Citrusvruchten: de ideale detox om het nieuwe jaar in te zetten

Geüpdatet op 21 december 2023 door Mariya Kyulyan en Virginie Dupont Foto’s: Brooke Lark - Unsplash
Citrusvruchten: de ideale detox om het nieuwe jaar in te zetten

Het is alweer zover, de feestdagen zijn voorbij en een nieuw jaar deed haar intrede. Niets beters dan een detox-kuur met citrusvruchten, de ideale manier om je lichaam te resetten en met een schone lei te starten. Kwestie van meteen aan de slag te gaan met je goede voornemens.

De voordelen van citrusvruchten zijn wereldwijd gekend: ze bevatten weinig calorieën, zijn een bron van vezels en vitamine C, verlagen de cholesterol en hebben natuurlijk ontgiftende eigenschappen. Omdat wij er alvast grote fan van zijn, geven we enkele ideeën voor eenvoudige recepten boordevol vitamines. Een echte energieboost!

Lauw water, honing en citroen

Pint Embed Link

Wil je het nieuwe jaar met een goed voornemen beginnen? Hier is er een die heel simpel is: drink een mengsel van lauw water, honing en citroen op een lege maag. Deze wonderdrank is een vitamine C-boost voor je lichaam, hydrateert de huid vanaf het ochtendgloren en zet het organisme in gang. Drink het elke ochtend voor een zichtbaar en langdurig effect.

Citrussmoothie

De eenvoudigste manier om citrusvruchten te consumeren is door ze te drinken. Gooi je favoriete citrusvruchten gewoon in de blender en geniet elke ochtend van je smoothie om je de hele dag door wakker te voelen. Als je je smoothies enkel met citrusvruchten maakt, kan het erg zuur smaken. Aarzel niet om ze te mengen met ander fruit, zoals bijvoorbeeld bananen.

Salade van citrusvruchten

Pint Embed Link

Roze en witte pompelmoes, mandarijnen, bloedsinaasappel, munt, granaatappel en ahornsiroop. Als pittige noot aan het einde van je maaltijd of gewoon als gezond tussendoortje zal deze detox-salade, die voor 100% uit citrusvruchten bestaat, zeker in de smaak vallen. Je kan trouwens al je salades garneren met wat citrusvruchten, het zal je gerechten alleen maar verrijken met kleuren en vitamines.

Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen met limoensap

Een heel eenvoudig idee dat bewijst dat een gerecht esthetisch, aangenaam voor de smaakpapillen maar tegelijk ook erg gezond kan zijn. De frisse finishing touch om je carpaccio af te werken en een vleugje originaliteit aan dit gerecht toe te voegen, is citroenkaviaar. Deze kleine citrusvrucht, die nog weinig bekend maar eens zo verrassend is, bezorgt dit traditionele recept net dat tikkeltje extra. Dit moet je zeker eens uitproberen!

Tartaar van verse tonijn met citrusvruchten

Pint Embed Link

Een ander heerlijk alternatief om citrusvruchten te eten is door ze te combineren met verse tonijn. Deze zeer kleurrijke en frisse tartaar is een goed idee voor een eenvoudige en lichte maaltijd. Meng de blauwvintonijn met roze en witte pompelmoezen en sinaasappels en kruid af met een scheutje olijfolie, bieslook, zout en peper. De combinatie tussen de verse tonijn die op je tong smelt en het zure van de citrusvruchten zorgt voor een ware smaakexplosie in de mond.

Pudding van chiazaad en citrusvruchten

Pint Embed Link

Chiazaad wordt vaak gebruikt in pudding voor desserts. Waarom zou je je chiapudding niet versieren met enkele partjes sinaasappel of bijvoorbeeld gaan voor een chiapudding met kokosmelk en een gelei van pompelmoes? Er zijn evenveel mogelijkheden als citrusvruchten, de keuze is aan jou. Door de vele voordelen van chiazaad te combineren met die van citrusvruchten maak je een heerlijk detox-dessert!

Meer recepten met fruit:

Lichte salade met avocado en bloedsinaasappel

10 makkelijke en gezonde detox-drankjes