Zwitserse kuren: op detox bij Chenot

Geüpdatet op 21 april 2022 door Jolien Vanhoof
Zwitserse kuren: op detox bij Chenot

‘Wat wonderen doet voor Eva Herzigová, doet vast ook wonderen voor mij.’ Dat was het uitgangspunt voor mijn weekje kuren bij Chenot Palace Weggis, aan de voet van de Zwitserse Alpen. Het supermodel landde hier in februari om van haar post-covid-klachten af te geraken, ik werd er bevrijd van stress, geblokkeerde meridianen en een lichte tot middelgrote snackverslaving.

“Op detoxdieet, jij?” Meteen wordt duidelijk dat mijn partner in mij niet de gezondheidsfreak ziet die ik diep vanbinnen eigenlijk ben. Of zou willen zijn. Ja, antwoord ik, strikt 850 calorieën per dag. Ik zeg het vol overtuiging, maar evengoed met een bang hart. Eten is mijn lange leven, en ik weeg desondanks geen kilo te veel. Vermageren is deze week dus niet het doel. Gelukkig zweert de Chenot Group al bijna 50 jaar bij een geestelijk én lichamelijk onderhoud. Dat beweert ook het welkomstkaartje op mijn hotelkamer: ‘You need to live in harmony with yourself to be in optimal health’. Wijze woorden van Henri Chenot himself. Ik staar uit het raam, naar de bergen rond het eindeloze Vierwoudstrekenmeer, en voel de spanning al lichtjes van me afglijden.

Zwitserland, bergen, meer, Chenot Palace Weggis, detox
Ik staar uit het raam van mijn hotelkamer, naar de bergen rond het eindeloze Vierwoudstrekenmeer, en voel de spanning al lichtjes van me afglijden.

Zomaar zen

De zeven dagen Advanced Detox zijn tot in detail uitgestippeld en al snel leef ik op het ritme van mijn behandelingen. Dagelijkse kost is de ‘Hydro-Aromatherapy’ (een heerlijk warm bad met essentiële oliën) en de ‘Phyto-Mud’, waarbij een groene klei vol mineralen en microalgen elke millimeter van mijn lichaam bedekt. Dat ik nadien afgespoeld wordt met een soort van hogedrukreiniger, neem ik er graag bij onder het mom van extra versteviging en revitalisering van de huid. Het fijne aan deze ontgiftingskuur is dat een arts je nauwgezet opvolgt. Wellness en welzijn gaan hier hand in hand. Na een uitgebreide medische consultatie en de meting van enkele belangrijke biomarkers blijkt dat mijn bloeddruk aan de lage kant is en mijn stressniveau te hoog. Mijn persoonlijke programma wordt dan ook uitgebreid met lasertherapie en enkele sessies ‘Neuro-Acoustic Deep Relaxation’. Ik ben sceptisch. Word je echt zen van een halfuur in een donkere kamer met relaxerende muziek? Mijn gedachten dwalen de eerste minuten non-stop af. Naar het werk, mijn dochter thuis, de Russische influencer met opgespoten lippen naast me aan het ontbijt. Opeens word ik gewekt door een zachte stem. Of de behandeling me goed heeft gedaan?

Zwitserland, bergen, hotel, Chenot Palace Weggis, detox

Vis noch vlees

Het voordeel van een detoxkuur is dat er best wel wat vrije tijd overblijft die je zelf mag invullen. Ik drink liters thee in de gezellige tea lounge, lees meer dan één boek op het privéstrand en wandel vaak naar de dorpskern van Weggis – zonder een cent op zak, om de verleiding van een reep Zwitserse chocolade te weerstaan. Vooral de eerste dagen lijk ik voortdurend honger te hebben. Ik moet wennen aan de miniporties op de mooi gedresseerde borden. Geen vis of vlees op het menu, maar alles wat ik wél eet is vers, lekker en biologisch. Dat ‘puur natuur’-gevoel overvalt me deze week meer dan eens. Alles inspireert: van de imposante bonsaibomen in het hart van de spa tot de architecturale keuzes van Davide Macullo. Hij breidde het bestaande gebouw uit met een gloednieuwe blok in dezelfde neutrale kleuren als die van de omringende natuur. De enige uitspattingen komen van het helderblauwe zwembad en de vele kunstwerken van jong talent in elke ruimte. Ik ontdek ze allemaal en gebruik sommige als leidraad om mijn weg terug naar de receptie te vinden. Ik verdenk ook andere gasten van deze tactiek, als ze zich in alle stilte voortbewegen op hun geluidloze slippers. Je kunt hier werkelijk een acupunctuurnaald horen vallen.

Chenot Palace Weggis, Zwitserland, architectuur, bergen
Architect Davide Macullo maakte een pareltje van Chenot Palace Weggis aan de voet van de Zwitserse bergen.

De benen van Messi en Ronaldo

Omdat mijn energiepeil al bijna twee jaar op een extreem laag pitje staat (baby + bouw: nooit een goede combo), krijg ik ook dagelijks de 'Chenot Energetic Massage' voorgeschoteld. Volgens de brochure ‘een behandeling die de energetische circulatie, het lymfestelsel en de bloedsomloop opnieuw in evenwicht brengt.’ Mijn ogen worden afgedekt en ik lig onder een handdoek met enkel een wegwerpstring aan. De massage begint zacht, maar zodra de cups (lees: zuignappen) de binnenkant van mijn armen en benen raken moet ik flink slikken. Even vrees ik dat ik heb getekend voor een uur afzien. Gelukkig worden de pijnlijke momenten steeds afgewisseld met de gouden handen van masseuse Elizabeth. Ze vloekt op mijn geblokkeerde meridianen en raadt me aan om vervolgens de ‘Intermittent Vacuum Therapy’ uit te testen. De astronauten van NASA en voetballers als Messi en Ronaldo gebruiken het toestel om hun benen kwiek te houden. Na 25 minuten vacuümdruk voel ik de energie stromen tot in mijn tenen!

detox, kuur, dieet, Chenot, salade
Geen vis of vlees op het menu, maar alles wat ik wél eet is vers, lekker en biologisch.

De laatste dag is er een van afscheid nemen. Afscheid van het fantastische personeel, de zalige behandelingen en een stukje paradijs. Voor ik weer in de echte wereld wordt gegooid, staat er nog een anti-aging facial voor me geboekt. Uit een eerdere ‘body composition’-analyse blijkt dat ik gezegend ben met de huid van een prille twintiger, maar proactief handelen tegen de rimpels die nog komen zullen, kan zeker geen kwaad. Na afloop grijp ik nog een laatste lunch mee. Eén hap appelcarpaccio, gevolgd door drie happen spinazietagliatelle met kerstomaten en kappertjes. De doos Madeleines die ik op de bodem van mijn koffer had meegesmokkeld, zijn zelfs tot mijn eigen verbazing ongeopend gebleven. Missie geslaagd en mezelf overtroffen. Eat this, hubby!

Meer info via Chenot Palace Weggis.