Waar dienen detoxkuren eigenlijk voor?

Gepubliceerd op 7 juni 2022 door Virginie Villers en Virginie Dupont
Waar dienen detoxkuren eigenlijk voor? @ Shutterstock

Een overdosis suiker en vet kan je darmen een 'burnout' bezorgen. Tijd voor een detoxkuur?

Wat is een detoxkuur?

In principe zorgt ons lichaam er zelf voor dat afvalstoffen worden afgevoerd. Maar soms is er gewoon te veel en kan het lichaam het werk niet alleen aan.

Het doel van een detoxkuur is dus niet om te vermageren, maar om toxines - die zich door overdadig eten, hebben opgehoopt - uit ons organisme te verwijderen. Dat kan misschien wat simplistisch lijken. Het spreekt voor zich dat 'enkele dagen bouillon drinken' niet volstaat om alle gifstoffen uit ons organisme te verdrijven. Maar het is bewezen dat een detoxkuur ons spijsverteringssysteem welverdiende rust geeft.

Bij de ideale kuur hoef je je echt niet alles te ontzeggen of te vasten als een monnik. Het is de bedoeling dat we goede reflexen ontwikkelen voor een gezond leven.

Het advies van de apotheker: een plantenboost

"Er bestaan tal van planten die een detox stimuleren! Je kunt ze innemen via capsules, oplossingen of kruidenthee. Zorg er alleen voor dat je ze altijd combineert met een evenwichtige voeding. Kliskruid is ideaal voor de huid, een aftreksel van kweek en kersensteeltjes is goed voor de nieren, berk activeert de darmfunctie, witlof en artisjokken werken in op de lever, de paardenkastanje is de expert van de lichte benen, groene thee is gespecialiseerd in afslanken, groene koffie is dodelijk voor vetkussentjes en rammenas is de beste vriend van de lever en de galblaas", vertelt Ann Daelemans, apotheker-adviseur.

Vermijd

 • Te veel dierlijke eiwitten. De aanbevolen inname van dierlijke eiwitten bedraagt 150 g per dag. Geef hierbij de voorkeur aan eieren, mager vlees en vis.
 • Kant-en-klaar gerechten en afhaaleten. Die bevatten te veel zout en additieven.
 • Zoetigheid
 • Alcohol, koffie, frisdrank, industrieel vruchtensap.

Kies voor

 • Een voeding die rijk is aan fruit en verse, indien mogelijk lokale, seizoengroenten.
 • Kook met olijfolie of noten-, lijn-, hennep- of sesamolie. Die bevatten veel onverzadigde vetzuren.
 • Volkoren graanproducten.
 • Veel, heel veel water en kruidenthee.
 • Zet in op superfood: ze zitten barstensvol essentiële voedingsstoffen. Goji- en açaibessen, chiazaadjes, ginseng, kurkuma... Maar ook algen, zoals spirulina of chlorella. Die laatste is een zoetwateralg uit Azië die rijk is aan bladgroen en zo zware metalen uit ons organisme helpt afvoeren.
 • Doe regelmatig aan lichaamsbeweging zodat je spieren voldoende zuurstof krijgen.
 • Probeer rond 22 uur te gaan slapen: 's nachts laadt ons lichaam weer op.
 • Ook ontspanning is heel belangrijk. Een hamam, 15 minuutjes rust, daarna naar de sauna, opnieuw 15 minuten rust en als afsluiting nog eens de hamam in.

LEES OOK 

Citrusvruchten: de ideale detox om het nieuwe jaar in te zetten

Welke detoxkuur past bij jou?

Zwitserse kuren: op detox bij Chenot