10 Brusselse hotelrestaurants die je absoluut moet uitproberen

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Clothilde Van Brussel en Virginie Dupont
10 Brusselse hotelrestaurants die je absoluut moet uitproberen © Serra

Eten in een hotel? Het is een trend die in Brussel steeds populairder wordt! Ontdek de lekkerste hotelrestaurants om met collega's, vrienden of je geliefde te dineren.

Restaurants in een hotel werden lang afgedaan als stoffig, te algemeen of niet intiem genoeg. Maar dat is verleden tijd. Hotelrestaurants zijn hot & happening, van Parijs tot New York. En dan kunnen wij natuurlijk niet achterblijven. Daarom zoomen we in op enkele Brusselse adresjes waar je absoluut eens moet gaan eten. Je hoeft er achteraf niet te blijven slapen, maar het kan natuurlijk wel!

1. Maison Louise Restaurant & Wine Bar

maison louise hotel restaurant
© Maison Louise Restaurant & Wine Bar

Maison Louise Restaurant & Wine Bar maakt deel uit van het onlangs gerenoveerde Le Louise Hotel Brussels. De plek straalt fluwelen elegantie uit en kan bogen op een menu van de beroemde Belgische chef Isabelle Arpin. Je proeft er van een vindingrijke en delicate Frans-Belgische keuken die met de seizoenen mee-evolueert. Ook Henri Depiesse staat er achter het fornuis. Hij was de winnaar van de Franstalige realityreeks My Tiny Restaurant. Chef-kok Isabelle Arpin was toen een van de juryleden. Het is een heerlijke plaats voor een zakenlunch, een intiem dinertje of een zondagse brunch met vrienden of familie.

Waar? Gulden-Vlieslaan 40, 1050 Brussel.

Wanneer? Elke dag van 12 u. tot 15 u. en van 18.30 u. tot 22.15 u. 

2. Sentro

sentro resto hotel
Sentro © Hôtel Hilton Brussels Grand Place

In het restaurant Sentro, op het gelijkvloers van het Hilton Brussels Grand Place, geef je je over aan de goede zorgen van chef Vincent Masson. Vanaf september stelt het restaurant aan het begin van elk seizoen een nieuw menu voor. Dat wordt zorgvuldig door de chef-kok ineengestoken en is geïnspireerd op kunstwerken die elders in het hotel zijn tentoongesteld. Elk menu wordt opgesteld in samenwerking met een andere artiest. Zo worden de bezoekers telkens weer vergast op een verfrissende kijk op Brussel. En nog belangrijker: het project wil iedereen uitnodigen om het hotel binnen te stappen. Niet per se om er te overnachten maar vooral om er te komen tafelen. De eerste artieste die via dit nieuwe concept in de kijker wordt gezet, is Véronique Van der Wielen. Zij schildert portretten die je recht aankijken, zonder ooit de blik af te wenden, en creëert zo een onverbreekbare band met haar publiek. Het werk vertaalt zich in culinaire creaties van de chef-kok en de kunstenares, heerlijke gerechten om van te genieten terwijl je elkaar diep in de ogen kijkt.

Waar? Op het gelijkvloers van het Hilton Brussels Grand Place, Europakruispunt 3, 1000 Brussel.

Wanneer? Van maandag tot vrijdag van 12 u. tot 14 u. en op zaterdag van 18 u. tot 22 u. (gesloten op zondag).

3. Joli Jam

restaurants hotel bruxelles
© Joli JAM

Het restaurant van het JAM Hotel steekt in een nieuw jasje! Het heeft de naam Joli JAM meegekregen, wat natuurlijk geen toeval is. De familie Joli had daar vlakbij al twee zaken (het restaurant Ma Jolie en de cocktailbar Jolie Joli) en wilde nog verder uitbreiden. Hiermee heeft ze trouwens het hele hotel een boost gegeven. Onder leiding van ontwerper en architect Lionel Jadot - die ook al instond voor de inrichting van het hotel (en meer bepaald voor de Japanse Atsukan-baden) - heeft het Joli-team de Joli JAM gecreëerd. Dat is een ongecompliceerde, ontspannen ruimte waar je kunt aanschuiven voor het ontbijt, een koffietje, brunch of diner. Je geniet er van eenvoudige, authentieke en opbeurende gerechten die met zorg door de chef Charles zijn bereid.

