Agenda: deze 6 foodfestivals ontdek je in 2023 in Vlaanderen en Brussel

Geüpdatet op 27 juli 2023 door ELLE België
Agenda: deze 6 foodfestivals ontdek je in 2023 in Vlaanderen en Brussel Unsplash

Het festivalseizoen komt eraan! Dat betekent niet enkel geweldige muziekevenementen, ook foodtrucks vullen de zomer met heerlijke gerechtjes en muziek. Deze zes foodfestivals in Vlaanderen laten je alvast watertanden.

DRIP Festival

Slaat jouw hart sneller voor de bugercultuur? Bazart-frontman Mathieu Terryn en televisiebekendheid Bockie de Repper brengen een ode aan alle burgers. Hun befaamde Instagrampagina Burgerplicht krijgt met het Antwerpse DRIP Festival een fysieke twist. Zaterdag 3 en zondag 4 juni wordt de Antwerpse Napoleonkaai omgetoverd tot een streetfoodfestival dat druipt van de saus. Je komt best met een lege maag, want de line-up is vettig en prettig. “Zo goed als meteen waren er 7000 burgerliefhebbers die onze avonturen willen volgen op Instagram", vertelt Mathieu Terryn. “Dat is niet niks, en dus willen we die liefde vieren. De Burgerplicht verdient een eigen feestdag. En dat wordt het DRIP Festival.” Een festival dat smaakt naar meer.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door DRIP (@dripfest.be)

WAAR? Napoleonkaai, 2000 Antwerpen
WANNEER? Zaterdag 3 en zondag 4 juni
INFO? op de website van DRIP Festival, tickets zijn gelimiteerd

Vegan Street Festival

Veganisten, vegetariërs, flexitariërs maar ook vleeseters, dit is dé kans om nieuwe smaken te ontdekken binnen de veganistische wereld. Van vrijdag 15 september tot zondag 17 september kan je aan de Kunstberg in Brussel terecht voor het Vegan Street Festival, een paradijs voor vegan food lovers. Maar bij eten stopt het niet. Je kan er ook vegan kleding, beauty en huishoudproducten shoppen of gaan luisteren naar een van de vele sprekers en activisten.

WAAR? Kunstberg, 1000 Brussel
WANNEER? 15, 16 en 17 september
INFO? op de site van Vegan Street Festival.

Gent Smaakt

Met 60 Gentse chefs, restauranthouders en lokale producenten is dit het grootste gratis toegankelijke foodfestival van Vlaanderen. Van 17 tot en met 21 mei ontdek je smakelijke locaties op verschillende plaatsen in de Gentse binnenstad. De Stadshal vormt de setting voor het “Chef’s Island”, waar tien gastronomische Gentse chefs het beste van zichzelf geven tijdens inspirerende kookdemo's. Klein Turkije wordt de place to be voor lokale producten. Op de Korenmarkt proef je de wereldkeuken en streetfood. Ook op de Poeljemarkt en Goudenweeuwplein proef je heerlijke gerechten. Maar ook kinderen kunnen hier hun hartje ophalen. Voor de tweede keer wordt het kinderrestaurant geopend. Hier kunnen negen- tot veertienjarigen meemaken hoe het is om een restaurant te runnen met de hulp van zes Gentse chefs. Plezier voor de allerkleinsten, de foodies en iedereen die houdt van lekker eten en het festivalseizoen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Gent Smaakt (@gentsmaakt)

WAAR? Verschillende locaties in de Gentse binnenstad
WANNEER? 17, 18, 19, 20 en 21 mei
INFO? locaties, inschrijvingen en info via de website van Gent Smaakt

HAP Festival

Ook dit jaar maakt HAP Festival foodies over heel Vlaanderen gelukkig. Van vrijdag 28 april tot zondag 4 juni geniet je elk weekend van culinaire hoogstandjes, steeds op een andere locatie. Je komt ogen tekort wanneer je hier rondloopt, de uitgebreide keuze aan wereldwijde keukens zorgt dat je van elk standje wel een HAPje wil. Naast heerlijke gerechten kan je genieten van verrukkelijke wijnen en verfrissende cocktails. Akoestische bands en dj’s maken van HAP een feest. Kies je favoriete hotspot en HAP mee in de mooiste parken van Vlaanderen.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door HAP FOOD FESTIVAL (@hapfestival)

WAAR? Verschillende locaties in Vlaanderen
WANNEER? elk weekend van vrijdag 28 april tot zondag 4 juni
INFO? Ontdek alle locaties en tickets op de website van HAP Festival

StrEat Fest

Na het succes van vorig jaar verovert StrEat Fest dit jaar opnieuw de site van Tour & Taxis van donderdag 11 tot en met zondag 14 mei. Je kan er genieten van een uitgebreid menu aan streetfood, muziek en culinaire kunsten. Straatartiesten en graffitikunstenaars verwelkomen je met hun originele talenten en dj’s zorgen voor dé ultieme festivalsfeer. Volg een kookles bij culinaire toptalenten en neem zeker een bezoekje aan de artisanale markt waar lokale producenten unieke stukken aanbieden. Streetfood, ambiance en ambacht gegarandeerd!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Streat Fest (@streatfestbrussels)

WAAR? Tour & Taxis, 1000 Brussel
WANNEER? donderdag 11 tot zondag 14 mei
INFO? op de website van StrEat Fest.

A l’Ostendaise, het Noordzeefestival

Fan van het zeetje? Tijdens het weekend van 24 en 25 juni gaan verschillende Oostendse chefs creatief aan de slag met bekende, maar ook minder bekende vissoorten en schaaldieren uit onze Noordzee. Vanuit de netten van de Oostendse vissers rechtstreeks op je bord, verser kan je ze niet hebben. Seafood lovers, hou het weekend van het Noordzeefestival vrij in je agenda en zet de zomer in met heerlijke gerechtjes van meer dan twintig Oostendse chefs.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht dat is gedeeld door @histoiresdo

WAAR? Zeeheldenplein, 8400 Oostende
WANNEER? zaterdag 24 en zondag 25 juni
INFO? ontdek alle deelnemende restaurants op de website van A l'Ostendaise