Wat inspireert ons? Designer Chris Glass over iconische momenten en hun invloed op onze creativiteit

Gepubliceerd op 12 januari 2022 door ELLE Partner Foto’s: Daniel Sommer
Wat inspireert ons? Designer Chris Glass over iconische momenten en hun invloed op onze creativiteit

Soms lijkt het alsof onze eigen creativiteit vastloopt. Al wat er dan nodig is, is een nieuwe indruk, een beeld, een smaak of een geur en plots ontstaan er nieuwe zenuwbanen in onze hersenen en vindt onze creatieve geest de ruimte om zich weer te ontplooien. In dit interview vertelt de Amerikaanse interieurontwerper Chris Glass over wat hem inspireert en hoe hij zelf op zoek gaat naar nieuwe indrukken.

Tanqueray sprak met Chris Glass in zijn appartement in Berlijn @aptmberlin, en had het met hem over zijn leven als designer, zijn inspiratiebronnen en iconische momenten in zijn leven. En of het nu gaat over de keuze van de kleur op de muur, een kunstwerk of de juiste gincocktail, hij heeft altijd dezelfde leuze: hij probeert alledaagse situaties steeds een bijzondere betekenis te geven.

Op zoek naar "Iconic Moments"

Wat inspireert jou in het leven?

Chris Glass: De natuur inspireert mij, reizen, verhalen, mensen of zelfs gewoon een glimlach. De waarheid inspireert me, rechtvaardigheid inspireert me. Ik raak geïnspireerd door kleine dingen: een haarlokje op een kinderhoofd, of de wind op mijn huid voelen. Een moment van stilte hebben, of naar een geweldig nummer luisteren. Voor mij zit het leven vol iconische momenten, bepaald door de mensen om mij heen.

Je motto is: "Elevate the ordinary". Wat betekent dat precies voor jou?

Voor mij draait het erom de hele dag bewuste beslissingen te nemen. Een goede gin – in mijn geval liefst de iconische Tanqueray London Dry Gin – geeft iets bijzonders aan een drankje. Prachtige bloemen in een eenvoudige vaas hebben hetzelfde effect, net zoals een bijzonder dessert na het eten of een voorwerp op mijn schouw dat mij doet denken aan een reis – het gaat om deze kleine dingen die de ervaring van het moment verrijken.

Tanqueray

Een Tanqueray & Tonic is voor mij het perfecte drankje om de avond mee te starten. De smaak is heerlijk en het is eenvoudig om te maken– een glas gevuld met ijs, 50 ml Tanqueray London Dry Gin, 150 ml Premium Tonic en een schijfje limoen. Even roeren en klaar. Je geniet er natuurlijk het beste van in leuk gezelschap samen met geliefden.

Alles is een kwestie van perspectief

In welke omgeving kun je jouw creativiteit beter tot uiting laten komen? In een grote, ruime loft of in een klein landhuis met allerlei hoekjes?

Creatief zijn betekent voor mij reageren op mijn omgeving en oplossingen vinden voor zaken die op het eerste zicht nauwelijks te veranderen zijn. Een loft kan zo enorm en leeg zijn dat de uitdaging om een woonruimte te ontwerpen die gezelligheid uitstraalt, mijn verbeelding prikkelt. Maar ik kan evenzeer creatief worden in een kleine kamer, als ik moet uitzoeken hoe die ruimte kan gebruikt worden. Een bijkomend voordeel bij een huis op het platteland is dat de natuur daar een achtergrond is die voortdurend verandert en voor mij werkt dat bijzonder inspirerend.

Hoe zou je de verhouding tussen creëren en samenstellen in je werk beschrijven? Welke opdracht is uitdagender?

Samenstellen is voor mij bijna een soort instinct geworden – het is de manier waarop ik mijn leven leef. Ik selecteer zorgvuldig en probeer in dat proces creatief te zijn en elke dag iconische momenten te beleven. Creativiteit daarentegen is iets waar ik me soms op moet concentreren, omdat je gemakkelijk in een routine vervalt. "Wees nieuwsgierig" is daarbij mijn mantra, en dat maakt mijn honger naar persoonlijke ontwikkeling wakker.

Tanqueray
Creativiteit leeft ook van vertrouwen in de eigen ideeën.

Creatief werk betekent permanente ontwikkeling

Vormen de verwachtingen van anderen een zekere druk voor een creatieveling zoals jou?

Niemand legt zo veel druk op mij als ikzelf. Maar dat heeft mij in de loop der jaren ook geleerd om de verwachtingen transparanter te formuleren – zodat iedereen weet in welke richting we gaan en hoe we daar komen. Creatief werken betekent dat zaken voortdurend evolueren. Het is daarom ook een inspiratie om klanten mee te nemen op die reis. Ik zie dat veel meer als een kans dan als druk.

TANQUERAY X ABEL ODOR
Amsterdams parfumlabel Abel Odor en gin-merk Tanqueray introduceren hun eerste huisparfum met de subtiele geur van de vier key botanicals die ook in de iconische London Dry Gin verwerkt zijn.

In het kader van je werk reis je veel en ontmoet je de meest uiteenlopende mensen. Welke plaats die je in de laatste jaren bezocht hebt, fascineerde je het meest, en wie is voor jou een inspiratiebron?

De plaatsen die mij het meeste inspireren zijn de plaatsen die onaangetast zijn en van de rest van de wereld afgesloten zijn. Marrakesh is daar een goed voorbeeld van. Je vindt daar hoekjes waar het voelt alsof de tijd is blijven stilstaan, en de kleuren, geuren en geluiden zijn een feest voor je zintuigen. Daar keer ik altijd van terug vol nieuwe inspiratie. Wat inspirerende mensen betreft, zijn het vooral mijn peetkinderen die mij beïnvloeden. Hun nieuwsgierigheid, hun flexibiliteit en hun levensvreugde doen mij verlangen om mijn leven ook zo te leiden.

Ontdek nu meer over Chris Glass en de iconische Tanqueray Gin!

Dit artikel kwam tot stand in nauwe samenwerking met Tanqueray.
Instagram: @tanqueraygin

DRINKiQ.com| Ons vakmanschap drink je met verstand.

 

Lees ook :

House of Gucci : fascinerend drama op het witte doek

Mercury Mysteries, of waarom Queen-frontman Freddie Mercury ook na 30 jaar nog onsterfelijk is

DIY: 10 kerstcadeaus die je zelf kan maken