Met deze tips gaan je planten nooit meer dood

Geüpdatet op 26 mei 2020 door Lore Ginneberge
Met deze tips gaan je planten nooit meer dood

Ben je zo iemand wiens planten na twee minuten slap en bruin over de bloempot hangen? Dankzij deze tips verandert zelfs de ergste plantenhouder in een green queen.

Planten verzorgen, het is niet voor iedereen weggelegd. Terwijl sommigen met succes een indoor jungle creëren, maken anderen er in no time een dorre woestijn van. Kan jij wel wat hulp gebruiken? Lees snel verder.

Koop sterke planten

De eerste stap: maak het jezelf niet te moeilijk. Als beginnende planteigenaar kies je best voor soorten die weinig verzorging vragen. Denk aan een cactus, aloë vera of sanseveria. Bekijk hier ons volledig lijstje sterke planten.

planten verzorgen makkelijk
Aloë Vera / Sanseveria / Cactus

Omgekeerd zijn er ook exemplaren die veel werk vragen. Ben je nog geen plantenexpert, blijf dan vooral weg van varens, orchideeën, bananen- en vijgenplanten. Deze soorten, hoe mooi ook, zijn moeilijk in leven te houden.

moeilijke planten verzorgen
Varens / Bananenplant / Vijgenplant

Lees ook: Deze slaapkamerplanten zorgen voor een goede nachtrust.

Speel plantendokter

Als je planten ongelukkig zijn, zie je dat meteen. Elke afwijking vraagt echter om een andere oplossing. Dit korte lijstje biedt hulp:

  • Slappe of vallende bladeren: Je plant krijgt mogelijk te weinig licht, verzet hem dus naar een zonniger plekje maar vermijd direct zonlicht. Een andere oorzaak is te weinig of net te veel water. Controleer of er overtollig water in de pot zit, en giet dit eventueel af. Bij te weinig vocht kan je de plant even laten weken in een emmer water.

 

  • Bruine topjes of vlekken: Ook hier is een tekort aan licht de oorzaak. Verplaats je plantje, zeker in de winter, en knip de bruine bladeren weg.

 

  • Gelige bladeren: Controleer of je plant niet teveel zonlicht krijgt, want het gevolg daarvan zijn deze gele bladeren.

 

  • Bruine stengels: Dit duidt erop dat je plant onder water staat door plaatsgebrek. Verpot je plant en zorg ervoor dat het water weg kan lopen.

Planten-apps

planten verzorgen apps

Weet je echt helemaal niets over planten? Gespecialiseerde apps bieden raad. Zo is er iNaturalist, een applicatie bedoeld om fauna en flora te herkennen in de natuur, maar je kan deze app net zo goed gebruiken voor je huisplanten. Ook PlantSnap is zo'n hulpmiddel. Dan is er nog MijnTuin, een gids voor tuiniers (in spe) waarbij je onder andere een lijstje kan maken met jouw plantensoorten en hun verzorging.

Lees ook: DIY: maak je eigen plantenterrarium.

Zelfhulpboeken

Naast digitale gidsen, kunnen ook boeken helpen. Het 'Handboek voor mensen die hun kamerplanten altijd dood laten gaan' staat alvast op ons lijstje. Voor wie tegelijk hulp en interieurinspiratie wilt, is 'Living With Plants' een aanrader. En wie tenslotte enkel raad wilt bij z'n makkelijke plantjes kan 'House of Plants' gebruiken, een gids voor cactussen en luchtplantjes.

Robot-bloempot

hexa planten verzorgen
Foto: Sun Tianqi

Als alles hierboven faalt, is het misschien tijd om artificiële hulp in te roepen. Maak kennis met Hexa, de robot die je planten meevoert naar de beste plekjes in de zon. Let op, niet geschikt voor wie een spinnenfobie heeft. Het robotje heeft namelijk poten die doen denken aan een krab en een spin (bekijk dit promofilmpje). Het toestel kost je wel bijna duizend euro. Misschien toch nog eerst zelf je groene vingers bovenhalen.