De 4 meest voorkomende interieurvragen voor jou beantwoord

Gepubliceerd op 23 juli 2021 door ELLE België
De 4 meest voorkomende interieurvragen voor jou beantwoord

Herinner je je nog de aankondiging van Seemble, de webshop voor magazine-achtige interieurs? Wel, we hebben nog beter nieuws. Naast alle knappe hebbedingen die je er binnenkort shopt, verleent onze redactie in samenwerking met het shoppable interieurmagazine de beste tips voor de inrichting van je eigen stek. 

Je leest dat goed: onze ELLE-interieurjournalisten delen in samenwerking met Seemble de komende maanden hun expertise die samenhangen met allerlei interieurvraagstukken. Deze week beantwoordt het team van interieur experts de vier meest voorkomende vragen die we ons stellen wanneer je een interieur vormgeeft. Vier schijnbaar simpele vragen, maar vaak blijkt de oplossing toch niet zo evident. De juiste beslissingen maken is namelijk niet altijd even gemakkelijk. Herken je je eigen struggles hierin? Lees dan snel verder! 

Worstel je zelf ook met een interieurvraag? Stel ze dan op de Seemble website, en één van de interieurexperts neemt persoonlijk contact met je op voor het antwoord op je vraag!

Vraag 1: Hoe kies ik de juiste kleur in een ruimte?

Dé interieurkwestie die we met moeite kunnen ontwijken, is de kleurkeuze van je ruimte. Een belangrijk vraagstuk om op te lossen, want de kleur in een ruimte is namelijk heel erg bepalend voor de sfeer die er zal heersen. Vaak gaat een kleur kiezen ook gepaard met een hoop keuzestress. Daarnaast is je lievelingskleur soms ook niet altijd de beste oplossing voor je interieur. Ons advies? Laat je even leiden door onderstaande tips voor je eraan begint.

Zet de juiste toon

Start met het bepalen van de mood en de sfeer die je wil creëren in je ruimte. Warme tinten (rood-, oranje- of geeltinten) hebben een speels en energetisch effect op een ruimte. 

Koelere tinten (groen-, blauw-, indigo- en violettinten) laten dan weer hun inspirerende, ontspannende en meditatieve kracht doorschemeren. Tenslotte zijn zwart en bruin aardetinten die in diverse variaties doorheen een huis gebruikt kunnen worden.

Analyseer de ruimte

In een zuidelijk georiënteerde ruimte schijnt er warmer licht binnen, wat mooi samengaat met een koel tot neutraal kleurenpalet. Een noordelijk georiënteerde ruimte anderzijds, krijgt meer kouder licht binnen en heeft meer baat bij warmere tinten. De hoeveelheid natuurlijk licht dat een kamer binnen schijnt, speelt dus een belangrijke rol. Wanneer de ruimte maar op weinig natuurlijk licht kan rekenen, is het dus verstandiger om de ruimte op te helderen met een lichter kleurenpalet.

Tenslotte is ook de grootte van een ruimte een bepalende factor in je kleurkeuze. Lichtere tinten kunnen een kleine ruimte vergroten, terwijl donkere tinten net het omgekeerde effect hebben. Wil je voorkomen dat de muren op je afkomen, vermijd dan zeker donkere kleuren in een kleine ruimte.

Synchronisatie 

Is er een bepaald item zoals een kussen of een plaid dat je graag in een ruimte wil tentoonstellen? Heel erg populair momenteel: ga na of de kleur van het item ook werkt op één van de muren in de ruimte en stem ze op elkaar af. Hou bij het kiezen van een kleur in een ruimte ook rekening met onveranderlijke aspecten zoals de vloer, je hoofdmeubilair en de raamkozijnen. 

Wat je ook doet, het is aangeraden om met staaltjes te werken vooraleer je met je verfkwasten begint te zwaaien. De sfeer en de richting van het licht in een ruimte zijn beïnvloedende factoren die je best meeneemt in je keuzeproces voor de kleur van je ruimte. Los van alle stijlgeboden geven we je deze tip nog mee: vertrouw op je buikgevoel en have fun! 

