Om in te kaderen: zo maak je in no time zelf een gallery wall

Geüpdatet op 17 december 2021 door ELLE België
Om in te kaderen: zo maak je in no time zelf een gallery wall

Uitgekeken op die kale muur, maar geen zin om de verfborstels boven te halen? Al een kleine collectie foto’s en prints verzameld waar je nog niets mee aanvangt? Een gallery wall biedt het antwoord. En het beste van al: je kan het helemaal zelf doen!

Benodigdheden:

  • De afbeeldingen, prints, foto’s of andere kunstwerken die je wil ophangen
  • Kaders en lijstjes die je wil gebruiken
  • Kladpapier of oud kaft- of behangpapier
  • Nagels/spijkers/duimspijkers/dubbelzijdige tape/zelfklevende haken…
  • Hamer
  • Schilderstape
  • Pen/potlood
  • Schaar

Drie simpele stappen voor jouw gallery wall:

1: Papier hier

Het moeilijkste aan een muur vol wall art zal het plannen zijn. Hoe kan je nu weten welke stukken waar moeten hangen? Waar gaan ze het best tot hun recht komen: helemaal bovenaan, in de rechterhoek, langs dit werk of onder dat andere lijstje?

Dat kan je je het beste voorstellen door het effectief op de muur te zien. Neem een aantal vellen kladpapier, of wat kaft- of behangpapier voor de grotere stukken. Leg je stukken wall art er een voor een op en omtrek ze met een pen of potlood. Schrijf er nog even op welke print binnen de specifieke kader komt, en knip ze uit.

2: Test, test? 1,2,3…

Neem wat schilderstape, bevestig ze op al je papieren voorbeelden en probeer naar hartenlust verschillende constructies uit. Je kan beginnen met wat basic tips. Doorgaans hang je het grootste werk bijvoorbeeld (ongeveer) in het midden, en werk je dan je weg naar buiten met de kleinere stukken. Je kan ook best het centrum van je opstelling op ooghoogte hangen. Als je een aantal stukken hebt in dezelfde stijl, kan je proberen om deze aan de uithoeken te plaatsen zodat ze op die manier alles tot één geheel maken.

3: Nailed it!

Nu heb je een kale muur, maar mét je papieren sjablonen op in de perfecte samenstelling voor jouw gallery wall. Nu over naar het echte werk. Meet op de achterzijde van je kader (of eender waar op je print) waar de nagel zou moeten komen. Markeer de afmeting op de papieren, zodat je precies ziet waar je de nagel moet kloppen. Klop ‘m door het stuk papier en haal het weg: nu moet je enkel nog de lijst ophangen!

 

Snuisteren en scrollen

Wil je graag een gallery wall, maar heb je eigenlijk geen idee wat je daar dan tussen wil hangen? Voor zowel de werken als de kaders kan je eens snuisteren op rommelmarkten, in kringwinkels of op tweedehandssites. Zoek eens online naar zelfstandige kunstenaars die je aanspreken of browse even op etsy.com. Scroll door de sites van je favoriete interieurwinkels, of door alle foto’s die je zelf door de jaren heen hebt verzameld! Ook die zouden perfect op je muur kunnen. Als laatste zou je nog je innerlijke kunstenaar kunnen loslaten. Niet alleen geweldig leuk, maar ook een kans om te werken met het exacte kleurenpalet dat je zoekt.

Print Brigitte Bardot

Shop hier

Set bedrukte affiches, zwart-wit

Shop hier

Set van drie prints, terracotta

Shop hier

Matchen of mixen

Alle werken zouden natuurlijk best bij elkaar passen, maar daarvoor moeten ze niet precies dezelfde dingen bevatten. Een bepaalde kleur die overal in terugkomt kan al genoeg zijn om je gallery wall tot een geheel te maken. Je kan er ook bewust voor kiezen om net niets bij elkaar te laten passen, en te gaan voor een en al kleur. Zeker op een volledig lege muur kan dit goed tot zijn recht komen. Nog niet helemaal zeker van het totaalbeeld? Maak simpelweg een documentje op je laptop met foto’s van al je stukken.

To frame or not to frame

Waar je je prints vindt, kan je natuurlijk ook op even mooie kaders en lijstjes uitkomen. Ook die kan je nieuw, bij zelfstandige zaakjes of tweedehands vinden, kant-en klaar of om te DIYen. Maar je hoeft natuurlijk niet alles in te kaderen: je kan ook kiezen voor een set mooie duimspijkers, dubbelzijdige tape… Je kan de prints ook op een klembord bevestigen, tussen een kleerhanger klemmen of tussen een clip die je dan op zijn beurt aan de muur bevestigt.

(stagiaire Emma Wyers)

LEES OOK

Deco DIY: zo maak je zelf een statement piece voor je interieur

Ho to: Zo creëer je een eclectisch maar betaalbaar interieur 

Zo creër je een stijlvolle bureau bij je thuis