Zo maak je een paloma, de populairste cocktail van het moment

Geüpdatet op 9 september 2022 door Lore Ginneberge
Zo maak je een paloma, de populairste cocktail van het moment Shutterstock

Zin in een makkelijke, verfrissende cocktail? Vergeet de vaak suikerrijke margarita's, Mexico heeft nog een andere parel op basis van tequila: de paloma. Zo maak je 'm!

Wat voor cocktail is paloma?

De paloma is een verfrissende, gemakkelijk te maken cooler die tequila, limoensap en vers pompelmoessap of grapefruit soda combineert. Net als vele lekkere drankjes, vindt ook de paloma z'n oorsprong in Mexico. De precieze geboorte van de cocktail is onduidelijk, maar de meeste bronnen plaatsen het ergens in de jaren 1950. Het Spaanse woord 'paloma' betekent 'duif', maar sommigen denken dat de oorsprong van de naam  eerder gerelateerd is aan het gelijkaardig klinkende 'pomelo', Spaans voor grapefruit - een hoofdingrediënt in het drankje.

De Mexicaanse cocktail heeft een evenwichtige balans tussen zoet, zuur en zout, heeft tequila aan de basis en is in een minuut of twee klaar. Omdat de paloma direct in het glas wordt gemaakt, heb je bovendien geen shaker of strainer nodig. Voeg gewoon je ingrediënten toe aan een glas met ijs en je bent klaar om te genieten. Je kan ervoor kiezen om het glas te omranden met zout of om een snufje zout rechtstreeks bij het drankje te voegen. Deze stap is niet noodzakelijk, maar het voegt wel een hartige toets toe die mooi samengaat met de aardse tequila en de bittere grapefruit.

Wat is het verschil tussen paloma en margarita?

Net als de veel bekendere margarita, is paloma gemaakt met tequila en limoensap. Maar een paloma is veel meer dan gewoon een margarita met pompelmoessmaak. De Tales of the Cocktail Foundation benadrukt dat een klassieke paloma met ijs moet worden geserveerd, terwijl margarita's vaak bevroren zijn. De stichting stelt dat de enorme populariteit van de margarita's deels te danken is aan de uitvinding en distributie van de frozen margarita-machines in de jaren '70, die leidde tot snellere service en hogere winstmarges. Hoewel de paloma enorm populair is in Mexico, waait de trend nu pas over naar de rest van de wereld. Een mogelijke verklaring is dat zowel bartenders als consumenten vandaag de voorkeur geven aan cocktails met verse ingrediënten zonder al te veel toegevoegde suikers of siropen.

paloma cocktail recept tequila
Shutterstock

Het recept voor de paloma cocktail

Ingrediënten

  • 1 partje grapefruit
  • 60 ml vers pompelmoessap
  • 30 ml vers limoensap (1 eetlepel)
  • 1 theelepel suiker
  • 60 ml tequila
  • 60 ml spuitwater
  • Ijs

Bereiding

  1. Wrijf de helft van de rand van een highballglas in met een partje pompelmoes
  2. Giet wat zout op een bord en dip de rand van het glas in het zout.
  3. Combineer grapefruitsap, limoensap en suiker in het glas; roer tot de suiker is opgelost. Roer de tequila erdoor, voeg ijs toe en vul aan met club soda. Garneer met een partje grapefruit.

LEES OOK: