7 vegan hapjes voor een feestelijk plantaardig buffet

Geüpdatet op 14 november 2023 door Julie Bavant en ELLE België Foto’s: Aline Caron
7 vegan hapjes voor een feestelijk plantaardig buffet ©Aline Caron

Zin in een vegan apero met vrienden, een feestelijk buffet met je gezin of een cocktailparty op het werk? Laat je inspireren door de getalenteerde chef-cateraar Julie Bavant en haar plantaardige feestrecepten.

Boekweittaartjes met crème van knolselder en truffelolie

VOOR 30 TAARTJES – 20 MIN. BEREIDINGSTIJD – 30 MIN. KOOKTIJD

Ingrediënten

  • 30 hartige taartbodempjes, met of zonder gluten
  • 1 ⁄2 knolselder
  • 150 ml suikervrije havermelk
  • olijfolie
  • fijn zeezout
  • olie en/of zout met truffelsmaak
  • kervel

Bereiding

  1. Als je zelf de taartbodems maakt, gebruik dan 50% tarwe en 50% boekweit, en bak ze in de oven.
  2. Was en schil de knolselder en snijd hem in dunne plakjes. Doe ze in een koekenpan met de havermelk, een scheutje olijfolie en wat zout. Dek af en laat sudderen op een laag vuurtje tot de selder zacht is. Verwijder ze met een schuimspaan en maak ze fijn. Voeg geleidelijk zoveel kookvocht toe dat je een romige, niet vloeibare textuur krijgt.
  3. Laat de knolseldercrème afkoelen en breng op smaak met een scheutje olie of zout met truffelsmaak of, nog beter, met wat geraspte truffel. Doe de crème in een spuitzak of diepvrieszak en spuit het in elke taartbodem. Werk af met een snuifje truffelzout en een plukje kervel.
Boekweittaartjes met crème van knolselder en truffelolie - vegan
©Aline Caron

Zweedse sandwichtaart

VOOR 6 À 8 PERSONEN - 40 MIN. BEREIDINGSTIJD – 3 UUR RUSTTIJD

Ingrediënten

  • 1 gesneden brood
  • 2 lepels cashewnotencrème
  • 1 komkommer
  • 1 ⁄2 gestoomde broccoli
  • mayonaise met 1 tl kurkuma
  • 1 potje gerookte wortelen
  • 1 bosje dille
  • 1 bosje bieslook
  • 1 bosje koriander of kervel
  • een tiental verse of gedroogde eetbare bloemen

Voor de kleurrijke vullingen:

Geel: crème van cashewnoten, kurkuma mayonaise en gehakte dille
Oranje: crème van cashewnoten en gerookte wortelen
Groen: crème van cashewnoten en gestoomde broccoli

Bereiding

  1. Vul een taartvorm van 18 cm doorsnede met afwisselend lagen brood, crème van cashew­noten en groenten tot aan de rand. Zet 1 uur in de vriezer om op te stijven.
  2. Haal de sandwich­ taart uit de vorm en leg hem op een vlakke snijplank of bord. Gebruik een spatel of een groot mes, bestrijk alles met de cashewnoten­ crème en versier het naar wens, met takjes kruiden, plakjes groenten en enkele bloemen. Zet de taart een paar uur voor het opdienen in de koelkast.
Zweedse sandwichtaart - vegan
©Aline Caron

Soja tzatziki

VOOR EEN POT VAN ONG. 250 G – 20 MIN. + 1 NACHT BEREIDINGSTIJD – 1 UUR RUSTEN

 Ingrediënten

  • 400 g sojayoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • 1 ⁄2 komkommer
  • 1 citroen
  • 1 ⁄2 bosje munt
  • 1 ⁄2 bosje bieslook
  • olijfolie
  • zout en peper
  • rode ui (optioneel)
  1. Zout de yoghurt zeer licht en laat hem minstens 2 uur maar bij voorkeur 1 nacht uitlekken in een vergiet, bekleed met een kaasdoek.
  2. Pel de knoflook en de komkommer (tenzij het biologisch is, dan kun je alles gebruiken, zelfs de schil!), en rasp ze. Knijp de geraspte komkommer tussen je handen uit om een maximum aan vocht eruit te halen (drink het op, het is erg verfrissend).
  3. Rasp de citroenschil en pers hem uit. Hak de munt en bieslook fijn. Doe de uitgelekte yoghurt, komkommer, knoflook, citroensap naar smaak, munt, bieslook, een beetje olie en wat gemalen peper in een slakom.
  4. Laat minstens 1 uur marineren om de smaken te laten ontwikkelen en proef of je eventueel nog moet bijkruiden. Voeg eventueel een paar rode uienringen toe als garnering en werk af met een scheutje olie.
Soja tzatziki - vegan
©Aline Caron

Rolletjes met cashewnotencrème en zwarte radijs

VOOR ONG. 40 ROLLETJES. 1 UUR BEREIDINGSTIJD – 1 NACHT UITLEKKEN – 3 UUR RUSTEN

 Ingrediënten

  • 1 ⁄2 citroen
  • 1 ⁄2 bosje bieslook
  • 75 g cashewnoten
  • 1 pot sojayoghurt
  • 1 of 2 rammenassen (of 1 komkommer, of 2 lange courgettes: 1 gele en 1 groene)
  • snuifje zout en zwarte peper

Voor de seizoensgroenten

Winter: wortelen, rode kool, enoki paddenstoelen, romanesco kool, gekleurde radijsjes...
Lente-zomer: groene asperges, roze radijsjes, sperziebonen...
Verse kruiden: bieslook, kervel, koriander, dille...

