5 tips om je goede voornemens vol te houden in 2022

Gepubliceerd op 12 januari 2022 door Maxine Detaellenaere
5 tips om je goede voornemens vol te houden in 2022 Unplash

Het kriebelt om een jaar als 2022 goed te beginnen vol goede voornemens. Helaas halen ze maar al te vaak het einde van januari niet. Zo houd je ze dit keer wel vol!

Een carrièreswitch maken, je goed in je vel voelen, gezonder gaan leven... Het is verleidelijk om jezelf een totaal nieuw leven te willen aanmeten tegen het einde van 2022. Enthousiasme heb je nooit teveel, maar hetzelfde geldt voor realisme. Wil je je doelen - wat ze ook zijn - zien slagen in dit nieuwe jaar? Vermijd deze valkuilen.

#1 Hou het simpel

Probeer niet je hele leven in één keer te veranderen, want dat houdt niemand vol. Beperk je tot de twee voornemens die er voor jou het meest toe doen of die je het dringendst wil aanpakken.

goede voornemens volhouden
Unsplash

#2 Wees realistisch

Grote kans dat je in 2018 niet de marathon van Parijs zal lopen, als je nu niet verder raakt dan het einde van je straat. Leg de lat dus niet te hoog, want dat leidt vaak tot teleurstelling en zelfhaat. Ben je realistisch, dan heb je meer kans op slagen, wat je zelfvertrouwen een flinke boost geeft. Maak je doel ook zo concreet mogelijk: vervang 'ik wil vermageren' bijvoorbeeld door 'ik wil 2 keer per week sporten en minder geraffineerde suiker eten' of 'ik wil succesvoller zijn' door 'ik wil elke week 2u werken aan mijn carrièreplan'.

#3 Maak een planning

Eens je een concreet doel voor ogen hebt, kan je een planning uitzetten. De truc is om je voornemen in behapbare brokjes op te delen. Dat maakt het heel wat haalbaarder. Koop dus een kalender of notitieschriftje en evalueer op vaste momenten hoe ver je al gekomen bent. Zo kan je snel bijsturen, mocht je je voornemen uit het oog verliezen.

goede voornemens volhouden
Unsplash

#4 Geef niet op na een slippertje

Geef niet meteen op omdat je je tussentijdse doel niet gehaald hebt, of omdat je jezelf een keer hebt laten gaan. Vaak gaat de weg naar je einddoel niet in een stijgende lijn, iedereen heeft wel eens een mindere periode. Wees niet boos op jezelf, maar neem jezelf voor om je vanaf nu te herpakken.

#5 Beloon jezelf

Zit je op schema? Beloon jezelf! Zo ben je nog meer gemotiveerd om de volgende stap te doen slagen. Let wel op, kies niet voor een beloning die botst met je voornemen. Wil je gewicht verliezen, dan trakteer je jezelf beter op een nieuw sportsetje dan een groot stuk appeltaart.

LEES OOK: zo maak je een vision board voor 2022