om thuis zelf aan de slag te gaan. Maar is het de moeite om mee op de kar te springen? Wij gingen te rade bij Michaël Sels, hoofddiëtist bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen (UZA) en auteur van het boek 'Lekker Lang Leven'.

LEES OOK: Deze nageltrends wil je dit najaar uitproberen

Welke positieve effecten hebben gembershots op je gezondheid?

gembershots-1

"Een belangrijk en bovendien wetenschappelijk bewezen effect van gember is dat het de spijsvertering ondersteunt. Zo kan het misselijkheid en diverse maagklachten tegengaan. Dit is trouwens de reden waarom gember vaak in medicamenten of voedingssupplementen wordt gebruikt."

"Verder kan gember voor een verkwikkend effect zorgen. De wortelknol bevat immers capsaïcine. Wanneer je deze stof consumeert, ervaar je een prikkelend gevoel en lijkt het alsof de temperatuur in je mond stijgt. Dit zorgt voor een kick. Op die manier zou je het drinken van een gembershot 's ochtends kunnen vergelijken met het nuttigen van een espresso. Dat gember echter je immuniteit zou versterken is vooralsnog niet wetenschappelijk bewezen", legt Sels uit.

Welke werkzame stoffen bevat gember?

gembershots-2

Welke stoffen nu net maken dat gember zo gezond is? Daar zijn wetenschappers het nog niet over eens. "Uit studies komen momenteel tegenstrijdige resultaten naar voren. Het zou kunnen dat het om een specifieke combinatie gaat van verschillende stoffen, waaronder gingerol, die maken dat een plus een drie wordt", aldus Sels.

"Behalve gingerol, bevat gember vitamine C. Deze stof oxideert aan de lucht en dat maakt dat je gember (in welke vorm dan ook) best zo vers mogelijk consumeert. Maak je je eigen gembersap, bewaar het dan koel en afgeschermd van de lucht. In de koelkast kunnen de stoffen tot vijf dagen werkzaam blijven. Daarnaast kan je je gembershots ook invriezen, dan blijven ze een aantal weken goed", vertelt Sels.

Recept: zo maak je je eigen gembershots

@jordankilkenny Best ginger shot recipe and so good for your gut health!! #gingershot #ginger #healthy #recipe ♬ More Than Friends - Aidan Bissett

De ideale combinatie van ingrediënten voor je gembershot? Dat hangt volgens Sels af van het effect dat je wil bereiken. "Voeg je chili of cayennepeper toe, dan speel je extra in op het effect van capsaïcine. Kies je voor een gembershot bij je ontbijt, dan kan het misschien af en toe je ochtendkoffie vervangen en op die manier voor een onrechtstreeks gezondheidseffect zorgen: minder cafeïne maar evenveel kick. Voeg je citroen toe voor extra vitamine C, denk dan wel aan je gebit (maximaal vijf zuurstoten per dag!). Opteer je voor kant-en-klare gembershots, ga dan even na op het etiket of er suikers werden toegevoegd. Deze wil je liever vermijden", besluit Sels.