Bereiding

  1. Week de cashewnoten enkele uren in water. Pureer ze dan in de keukenrobot. Laat de yoghurt minstens 2 uur uitlekken in een zeef met een stuk kaasdoek erin. Rasp de halve citroen en pers hem uit. Hak het bieslook fijn.
  2. Bereid de cashewnotencrème: zodra de cashewnoten gepureerd zijn en de yoghurt uitgelekt, meng je ze met het citroensap en wat zout. Voeg de zeste en de bieslook toe en meng met een lepel. Laat een paar uur rusten op kamertemperatuur en doe het mengsel in een spuitzak.
  3. Borstel de rammenas grondig onder stromend water en droog ze af. Snijd met een mandoline 1 mm dikke linten over de lengte van de rammenas. Rol elk lint op tot een buisje. Zet eventueel vast met een sprietje bieslook en zet de rolletjes op een schaal.
  4. Vul ze met cashewnotencrème en zet de groenten erin als bloemen in een vaas. Laat de rolletjes rusten in de koelkast.
Rolletjes met cashewnotencrème en zwarte radijs - vegan
©Aline Caron

Hummus van kikkererwten

VOOR 500 G HUMMUS – 10 MIN. BEREIDINGSTIJD

Ingrediënten

  • 150 tot 200 g droge kikkererwten + 1 tl zuiveringszout of 1 blik kikkererwten
  • 80 ml olijfolie extra vergine
  • 2 teentjes knoflook
  • 3 eetlepels tahini
  • 1 citroen

Bereiding

  1. Als je kikkererwten zelf kookt, laat ze dan 1 nacht weken in een grote hoeveelheid water met 1 theelepel zuiveringszout. Kook ze de volgende dag zacht in koud, ongezouten water. Zet het vuur uit, voeg een flinke snuif grof zeezout toe en laat de kikkererwten langzaam afkoelen in het kookvocht. Gebruik je kikkererwten uit blik, laat ze dan uitlekken
  2. Doe de kikkererwten met 60 ml olijfolie in de keukenrobot en maal fijn. Voeg de gekneusde knoflook, het citroensap en de tahini toe, doe er 30 ml water bij en mix 5 min. Voeg geleidelijk 20 ml water toe tot de hummus de juiste dikte heeft. Kruid met zout. Giet voor het serveren de rest van de olijfolie erover.
Hummus van kikkererwten - vegan
©Aline Caron

Isfahan cocktail

Deze geweldige cocktail, geïnspireerd op het beroemde dessert, tovert gegarandeerd blosjes op je wangen!

VOOR 6 GLAZEN

Ingrediënten

  • 18 verse frambozen
  • 1 handvol rozenblaadjes of knoppen
  • lycheesiroop
  • 1 fles witte of rosé champagne

Bereiding

  1. Doe 3 verse frambozen, een paar rozenblaad- jes en een scheutje lycheesiroop in elk glas en schenk er de gekoelde champagne op.
Isfahan cocktail - vegan
©Aline Caron

Klassieke bountyballetjes

VOOR 10 TOT 20 STUKS - 20 MIN. BEREIDINGSTIJD - 20 MIN. RUSTTIJD

Ingrediënten

  • 130 g geraspte kokosnoot
  • 20 g kokosolie van eerste persing
  • 55 g kokosroom
  • 20 g ahorn- of agavesiroop
  • 150 g donkere chocolade (55% of 65%)

Bereiding

  1. Doe alle ingrediënten, behalve de chocolade, in een kom. Kneed ze tot de textuur van boetseerklei. Maak balletjes van 10 tot 20 g (10 g slik je in één keer door, 20 g is twee happen, het is een kwestie van smaak), leg ze op een bord en laat ze minstens 20 minuten rusten in de koelkast.
  2. Smelt intussen de chocolade au bain-marie. Haal de balletjes uit de koelkast, steek er tandenstokers in en haal ze door de chocolade. De chocolade zal bijna onmiddellijk stollen.
Klassieke bountyballetjes - vegan
©Aline Caron

WIE IS DE CHEF?

Een tiental jaar geleden gaf Julie Bavant haar job als journalist op om zich toe te leggen op haar passie voor koken. Geïnspireerd door chef Alain Passard besloot ze zich in te schrijven in de prestigieuze Ferrandi-school en een CAP-opleiding (Certificat d’Aptitude Professionelle, red.) te beginnen. Tijdens haar werk in een Parijs restaurant en als patissier in een vegetarisch restaurant, leerde ze alle tips en trucs van de veganistische keuken. Daarna begon ze haar eigen cateringbedrijf. Beetje bij beetje werd deze groene manier van leven haar signatuur en creatieve uitlaatklep. Ze is er niet op uit om de omnivore keuken te vervangen, maar om onze manier van koken en onze mentaliteit te veranderen met interessante, nieuwe en inspirerende maaltijden.

LEES OOK