Dit vertelt niemand je over het leven in een klein appartement

Geüpdatet op 29 augustus 2018 door Isabelle
Dit vertelt niemand je over het leven in een klein appartement

Eindelijk een eigen stekje gevonden, maar groot is het niet? Let op deze tien valkuilen bij het verbouwen en tover je kleine flat om tot een heus paleis! 

Klein wonen, het is een lot dat de meesten onder ons beschoren is en het brengt de nodige uitdagingen met zich mee: een voet in de badkuip, de andere in de gang. Je tanden poetsen boven het fornuis en met je vrije hand ook nog even de voordeur openen. Een nachtmerrie? Dat hoeft het niet te zijn. De Gentse architecte Helene Van Marcke legt uit hoe je een kleine ruimte optimaal benut, veel groter laat lijken én omtovert tot een droomnestje waaruit je nooit meer wil verhuizen. De sleutel tot geluk in een piepkleine flat? Onthoud deze tien regels:

1) Maak van je keuken een leefruimte! Door het gebruik van decoratieve objecten, warme materialen en leuke verlichting maak je van je keuken een gezellige plek waar elk uur van de dag kan doorgebracht worden. Ook door de keuken open te houden bombardeer je het tot hart van een woning, waar je naast koken ook kan lezen, werken, ontspannen en uren babbelen met je gasten.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 1

2) Wees creatief met het gebruik van natuursteen. Natuursteen vraagt altijd om een redelijk budget.  De hoge kosten van de steen zelf en het bijkomend maatwerk kunnen echter gedrukt worden door te kiezen voor een werkblad van twee centimeter. Een strak uitgelijnd werkblad maakt het geheel niet alleen goedkoper, je keuken oogt ook minder zwaar en straalt meteen meer klasse uit.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 4

1/

3) Denk praktisch bij de keuze van je materialen. Wanneer je voor natuursteen kiest, maar het vele en tijdrovende onderhoud ervan wil vermijden, kies je best voor een variant met veel plekken en fossielen. Op die manier zijn plekken door zuren veel minder zichtbaar.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 5

4) Gebruik spiegels. Het gebruik van spiegeloppervlakken kunnen een handige manier zijn om onrechtstreeks nadruk te leggen op bepaalde perspectieven, om bepaalde uitzichten in de kijker te zetten en om de ruimte optisch te vergroten.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 8

2/

5) Decoreer je muren met licht. Geen fan van behangpapier, maar wil je toch je muur bekleden? Een mooie wandlamp kan voor een leuk effect zorgen en brengt 's avonds een extra warme sfeer.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 14

6) Doe eens gek! Het toilet is de ruimte van korte bezoeken, zowel door jezelf als door gasten, en is dus de perfecte ruimte om je volledig te laten gaan in je interieur. Kies een crazy behang, overdrijf met lichtarmaturen, enzovoort. De bezoeker van het kleine kamertje zal alleszins aangenaam verrast zijn.

Hélène Van Marcke Montmartre 10

3/

7) Verhoog het entertainment in doorgangsruimten. Om een doorgangsruimte zoals een bureau, een inkomhal, een gang, etc. interessanter te maken, kan je die ruimte inrichten als bibliotheekkamer. Door het toevoegen van decoratiestukken en boeken geef je de ruimte een speels karakter.

Hélène Van Marcke Montmartre 5

8) Wil je een benauwend, krap gevoel verlijden? Speel dan met grote lijnen. Zorg dat je van de ene kamer naar de andere kunt kijken. Op die manier verbind je de kamers (optisch) met elkaar en verhoog je het gevoel van bewegingsvrijheid. Wanneer je in de’ verbonden kamer’ een uitzicht of een schilderij als focus point gebruikt, zet je de verbinding en openheid extra in de kijker.

Hélène Van Marcke Montmartre 7

4/

9) Kies voor een vrijstaand bad. Bij een kleine badkamer is het plaatsen van een vrijstaand bad nooit een slecht idee. Omdat de vloer rond het bad doorloopt, voelt de ruimte groter aan.

Hélène Van Marcke Montmartre 12

10) Weer chaos! Om chaos in je kasten tegen te gaan, is het slim om je boeken en/of attributen per kleur te organiseren. Op die manier creëer je rust en vindt je snel alles terug.

Hélène Van Marcke Montmartre 8

10) Zorg voor openheid in je interieur. Om een aparte ruimte of kamer te creëren maar toch de openheid te bewaren, kan je kiezen voor glas. Door het gebruik van glas blijven de ruimten visueel verbonden, het verruimt je interieur en maakt je woning lichter.

Hélène Van Marcke Montmartre 13