Stress en vermoeidheid : een vicieuze cirkel

Geüpdatet op 14 januari 2022 door ELLE Partner
Stress en vermoeidheid : een vicieuze cirkel © Shutterstock

Als stress je uit je slaap houdt, kunnen planten je helpen ontspannen.

Het is algemeen bekend: stress is dé ziekte van deze tijd. En de pandemie waarvan het einde maar niet in zicht komt, maakt het er allemaal niet gemakkelijker op: de lockdown en andere beperkingen hebben een negatief effect op onze geestelijke gezondheid. Het gebrek aan sociale contacten, de angst om besmet te worden, het feit dat we verplicht moeten thuiswerken en dat de kinderen thuis een beetje doldraaien dragen ook nog bij tot onze stress. Om nog maar niet te spreken van het feit dat januari en februari toch al sombere maanden zijn – de beroemde Blue Monday heet niet voor niets zo. Wat kan je dan doen om de moed erin te houden en zen te blijven?

Stress en vermoeidheid

Geen paniek: het is heel normaal dat je overweldigd raakt door negatieve emoties en een gevoel van diepe uitputting. Intense vermoeidheid is trouwens het meest voorkomende gevolg van stress. Die uitputting is een signaal dat het lichaam moeite heeft om zich aan te passen, dat we onze batterijen niet meer kunnen opladen en dat we geen reserves meer hebben. Die vermoeidheid kan lichamelijk maar ook geestelijk zijn.

Als gevolg daarvan krijgen we last van concentratiestoornissen of kunnen we onze gedachten niet goed ordenen, en dat kan een negatief effect hebben op ons werk. De vermoeidheid begint al als je uit bed komt en is het ergst aan het eind van de dag. Je kent het wel; je dut in als je na je werk even op de bank zit, of je valt in slaap als je Netflix gaat kijken. Maar het ergste is dat deze uitputting, die gevoed wordt door het stresshormoon cortisol, vaak gepaard gaat met slaapstoornissen, prikkelbaarheid en nervositeit. Je hebt moeite om in slaap te komen en wordt middenin de nacht weer wakker. Het resultaat is dat de vermoeidheid nog toeneemt en daardoor raken we nog meer gestrest.

Hoe doorbreek je de vicieuze cirkel?

Er zijn verschillende manieren om de stress en de daaruit voortkomende vermoeidheid tegen te gaan. Het meest voor de hand liggend zijn slapen, regelmatig lichaamsbeweging nemen, gezond eten, zoveel mogelijk in het daglicht komen, en tijd nemen om te ontspannen. Maar dat is lang niet altijd simpel.

Daarom is het de moeite om voedingssupplementen op basis van planten te overwegen. Van sommige is het al heel lang bekend dat ze het lichaam een boost geven en het wapenen tegen stress en vermoeidheid. Dat geldt bijvoorbeeld voor Rhodiola rosea, rozewortel, een plant die cortisolpieken tegengaat. Rozewortel is het voornaamste bestanddeel van Motiv Aid®, dat het lichaam helpt om zich aan te passen aan emotionele stress en fysieke inspanningen, en dat het zenuwstelsel helpt stimuleren. En de Melissa officinalis (beter bekend als melisse) in de Motiv Aid® capsules helpt het geestelijk en psychologisch welzijn ondersteunen en het cognitief stelsel optimaal te doen functioneren. Bovendien helpt het om goed te slapen en spanning en prikkelbaarheid te verminderen. Deze aromatische plant wordt trouwens al sinds de Oudheid gebruikt om de rust te bevorderen, en dat is precies wat het lichaam nodig heeft als het niet kan slapen door de stress.

Motiv Aid® is een voedingssupplement op plantaardige basis en het werkt niet verslavend. Deze capsules met hun unieke combinatie van Rhodiola rosea, Melissa officinalis en vitamine B12 worden in België gemaakt en ze kunnen vermoeidheid helpen verminderen, de werkprestatie helpen verbeteren en je in een betere gemoedstoestand brengen.

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Motiv Aid®.
motivaid.be

Lees ook:
5 tips om je goede voornemens vol te houden in 2022
Moet je je rekening plunderen om je woning herin te richten?
NCEF-REVERSE: de ultieme regenererende routine van FILORGA