Een feestelijk menu met Emmentaler AOP Classic

Geüpdatet op 29 december 2021 door ELLE Partner
Een feestelijk menu met Emmentaler AOP Classic

Wil je een feestelijk menu bereiden waar iedereen zich in kan vinden? Zoek niet verder! Met Emmentaler AOP Classic - de toepasselijke naam "Koning der kazen" - als je bondgenoot, kun je iedereen op één lijn krijgen. Verwen je gasten met dit heerlijke menu.

Aperitief

MINI-APERITIEFMADELEINTJES MET EMMENTALER AOP CLASSIC EN BACON (4 pers.)

Bereidingstijd: 15 min ◆ Kooktijd: 15 min

Ingredienten : 80 g reepjes gerookte bacon ◆ 80 g geraspte Emmentaler AOP Classic ◆ 60 g gesmolten boter ◆ 2 eetlepels melk ◆ 2 eieren ◆ 1⁄2 zakje van bakpoeder ◆Peper ◆ Zout

Recept:

 1.  Verwarm de oven voor op 180°C.
 2.  Bak de baconreepjes in een pan tot ze een mooi gouden kleurtje krijgen.
 3. Meng de bloem, het bakpoeder, de eieren, de melk en de gesmolten boter in een slakom. Het madeleinedeeg moet goed vloeibaar zijn en mag geen klontjes bevatten. Voeg er daarna de geraspte Emmentaler AOP Classic, de baconreepjes en wat peper en zout aan toe.
 4. Vet de madeleinebakvorm in met wat olie en giet er het mengsel in.
 5. Plaats de minimadeleines gedurende 10 tot 15 minuten in de oven. Haal ze uit de oven en serveer ze meteen, warm of nog lauw!
Mini-aperitiefmadeleintjes met emmentaler aop en bacon
Mini-aperitiefmadeleintjes met emmentaler AOP Classic en bacon

Voorgerecht

AUMONIÈRE VAN KALKOEN MET EMMENTALER AOP CLASSIC EN OESTERZWAMMEN (4 pers.)

Bereidingstijd: 25 min ◆ Kooktijd: 15 min

Pannenkoekendeeg : 250 ml lauwe melk ◆ 125 g bloem ◆ 25 g gesmolten boter ◆ 2 eieren ◆ 1 koffielepel bakpoeder Een snuifje zout ◆ De vulling : 1 kalkoenfilet (circa 225 g) ◆ 200 ml vloeibare slagroom ◆ 120 g oesterzwammen ◆ 75 g geraspte Emmentaler AOP Classic ◆ 15 g boter ◆ 1 teentje knoflook ◆ Peper ◆  Zout

 

Aumonière van kalkoen met emmentaler aop en oesterzwammen
Aumonière van kalkoen met emmentaler AOP Classic en oesterzwammen 

Recept :

 1. Bereid het pannenkoekendeeg. Neem een slakom en maak in het midden een fontein van bloem. Voeg aan de randen het bakpoeder, de gesmolten boter en het zout toe en giet de twee geklopte eieren in het holletje van de bloem.
 2. Meng het deeg met een klopper en giet er beetje bij beetje de lauwe melk bij. Het pannenkoekendeeg moet goed vloeibaar zijn en mag geen klontjes bevatten. Laat het deeg zo’n 30 minuten rusten en bak daarna de pannenkoeken in een klontje boter.
 3. Smelt wat boter in een pan op een gematigd vuur en bak gedurende 2 minuten een fijngehakt knoflookteentje. Snij de kalkoenfilet vooraf in fijne reepjes en doe die in de pan. Breng op smaak met peper en zout. Wanneer de kalkoenreepjes mooi goudgeel kleuren, doe je er de in stukjes gehakte oesterzwammen bij. Roer gedurende een drietal minuten. Voeg de vloeibare slagroom toe en haal de pan na enkele minuten van het vuur.
 4. Verwarm de oven voor op 180°C. Leg de kalkoenvulling in het midden van de vier pannenkoeken. Strooi er geraspte Emmentaler AOP Classic over en sluit de aumonières met bindtouw of met twee tandenstokers.
 5. Bak de kalkoenaumonières gedurende 15 minuten in de oven en serveer ze dan met een slaatje.

Hoofdgerecht

QUICHE MET ZALM, SPINAZIE EN EMMENTALER AOP CLASSIC (2-3 pers.)

Bereidingstijd: 30 min ◆ Kooktijd: 40 min

Zanddeeg :  100 g bloem ◆ 50 g boter ◆ 2,5 cl water ◆ Zout ◆ Garnituur ◆ 100 g spinaziescheuten ◆ 180 g zalmfilet ◆ 100 g geraspte Emmentaler AOP Classic ◆ 4 eieren ◆ 20 cl volvette room ◆ 10 g boter ◆ 10 g peterselie ◆ Peper ◆ Zout

 

Quiche met zalm, spinazie en Emmentaler AOP

Recept :

 1. Bereid het zanddeeg. Meng de boter (op kamertemperatuur), de bloem, het water en een snuifje zout met een keukenrobot. Rol het deeg tot een bal, wikkel die in vershoudfolie en leg hem minstens 30 minuten in de koelkast
 2.  Spreid het zanddeeg daarna gelijkmatig open op een dikte van zo’n 3 mm. Druk het in een taartvorm met een diameter van 24 cm. Zet even aan de kant
 3. Verwarm de oven voor op 180°C.
 4. Snij de zalmfilet in stukjes en bak die snel voor in een pan met boter.
 5. Blancheer de spinaziescheuten enkel minuten in gezouten kokend water. Laat ze daarna zoveel mogelijk uitdruipen.
 6. Maak de bereiding voor de quiche. Klop de eieren met de room, de versnipperde peterselie, peper en zout. Voeg er het garnituur aan toe: de voorgebakken zalm, de spinaziescheuten en de geraspte Emmentaler AOP Classic.
 7. Giet het quichemengsel in de taartvorm en bak gedurende 35-40 minuten in de oven.

En aarzel niet om bij uw gerechten ons advies te raadplegen over hoe je je dranken kunt afstemmen op het type Classic Emmentaler AOP Classic dat je in jou recepten gebruikt!

 

Dit artikel werd geschreven in nauwe samenwerking met Emmentaler

www.emmentaler.ch

Lees ook : 

15 celebs die een eetstoornis overwonnen

Stress : Hoe ga je ermee om ? 

Tips voor de perfecte kaasplank van kaasspecialist Julien Hazard