Zomertip: gastronomisch weekend in het Ardense La Chapelle

Geüpdatet op 27 juli 2023 door Lore Ginneberge
Zomertip: gastronomisch weekend in het Ardense La Chapelle © Kris Vlegels

Onthaasten in een sprookjesachtig kader vol culinaire verrassingen... Chateau de la Chapelle in de Ardennen verwelkomt je de hele zomer voor gastronomische weekends waar duurzaamheid en gezelligheid centraal staan.

Chateau de la Chapelle: lokaal en avontuurlijk

Hoewel het voor veel bezoekers niet bij de deur is, voelt binnenstappen in Chateau de la Chapelle als thuiskomen. Met een tiental kamers en elf glampingtenten is de sfeer er behoorlijk intiem, en het duurt vaak niet lang vooraleer gasten aan de praat raken, zegt eigenaar Joachim Marynen, die al decennialang in het Antwerpse nachtleven werkt en sinds kort eigenaar is van het domein. Vorig jaar pakte Marynen nog uit met Seppe Nobels achter de potten, dit jaar worden gasten verwend met wisselende culinaire verrassingen.

chateau de la chapelle culinair weekend
Gilles Despreaux aan het werk - © Kris Vlegels

Er is het vaste keukenteam bestaande uit manager Gilles Despreaux - geen onbekende in de Parijse culinaire scene - en Jürgen Van Riet. Hun talent en het rijke aanbod aan verse streekproducten maken elk gerecht een feestje. Alles belandt zo uit de tuin of van bij de lokale bioboer op je bord, en om de ervaring compleet te maken zijn er uitzonderlijke wijnen die gerechten aanvullen of net uitdagen. "Bij ons geen 'Chateau Migraine'", grapt Joachim Marynen tijdens een rondleiding door de dertiende-eeuwse wijnkelder van z'n kasteel. Hij toont vol trots zijn vondsten: niche natuurwijnen, oranje wijn, flessen van Israël tot Scandinavië, maar ook enkele Belgische parels.

wijnkelder Chateau de la Chapelle
De wijnkelder in Chateau de la Chapelle - © Kris Vlegels

Getest: luxe ontspanning in het idyllische Château de Courban

Gastronomisch weekendje weg in eigen land

Het is duidelijk, hier vertrek je nooit met honger (of hoofdpijn). Deze zomer heeft het Chateau bovendien enkele gastronomische verrassingen in petto. Het team vond nationale en internationale gelijkgestemden die hun keuken een weekend verruilen voor de groene rust in het Ardense Anthisnes. Dankzij deze vruchtbare partnerschappen genieten gasten van een exclusief diner en ontstaat er een kruisbestuiving van culinaire ideeën.

15 - 17 juli: Osteria Alle Testiere brengt Venetië naar België

Bruno Gavagnin en Luca di Vita van Osteria Alle Testiere uit Venetië mogen de spits afbijten. Chef Bruno Gavagnin staat bekend om zijn aromatische, gedurfde keuken die een nieuwe draai geeft aan favoriete Venetiaanse recepten. Hij gebruikt dagverse producten en past met passie het farm to plate-principe toe. Verwacht Italiaanse traditie vermengd met wonderen uit de Belgische Condroz. Gastheer en sommelier Luca De Vita zal de werelden van Osteria Alle Testiere en Chateau de La Chapelle verder laten versmelten in je glas.

22-23 juli: STOKE zet de OFYR in vuur en vlam

Dit jaar kunnen gasten zelf koken op een OFYR met een compleet barbecuepakket bij de hand. Leren van de meester? Ontdek de kunsten van Guy Weyts van Stoke Outdoor Cooking, die meer dan twintig jaar aan het roer stond van restaurant Pas-Vite, kookte op festivals als Tomorrowland, en voor grootheden als Tony Blair, Tommy Hilfiger en de hele Nederlandse koninklijke familie. Weyts is bovendien auteur van het OFYR-kookboek en brengt al die kennis in de praktijk in La Chapelle.

17 september: de openluchtkeuken van Zouterover

Een openluchtconcept als La Chapelle schreeuwt om open vuur. Kevin Kegelaars en Nick Van Hoof, winnaars van het tv-programma Grillmasters, hebben al heel België veroverd met openluchtkeuken Zouterover. De twee vuurkoks toveren met eerlijke en pure gerechten rechtstreeks van het vuur en dat volgens een zero waste-filosofie. Ze richten zich op de korte keten, brengen het eten van de boerderij direct naar het bord en halen de ingrediënten zo vaak mogelijk uit de natuur en de bossen rondom La Chapelle.

De culinaire ervaringen zijn beschikbaar voor hotelgasten, maar ook wie niet overnacht is welkom na reservatie. Meer info via chateaudelachapelle.be