Interview met Elien Janssen en Marine Simonis : twee topsportsters, twee sporthorloges

Gepubliceerd op 30 september 2022 door ELLE Partner
Interview met Elien Janssen en Marine Simonis : twee topsportsters, twee sporthorloges ©Alex Silva

Naast haar deeltijdse job als sportfysiotherapeut doet Marine Simonis aan freediving. Elien Janssen werkt dan weer als hondenbegeleider bij de politie en is buiten haar uren triatlete. De Garmin smartwatch is dé buddy van de twee topsportsters geworden tijdens hun sportsessies.  

Wanneer is sport een belangrijke rol in je leven beginnen spelen?

Elien: “De sportmicrobe heeft me al heel jong gebeten. Als kind deed ik aan atletiek en zo’n tien jaar geleden begon ik met triatlon omwille van de fysieke en mentale uitdaging. Maar ook voor de afwisseling: je bent immers met drie sporten tegelijkertijd bezig.”

Marine: “Mijn vader was triatleet en mijn moeder marathonloopster: sport is me dus met de paplepel ingegeven. Mijn moeder heeft me op vierjarige leeftijd leren zwemmen en van het een kwam het ander. Toen ik tien jaar oud was, nam ik deel aan mijn eerste Belgische kampioenschappen.”

Hoe vaak train je per week?

Elien: “Ik train zo’n 15 à 20 uur per week en nog meer wanneer de wedstrijd nadert. Naast loop-, fiets- en zwemtrainingen doe ik ook aan krachttraining en focus ik voornamelijk op core stability-oefeningen.”

Marine: “Doorheen de week doe ik na het werk aan krachttraining, onderwaterfietsen en paaldansen. Paaldansen is extreem fysiek en vereist niet alleen veel spierkracht maar ook flexibiliteit. Daarnaast helpt onderwaterfietsen me bij mijn CO2-tolerantie. Op de dagen dat ik niet werk en in het weekend ga ik freediven. ”

 

 

Welk sporthorloge draag je en wat track je precies?

Elien: “De Garmin Forerunner 955 Solar helpt me om mijn sportieve activiteiten te verbeteren maar zorgt er ook voor dat ik niet overtrain. Mijn coach analyseert de verschillende gegevens die het sporthorloge meet en volgt me op die manier nauw op. Wijken er bepaalde waarden af, dan las ik wat extra rust in. Gaat het net heel goed? Dan weet ik dat ik een tandje kan bijsteken. Ik draag het horloge dag en nacht, track hoeveel uren ik diep heb geslapen, hoe het zit met mijn herstel en of ik klaar ben voor een nieuwe training of nog wat rust nodig heb.”

Marine: “Ik draag de Garmin Descent Mk2S en analyseer er mijn duiken mee om te weten waaraan ik kan werken maar ook om overtraining te voorkomen. Vanwege het elegante ontwerp draag ik het horloge eigenlijk de hele dag door. De parameters waar ik het meeste naar kijk zijn voor mijn duiken de maximale diepte, afdaaltijd, stijgtijd en snelheid. Het horloge en de grafiek zijn zo nauwkeurig dat ik zelfs kan zien hoeveel schoolslagslagen ik tijdens een duik maak! Verder track ik ook mijn slaap evenals mijn menstruatiecyclus, die een grote invloed heeft op de kwaliteit van mijn trainingen en wedstrijden.”

 

Wat zijn je favoriete features ?

Elien: “De lange batterijduur en nauwkeurige gps zijn perfect voor de sport die ik beoefen. Bovendien bestaat er een functie om een triatlonwedstrijd op te nemen die ook rekening houdt met de overgang tussen de verschillende wedstrijddelen: super handig! Behalve het horloge maak ik gebruik van de ‘Powermeter’-pedalen en de hartslagband.”

Marine: “De gebruiksvriendelijke app waarop je de verschillende parameters die het horloge meet, kan consulteren maar bovenal de diepte alarmen. Nu kan ik elke keer wanneer ik duik met een gerust hart mijn adem inhouden zonder me zorgen te hoeven maken of mijn alarmen zullen afgaan, iets wat me vóór Garmin altijd dwarszat.”

Dit artikel werd opgesteld in nauwe samenwerking met Garmin.

www.garmin.com

 

LEES MEER :
Zo brengen designers eerbetoon aan de Queen op London Fashion Week
Maak van je smartwatch een hip modestatement
We love: de nieuwe Espresso Collection van KitchenAid