Moet je je rekening plunderen om je woning herin te richten?

Geüpdatet op 12 januari 2022 door ELLE Partner
Moet je je rekening plunderen om je woning herin te richten?

Heb je zin om je woning herin te richten of op te smukken met strakke en kwaliteitsvolle meubels en decoratie aan scherpe prijzen? Dan is democratisch design iets voor jou.

Door de jaren heen passen we ons interieur aan onze smaak en voorkeuren aan. Meubels, kleuren, materialen, ... Je woning inrichten bezorgt je een plezier dat geen grenzen kent, behalve dan in je portemonnee. Gelukkig zijn er merken die alles in het werk stellen om een catalogus aan te bieden die voor iedereen toegankelijk is. IKEA, de Zweedse design- en meubelgigant, gaf als eerste democratisch design een centrale plaats in zijn aanbod. Zo heb je geen erfenis of aandelen op de beurs nodig om te kunnen genieten van mooie interieurdecoratie.

DEMOCRATISCH DESIGN, WAT IS DAT PRECIES?

Op het eerste gezicht lijken deze twee woorden bijna tegenstrijdig. Maar als je ze naast elkaar zet, vormen ze een betekenisvolle uitdrukking die de missie die IKEA al sinds 1943 nastreeft perfect weerspiegelt. Zoals de naam al aangeeft, gaat het er bij democratisch design om degelijk design toegankelijk te maken voor het grote publiek. IKEA slaagt in zijn missie door de juiste mix van esthetiek, functionaliteit, kwaliteit en duurzaamheid te combineren tegen een betaalbare prijs. De iconische boekenkast Billy is het ultieme symbool van democratisch design. Hij wordt niet voor niets wereldwijd om de vijf seconden verkocht. De Billy-boekenkast beantwoordt aan de vraag naar een praktische en moduleerbare boekenkast die iedereen een degelijke plek biedt om boeken op te bergen tegen een betaalbaar prijskaartje. Het strakke ontwerp past naadloos bij elk interieur en doorstaat de tand des tijds.

BETAALBAAR, FUNCTIONEEL, MAAR KWALITEITSVOL EN... DUURZAAM!

Dankzij het internet kan je in een handomdraai prijzen vergelijken om de beste deals te vinden. IKEA heeft dit goed begrepen en past zijn aanbod voortdurend aan om het voor zoveel mogelijk mensen toegankelijk te maken. Vazen voor 1 euro, bijzetlampen voor minder dan 5 euro, salontafels voor 20 euro, ... Met meer dan 700 nieuwe artikelen voor minder dan 50 euro in de catalogus hoef je niet te sparen en wekenlang na te denken voordat je ervoor zwicht je woning nog mooier te maken.

In tegenstelling tot wat veel mensen denken, betekent het feit dat een meubel goedkoop is, niet per se dat het niet lang meegaat, moeilijk in elkaar te zetten is of een negatieve invloed heeft op het milieu. De IKEA-producten zijn ontworpen voor het echte leven, niet alleen om er mooi uit te zien. Ze zijn nuttig en functioneel, maar ook gemakkelijk te gebruiken of te monteren. En aangezien we in het jaar 2022 leven, wil IKEA zich uiteraard ook inzetten voor onze planeet. Daarom biedt de meubelgigant tal van mogelijkheden om ook voor je woning een duurzamere levensstijl aan te nemen. De catalogus staat vol met producten die gemakkelijk kunnen worden gerecycled of gemaakt zijn van natuurlijke materialen (60% van de gebruikte materialen zijn hernieuwbaar en 10% zijn gerecycled). Het merk promoot bovendien recycling door tips te geven over hoe je de levensduur van producten kan verlengen of oude meubels kan hergebruiken.

De missie van IKEA is eenvoudigweg te voorzien in wat we allemaal nodig hebben in onze woning om elke dag een beter leven te leiden. Als dit onderwerp je interesseert, luister dan ook zeker naar de podcastreeks Beter Leven Thuis op je favoriete podcastplatform.

Dit artikel is geschreven in nauwe samenwerking met IKEA.
www.ikea.com

Lees ook:
VELUX®: licht en inspiratie
Wat inspireert ons? Designer Chris Glass over iconische momenten en hun invloed op onze creativiteit
Om in te kaderen: zo maak je in no time zelf een gallery wall