10 tips van een architect voor het inrichten van een klein appartement

Geüpdatet op 10 maart 2023 door Isabelle Vander Heyde en ELLE België Foto’s: Athos Burez
10 tips van een architect voor het inrichten van een klein appartement Athos Burez

Eindelijk een eigen stekje gevonden, maar groot is het niet? Let op deze valkuilen bij het inrichten van een klein appartement.

Klein wonen, het is een lot dat de meesten onder ons beschoren is en het brengt de nodige uitdagingen met zich mee: een voet in de badkuip, de andere in de gang. Je tanden poetsen boven het fornuis en met je vrije hand ook nog even de voordeur openen. Een nachtmerrie? Dat hoeft het niet te zijn. De Gentse architect Helene Van Marcke legt uit hoe je een kleine ruimte optimaal benut, veel groter laat lijken én omtovert tot een droomnestje waaruit je nooit meer wil verhuizen. De sleutel tot geluk in een piepkleine flat? Onthoud deze 11 regels:

1. Maak van je keuken een leefruimte

Door het gebruik van decoratieve objecten, warme materialen en leuke verlichting maak je van je keuken een gezellige plek waar elk uur van de dag kan doorgebracht worden. Ook door de keuken open te houden bombardeer je het tot hart van een woning, waar je naast koken ook kan lezen, werken, ontspannen en uren babbelen met je gasten.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 1 klein appartement inrichten

2. Wees creatief met het gebruik van natuursteen

Natuursteen vraagt altijd om een redelijk budget. De hoge kosten van de steen zelf en het bijkomend maatwerk kunnen echter gedrukt worden door te kiezen voor een werkblad van twee centimeter. Een strak uitgelijnd werkblad maakt het geheel niet alleen goedkoper, je keuken oogt ook minder zwaar en straalt meteen meer klasse uit.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 4

3. Denk praktisch bij de keuze van je materialen

Wanneer je voor natuursteen kiest, maar het vele en tijdrovende onderhoud ervan wil vermijden, kies je best voor een variant met veel plekken en fossielen. Op die manier zijn plekken door zuren veel minder zichtbaar.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 5 klein appartement

4. Gebruik spiegels

Het gebruik van spiegeloppervlakken kunnen een handige manier zijn om onrechtstreeks nadruk te leggen op bepaalde perspectieven, om bepaalde uitzichten in de kijker te zetten en om de ruimte in een klein appartement optisch te vergroten.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 8

5. Decoreer je muren met licht

Geen fan van behangpapier, maar wil je toch je muur bekleden? Een mooie wandlamp kan voor een leuk effect zorgen en brengt 's avonds een extra warme sfeer.

Hélène Van Marcke Hoogpoort 14

6. Leef je helemaal uit met het toilet

Het toilet is de ruimte van korte bezoeken, zowel door jezelf als door gasten, en is dus de perfecte ruimte om je volledig te laten gaan in je interieur. Kies een prettig gestoord behang, overdrijf met lichtarmaturen, enzovoort. De bezoeker van het kleine kamertje zal alleszins aangenaam verrast zijn.

Hélène Van Marcke Montmartre 10

7. Verhoog het entertainment in doorgangsruimten

Om een doorgangsruimte zoals een bureau, een inkomhal, een gang, etc. interessanter te maken, kan je die ruimte inrichten als bibliotheekkamer. Door het toevoegen van decoratiestukken en boeken geef je de ruimte een speels karakter.

Hélène Van Marcke Montmartre 5

8. Verbind de ruimtes met elkaar

Wil je een benauwend, krap gevoel vermijden? Speel dan met grote lijnen. Zorg dat je van de ene kamer naar de andere kunt kijken. Op die manier verbind je de kamers (optisch) met elkaar en verhoog je het gevoel van bewegingsvrijheid. Wanneer je in de 'verbonden kamer’ een uitzicht of een schilderij als focuspunt gebruikt, zet je de verbinding en openheid extra in de kijker.

Hélène Van Marcke Montmartre 7

9. Kies voor een vrijstaand bad

Een klein appartement met zo mogelijk nog kleinere badkamer? Stap af van de klassieke inloopdouche en denk ook eens aan het plaatsen van een vrijstaand bad. Omdat de vloer rond het bad doorloopt, voelt de ruimte groter aan.

Hélène Van Marcke Montmartre 12

10. Creëer visuele rust

Om chaos in je kasten tegen te gaan, is het slim om je boeken en/of attributen per kleur te organiseren. Op die manier creëer je rust en vindt je snel alles terug.

Hélène Van Marcke Montmartre 8

11. Breek het interieur van een klein appartement open

Om een aparte ruimte of kamer te creëren maar toch de openheid te bewaren, kan je kiezen voor glas. Door het gebruik van glas blijven de ruimten visueel verbonden, het verruimt je interieur en maakt je woning lichter.

Hélène Van Marcke Montmartre 13

klein appartement inrichten architect