Vraag 2: Hoe hoog hang ik mijn gordijnen? 

Een tweede vraag uit de categorie 'veelvoorkomende maar toch niet zo evidente interieurvragen'? De positie van je gordijnen. Waar hang je je gordijnroede voor een optimaal praktisch en esthetisch effect? Net boven het raam of net onder het plafond? Geen van beiden is juist! Het juiste antwoord luidt als volgend: de gordijnroede hang je het best op 2/3e afstand tussen het plafond. De uiteinden van de roede laat je best zo'n 25-30 centimeter aan elke zijde van het raam uitsteken voor een gebalanceerde look. De gordijnen moeten vervolgens voldoende lengte hebben, zodat ze de vloer lichtjes raken.

Vraag 3: Hoe bepaal ik de juiste grootte voor een tapijt in mijn ruimte?

Een tapijt kan wonderen doen voor een ruimte. Meer nog, het is een onmisbaar item dat textuur aan een ruimte biedt en tegelijkertijd de verschillende meubelstukken verbindt met elkaar. Daarnaast kan een tapijt ook een visuele scheiding tussen twee zones creëren en meer warmte en gezelligheid naar de ruimte brengen. De stelregel hier? Kijk naar de grootte van je ruimte wanneer je een tapijt zoekt. In het algemeen zou je tapijt ongeveer 60 cm kleiner dan de kortste wand in de ruimte moeten zijn. 

In de woonkamer

Een tapijt in een woonkamer wordt meestal gebruikt om je sofa, salontafel, bijzettafels en fauteuil(s) in eenzelfde zone visueel te verbinden. In een grote woonkamer is het beter om al het meubilair op je tapijt te plaatsen om meer textuur aan je ruimte te geven. In een kleinere woonkamer zal de ruimte juist groter lijken wanneer we de uiteinden van het tapijt duidelijk kunnen zien. De stelregel hier? Plaats je meubilair geheel of gedeeltelijk op je tapijt. Vermijd echter het leggen van een klein tapijt tussen je meubilair in, want dat doet net uitschijnen dat je interieur niet in evenwicht is. 

In de eetkamer

Een tapijt onder je eettafel en -stoelen kan de eetkamer aantrekkelijker doen lijken. Het is esthetisch aangeraden om een tapijt te leggen wanneer je eetkamer zich in dezelfde ruimte als je keuken of woonkamer bevindt. Op die manier scheidt je de verschillende zones op subtiele wijze van elkaar. De stelregel hier? Een tapijt in de eetkamer zou 60 tot 70 centimeter breder dan de eettafel aan alle uiteinden moeten zijn. Op die manier vermijd je dat je met de poten van je stoel onder het tapijt blijft hangen. Is je eettafel rond? Dan gelden dezelfde regels, maar je gaat dan best voor een rond tapijt.

In de slaapkamer 

Een tapijt kan je op verschillende wijzen in een slaapkamer leggen. Zo kan je voor twee lopers aan elke zijde van het bed kiezen of leg je een groot tapijt (gedeeltelijk) onder het bed. Het is tenslotte aangenamer om je voeten op een zacht tapijt dan op een koude vloer te laten landen bij het opstaan.

Vraag vier: Waar plaats ik best kunst tegen de muur?

Een streepje kunst in huis kan de kers op de taart in een interieur zijn én dat tikkeltje meer voor een ruimte betekenen. Kunst is immers een fantastische manier om je huis een persoonlijke toets te geven. Maar waar en hoe hang je nu precies je kunst op? Onze stelregel? Of je nu kiest voor één enkel stuk, een poster of een gallery wall tegen de muur, hou er rekening mee dat het centrum van de muur altijd op ooghoogte moet zijn wanneer je voor de muur staat, ongeacht de aard van het kunstwerk (een enkel stuk vs. een constellatie van posters). In dit geval (zie foto) bevindt het centrum van de gallery wall zich op ooghoogte.

Meer informatie nodig? Ga snel naar seemble.com en neem persoonlijk contact op met één van de medewerkers voor een interieuroplossing op maat.