Waar? Charleroise Steenweg 132, 1060 Brussel.

Wanneer? Voor het ontbijt, de brunch, de lunch of het diner.

4. Serra

Serra - restaurant hotel Indigo Bruxelles
Serra © CP

In het hart van Brussel vind je Serra, een oase van rust die het hectische stadsleven even op hold zet. Het restaurant van het hotel Indigo geeft je het gevoel alsof je de jungle binnenstapt, alsof achter de weelderige inrichting wilde dieren zitten te wachten om tevoorschijn te springen. Je kunt kiezen uit twee verschillende culinaire ervaringen: de Urban Picnic - een "slowfoodkantine" - of de Garden Kitchen - een milieuverantwoord restaurant. Want vergis je niet: de planten zijn hier veel meer dan decoratie. Dankzij Pierre Balthazars variërende menu op basis van lokale en seizoenproducten komen ze immers ook op je bord terecht! Ravioli met bospaddenstoelen en daishi-bouillon, in de schelp gebakken mosselen, carpaccio van rode biet, MSC-wijting, knolselderij in een zoutkorst, maïs in tempura... De vis is zorgvuldig geselecteerd en de groenten zijn subliem. Je hoeft alleen nog te reserveren!

Waar? Hotel Indigo Brussels City, Karel Rogierplein 20, 1210 Brussel.

Wanneer? Garden Kitchen: van maandag tot vrijdag van 12 u. tot 14.30 u. en van donderdag tot zaterdag van 18.30 u. tot 11 u.

5. Eneko Basque

eneko basque restaurant hotel
© EneKo Basque

Onder het indrukwekkende glazen atrium van het zeven verdiepingen tellende hotel Radisson Collection Grand Place Brussels vind je het restaurant Eneko Basque. Je wordt er vergast op de Baskische keuken, die in het Belgische gastronomische landschap nog te vaak onderbelicht blijft. Het menu is van de hand van de Spaanse driesterrenchef Eneko Atxa. Het is een ode aan 'foodsharing' en nieuwe (of oude) ontdekkingen, met innovatieve voorgerechten, vis om met je tafelgenoten te delen en overheerlijke nagerechten. Een exclusief restaurant waar je je meteen thuis voelt.

Waar? Wolvengracht 47, 1000 Brussel. 

Wanneer? Van dinsdag tot vrijdag. 

6. La Canne en Ville

canne en ville hotel restaurant
© La Canne En Ville

In april opende het beroemde sterrenrestaurant La Canne en Ville de deuren van zijn nieuwe zaak, aan de voet van het hotel Steigenberger Wiltcher’s, in de Louizalaan. Die verhuizing betekent voor chef-kok Kevin Lejeune ook het begin van een nieuw avontuur. Terwijl de keuken van de chef onveranderd blijft, is het aantal plaatsen immers verdubbeld. De sfeer is zacht en gezellig.

Waar? Louizalaan 71, 1050 Brussel.

Wanneer? Op dinsdag van 19 u. tot 20.30 u., van woensdag tot vrijdag van 12 u. tot 14 u. en van 19 u. tot 20.30 u. en op zaterdag van 19 u. tot 20.30 u.

7. Odette en ville

odette en ville
© Odette en Ville

Alle bewoners van de Kasteleinswijk kennen het hotelrestaurant Odette en Ville. Het is dan ook een trendy eetplek bij uitstek. Je zult meteen weg zijn van het terras en de intieme sfeer waar je - ver weg van nieuwsgierige blikken - van lekkere gerechtjes smult. De keuken is eenvoudig en verandert mee met de seizoenen. Er zijn ook enkele grote klassiekers die het hele jaar door op de kaart staan, zoals de beroemde rundertataki voor een heerlijk vleugje Azië op je bord. Perfect voor een avondje uit, een tête-à-tête aan de loungebar of een uitstapje naar Brussel.

