Zo creëer je een stijlvolle bureau bij je thuis

Geüpdatet op 27 oktober 2021 door Lore Ginneberge
Zo creëer je een stijlvolle bureau bij je thuis Imaxtree

Heb je een ruimte in huis die je wilt ombouwen en inrichten als bureau? Met deze ideeën en tips creëer je een optimaal ingericht kantoor waar je je goed én productief in voelt.

Zorg voor een goede indeling van je bureau 

De bureauruimte is één van de kamers waar je het grootste deel van je tijd doorbrengt wanneer je thuis bent. De naam van deze kamer is ook heel toepasselijk: idealiter is je bureau de ster van de ruimte, met eventueel een boekenkast of bibliotheek en misschien zelfs een zithoek (groots dromen!) erbij. Maar al te vaak wordt het kantoor misbruikt als opslagruimte, zodat je de kamer enkel nog betreedt om er nog meer opbergdozen neer te zetten. Geef toe, al die spullen zijn een verspilling van kostbare ruimte. Daar heb je een kelder of zolder voor! Een kantoor bij je thuis biedt net de kans om een persoonlijke hoek te creëren in je huis of appartement. Het is immers de kamer waar je je het meest op je gemak moet voelen.

bureau kantoor inrichten thuis
Imaxtree

Bij het inrichten van je bureau is het belangrijk om de ruimte niet volledig vol te proppen. Het doel is om niet alleen je werkruimte te optimaliseren, maar daarnaast ook je comfort. Praktisch gezien moet een kantoor een werktafel met accentverlichting hebben of voldoende natuurlijk licht.

urban outfitters kantoor bureaulamp
Koperen bureaulamp, Urban Outfitters

Shop hier

Onder sommige bureaus kan je opbergdozen of een kastje kwijt, waarin al je nuttige en essentiële accessoires een plaats krijgen uit het zicht. Een ander idee is om je eigen mini-bibliotheek aan te leggen met zowel professionele- als vrijetijdsboeken. Zorg ervoor dat je leefruimte zo wordt ingericht dat er een balans is tussen werk- en ontspanningsruimte. Want jawel, in een ideaal kantoor moet je je na het inspannen ook kunnen ontspannen!

Accessoires om je bureau in te richten

De inrichting van je (home) office staat of valt bij de juiste accessoires. Deze zijn zowel praktisch (verlichting of kantoorartikelen), maar ook voornamelijk mooi (bijvoorbeeld een design stoel in Scandinavische stijl). Gebruik de beschikbare oppervlakte van je bureau voor essentiële accessoires,  maar prop je werkruimte niet vol. Voor een persoonlijke toets zet je een kadertje met een foto of leuke quote neer, dat geeft meteen extra motivatie. Om onnodige rommel op je bureau te voorkomen, kan je investeren in een mooie doos met kleine gebruiksvoorwerpen erin: nietjes, elastiekjes, reservepotloden, documenten... Zet deze doos vervolgens weg onder je bureau als het even te druk wordt.

Made opbergdozen
Set opbergkoffers, Made

Shop hier

In de omgeving van je bureau kun je wat huiselijke gezelligheid toevoegen met bijvoorbeeld een geweven tapijtje op de vloer. Laat de muren grotendeels leeg en zorg voor lijsten die goed bij de rest van de kamer en de inrichting passen. Zoek de juiste balans tussen praktische opbergruimte en mooie decoratie: houd in gedachten dat elk deel van de ruimte zijn eigen functie heeft!

bureau kantoor inrichten thuis
Imaxtree

5 ideeën om je kantoor te decoreren

1. Ga voor groen

De manier waarop je je kantoor inricht hangt af van de locatie en de ruimte. Denk vooral aan losse deco die je makkelijk aan kan brengen, maar even snel weer kan verwijderen. Een eerste belangrijke suggestie is om wat groen aan je werkruimte toe te voegen. Daarmee geef je een warme toets aan een ruimte die vaak heel strak en sober oogt. Bovendien kunnen planten je productiviteit en creativiteit aanzienlijk verbeteren. Wil je geen extra werk, investeer dan in een kunstplant, maar de meeste mensen stellen een echte plant meer op prijs. Let op: je kantoor is geen jungle! Houd het dus bij enkele kleine plantjes.

kantoor thuis decoratie
Imaxtree

2. De juiste stoel

Omdat de meesten onder ons een groot deel van de tijd zittend doorbrengen, is een goede lichaamshouding van groot belang. Investeer daarom in een goede ergonomische stoel voor een optimale zithouding aan je bureau. Er bestaan daarnaast staande werktafels, bureaus met een loopband of zitballen. Kies de optie die bij je past.

westwing bureaustoel
Witte bureaustoel, Westwing

Shop hier

3. Een leuke fauteuil

Zoals eerder vernoemd, is jouw comfort op kantoor van het allergrootste belang. Een extra fauteuil is geen overbodige luxe, want als je op het einde van je werkdag even wilt ontspannen kan dat best in een comfortabele (en mooie) zetel. Kies voor leuk design dat past bij de rest van je interieur.

bureaustoel fauteuil laredoute kantoor
Bedrukte Fauteuil, La Redoute

Shop hier

4. Een persoonlijke toets

Het is altijd aan te raden om een werkruimte een beetje persoonlijker te maken. Denk aan een object dat op de één of andere manier belangrijk is voor jou. Zelfs wanneer je in een open ruimte werkt of vanuit je eigen huis: een fotolijst, een deco-object kan leuk zijn om je persoonlijkheid te laten zien.

kantoor inrichten thuis home office
Imaxtree

5. Een accentmuur

Tot slot nog een laatste tip: als je van veel bonte versiering houdt en tussendoor je ogen liever op een neutrale kleur wilt laten rusten, is het leuk om slechts één muur te schilderen in een originele kleur. Kies bijvoorbeeld voor een tint die past bij jouw fauteuil. Dit geeft gegarandeerd een extra boost aan jouw kantoor!

LEES OOK