Hoe begin je aan het inrichten van je keuken?

Geüpdatet op 23 mei 2022 door ELLE Partner
Hoe begin je aan het inrichten van je keuken? ©Krëfel Keukens

Een goed ingerichte keuken kan je heel wat tijd én moeite besparen. De zogenaamde ‘keukendriehoek’ helpt je je keuken optimaal in te delen. Zo begin je eraan.

De keukendriehoek is een praktisch hulpmiddel waarmee je kan nagaan of de basis van je keuken goed zit. Hoe het precies in zijn werk gaat? Teken een driehoek in je keuken waarbij je de kookplaat, wasbak en koelkast met elkaar verbindt. Dit zijn immers de drie toestellen die je tijdens het koken het vaakst benut. Check of deze goed bereikbaar zijn en tel de afstanden van de drie bij elkaar op. De som van de zijden van de optimale keukendriehoek is immers niet groter dan zes à acht meter. Daarbij zijn de kookplaat en wasbak best maximaal twee meter van elk verwijderd.

De indeling van je keuken hangt vervolgens af van de vorm van de ruimte.

  •  I-vorm

De I-vorm is ideaal voor smalle ruimtes. Hierbij liggen alle elementen van de keukendriehoek op een lijn. Tip: bij deze vorm plaats je de spoelbak best centraal en voorzie je keukenkast tussen de wasbak en kookplaat.

  • L-vorm

De L-vorm is een van de meest voorkomende opstellingen en staat garant voor een optimale werkdriehoek. Tip: vermijd verloren hoekruimte door slimme oplossingen zoals hoekkasten.

  • Parallelle keuken

De parallelle keuken zorgt voor een optimale circulatie. Bij deze opstelling kan je een groot werkblad kiezen en geniet je bovendien van veel opbergruimte. Tip: opteer alleen voor deze opstelling indien er voldoende afstand tussen de twee keukenblokken kan bewaard worden.

  •  U-vorm

Bij een U-vorm is alles binnen handbereik. Deze opstelling zorgt voor voldoende werkblad en opbergruimte. Tip: de U-vorm is enkel aan te raden in voldoende brede ruimtes (minimum 3 meter breed).

  • Keukeneiland

Een keukeneiland is dé blikvanger bij open woningen. Het kan verbonden zijn aan de keuken of er los van staan en het biedt zowel extra opbergruimte als werkblad. Tip: plaats het eiland zo dat het de keuken afbakent van de rest van de open leefruimte.

Think outside the box

Denk verder dan alleen je keukenruimte en durf uitbreiden naar de aangrenzende ruimte. Op die manier creëer je makkelijk extra opbergruimte buiten de keuken. Je kan bijvoorbeeld je keuken een stukje laten doorlopen in je eetkamer door om de hoek een of meerdere ondiepe hoge kasten te plaatsen. Kastjes op werkbladhoogte kan je trouwens ook als dressoir gebruiken.

Meer tips & tricks vind je op krefelkeukens.be.

Krëfel Keukens

Op zoek naar professioneel keukenadvies op maat? Dan ben je bij Krëfel Keukens aan het juiste adres! Met hun 34 showrooms verspreid over heel België, vind je altijd wel een showroom in je buurt. Je persoonlijke Krëfel keukenconsulent helpt je er graag verder in je zoektocht naar de keuken die perfect op jouw behoeften is afgestemd. Zo kan je niet alleen rekenen op een ruim aanbod aan materialen, afwerkingen en uitrustingen maar ook op expertise bij de keuze van je apparaten. Ontdek hun geweldige actie van de maand! Maak een afspraak om de actie in een showroom dicht bij jou te ontdekken.

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Krëfel Keukens.
krefelkeukens.be

Lees ook :
VELUX®: licht en inspiratie
Sneakerwinkel Sidestep zet SeaMeHappy in de spotlight
We love: de artistieke én eco VEJA x Marni sneaker collab