Waar? Kasteleinstraat 25, 1050 Elsene.

Wanneer? Elke dag (behalve op zaterdag- en zondagmiddag) van 12 u. tot 14.30 u. en van 19 u. tot 22.30 u.

8. BoCConi

bocconi restaurant hôtel
BoCConi © Hôtel Amigo

In het mythische Brusselse hotel Amigo zijn zowel sterren als gekroonde hoofden kind aan huis. En die voorname gasten komen voor meer dan alleen de mooie suites. Op het gelijkvloers bevindt zich immers het Italiaans restaurant BoCConi, dat wereldwijde faam heeft verworven. Zonder dat het er al te chic of stijf wordt, biedt de zaak een authentieke, geraffineerde smaakbeleving op een buitengewone plek. Het menu evolueert mee met de seizoenen en de verschillende Italiaanse regio's. Zo (her)ontdekken we steeds opnieuw en met evenveel plezier de zonnige en perfect bereide gerechten. Van de brunch tot het diner: Fulvio Pierangelini en zijn team schotelen je het ene culinaire hoogstandje na het andere voor. De kers op de taart? De aangepaste en gepersonaliseerde service die zelfs in een vijfsterrenhotel hoge ogen gooit.

Waar? Op het gelijkvloers van Hotel Amigo, Amigostraat 1, 1000 Brussel.

Wanneer? Elke dag van 12 u. tot 14.30 u. en van 19 u. tot 22.30 u. 

9. The 1040

The 1040, le restaurant de l'hôtel Sofitel à Bruxelles
The 1040 © CP

Na zijn verblijf in Bergen besloot chef-kok Jean-Philippe Watteyne in 2019 om in Brussel een zaak te openen. En niet de minste ook, want The 1040 is het restaurant van het Sofitel-hotel in Etterbeek. Het concept? Een brasserie die niet uit is op sterren, maar die de ogen van zijn klanten wil laten stralen en hun smaakpapillen wil strelen. Op de menukaart staan herwerkte en verbeterde Belgische specialiteiten. Het interieur breekt met de gebruikelijke industriële decoratie en je smult er van echte klassiekers met een zwart-geel-rood tintje: een krokettenassortiment, koninginnenhapje, tomaat-garnaal, filet americain... En terwijl de voormalige Top Chef de kaart heeft opgesteld, maakt aanstormend talent Mattéo Vannini (van Da Mimmo) de gerechten met stijl en brio klaar.

Waar? Jourdanplein 1, 1040 Brussel.

Wanneer? Elke dag van 12 u. tot 14.30 u. en van 19 u. tot 22.30 u. 

10. The Poet

the poet
© The Poet

In de buurt van het Luxemburgplein vind je het Renaissance-hotel en bijhorend restaurant The Poet. Het is de ideale plek om een glaasje te drinken of te dineren in een ontspannen, kleurige sfeer. Leunend op de bar of behaaglijk genesteld in een van de zalen van het restaurant: hier geniet je van 's middags tot 's avonds van een eenvoudige en lekkere seizoenkeuken. Extra pluspunt: de bar en zijn mixoloog, die onlangs tot beste barman van het jaar is uitgeroepen.

Waar? Parnassusstraat 19, 1050 Brussel

Wanneer? Van 12 u. tot 22 u. tijdens de week en van 15 u. tot 22 u. tijdens het weekend.

LEES OOK

Agenda: wijn proeven in de leukste food market van Brussel

Agenda: deze 6 foodfestivals ontdek je in 2022 in Vlaanderen en Brussel

5 adressen voor de lekkerste ijskoffie in Brussel