5 Belgische frisdranken om te (her)ontdekken

Geüpdatet op 4 april 2022 door Clothilde Van Brussel en ELLE België
5 Belgische frisdranken om te (her)ontdekken © Belgian Craft Drinks

Het aanbod Belgische frisdrankmerken breidde afgelopen jaren  fors uit. Deze vijf ambachtelijke frisdranken zijn een glaasje (of meer) waard!

Lokale en ambachtelijke frisdranken vinden vaker hun weg tot in onze koelkast. In 2020 sloegen enkele Belgische producenten de handen in elkaar en richtten ze Belgian Craft Drinks op, het platform voor wie op zoek is naar originele, lokale en natuurlijke dranken. Na de verspreiding van Ritchie, Simone a soif en Ferm bieden ze twee nieuwe merken aan: Pomton en frOUI. Lekker en lokaal.

Belgian Craft Drinks
© Belgian Craft Drinks

Ritchie

De Belgische limonade Ritchie ontstond al in de jaren 1950, in het tijdperk van gelkapsels en rock-'n-roll, en werd tot het einde van de jaren 1970 geproduceerd in de familiebrouwerij Verlinden in Lubbeek. Na een carrière van 22 jaar besloot limonademaker Jan Verlinden de favoriete limonade uit zijn jeugd nieuw leven in te blazen. Vandaag zijn de limonades van Ritchie verkrijgbaar in vijf smaken: cola (de eerste natuurlijke cola van België), cola zero, citroen en gember, pompelmoes en sinaasappel. Ritchie limonades zijn gemaakt van 100% natuurlijke ingrediënten en gezoet met rietsuiker. Ze bevatten geen conserveringsmiddelen en worden verkocht in glazen flessen met een schroefdop, geïnspireerd op het vintage design van de jaren vijftig .

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Ritchie (@drinkritchie)

Simone a soif!

Simone a soif! is een gamma natuurlijke, biologische limonades op basis van geperst fruit en planten die gedistilleerd werden met stoom. De limonades bevatten geen toegevoegde suikers, zoetstoffen of additieven. Ze zijn niet of licht bruisend en verkrijgbaar in zeven smaken: appel en geranium, komkommer en munt, aardbei en melisse, peer en strobloem, kers en hop, rabarber en lavendel en citroen met munt.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Simone a Soif! (@simoneasoif)

Ferm Kombucha

Ferm is een suikerarme drank met een toegankelijke smaak van kombucha die traditioneel wordt gebrouwen in Brugge. Het licht bruisende karakter maakt het tot een perfect alcoholvrij aperitief met een verfijnde smaak. Probeer de munt en lavendel, blauwe bes en cassis, gember en limoengras of mandarijn met steranijs. Speciale combinaties, heerlijk verfrissend!

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door FERM Kombucha (@fermkombucha)

frOUI

FrOUI is een combinatie van gedroogd fruit en plantaardige infusies met vruchtensap. Het doel van de makers is om de smaakpapillen te laten wennen aan een verminderde suikerinname en tegelijk toch te genieten van frisdrank. De drankjes zijn beschikbaar in perzik, rode vruchten, citroen of hibiscus en zijn verkrijgbaar in glazen flessen of in ecologische kartonnen dozen.

Pomton

Pomton is een premium frisdrank op basis van mediterraans pompelmoessap vermengd met een zachte, sprankelende tonic. De perfecte mix. Pomton werd bedacht door de Antwerpse Nathan en Kim, zij tilden deze bekende combinatie naar een hoger niveau.

 

Dit bericht op Instagram bekijken

 

Een bericht gedeeld door Pomton®️ (@pomton_drinks)

LEES OOK: 4 nieuwe Belgische ginmerken die je moet proeven

(Stagiaire Dewy De Leeneer)